Ons vetvrij papier wordt gemaakt van Kraft papier. Dit is gemaakt van papierpulp en is vaak herkenbaar aan de natuurlijke bruine uitstraling.
De naam verklapt het al; vetvrij papier is een papiersoort die geen vet absorbeert en is ideaal voor het verpakken van gerechten waar vet vanaf komt. De vetstoffen trekken niet uit het gerecht, wat bijdraagt aan het behouden van de originele voedsel smaak.
Bakpapier bestaat zelf in vetvrije vorm zodat het niet aan een ovenschaal of bakvorm blijft plakken. Veel mensen werken echter niet graag met bakpapier wanneer ze papier willen plooien en kopen daarom vetvrij papier.
FSC Bakpapier 1 rol van 19,8 meter
Dit bakpapier is FSC-gecertificeerd, chlorinevrij en bestand tegen temperaturen tot 220° Celsius. Ook bevat het geen PFAS.
Vetvrij papier
Er is een groot verschil tussen bakpapier en vetvrij papier, en dat verschil merk je als je ze in de oven stopt. Want vetvrij papier gaat gewoon in de hens in een hete oven. Gebruik dus altijd bakpapier en check voor de zekerheid de verpakking: kan dit in de oven?
Vetvrij heeft twee betekenissen. De eerste is 'geen vet bevattend'. Die betekenis heeft het in een vetvrij dieet en een vetvrije ondergrond. De tweede betekenis van vetvrij is 'geen vet opnemend'.
Papier wordt van origine gemaakt van vezels (ook wel cellulose genoemd) uit hout van bomen. Dit hout kom uit zogenoemde productiebossen, ook wel houtakkers genoemd. Dit zijn gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen waar het hout wordt geoogst: een duurzame, hernieuwbare grondstof voor vele producten.
Ersatz papier is papier dat licht van gewicht is, glad aanvoelt en een witte kleur heeft. Dit, omdat ersatzpapier gebleekt is. Het is een geliefde papiersoort, vanwege zijn vocht- en vetwerende eigenschappen. Dit voorkomt doorlekken van bepaalde producten.
Het maken van papier begint meestal met hout. Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp).
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
Hout , oudpapier en -karton zijn samen de belangrijkste grondstoffen voor papier.
Papiervisjes zijn kleine langwerpige insecten die tot de groep Franjestaarten behoren, een groep van primitieve ongevleugelde insecten. Papiervisjes hebben hun naam te danken aan de visachtige manier waarop ze voortbewegen en het voedsel waar ze van leven, namelijk papier.
Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig.
Eiwit opkloppen
Komen ze net uit de afwasmachine, dan kun je ze gelijk gebruiken. Twijfel je of ze goed vetvrij zijn? Was ze dan (nog) een keer extra af met afwasmiddel en droog ze goed met een theedoek. Je kunt ook wat citroensap met een stukje keukenrol gebruiken om de kom en garde(s) goed te ontvetten.
Vetvrije massa is het deel van het totale lichaamsgewicht dat bestaat uit spierweefsel, botten en vocht. Vetweefsel wordt ook wel passiefweefsel genoemd. Het gebruikt geen energie in rustmomenten. Spierweefsel wordt actiefweefsel genoemd.
Zorg dat je kom en garde vetvrij zijn. Er mag géén enkel spoortje eigeel bij komen, want anders lukt het niet om de eiwitten stijf te kloppen. Je maakt de kom het beste vetvrij met citroensap (of azijn). Droog de kom daarna heel goed af met keukenpapier of een schone theedoek.
Lage temperatuur tegen papiervisjes
Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden. Echt uitroeien is op deze manier wel lastig: papiervisjes kunnen 100 dagen zonder voedsel, en pas beneden de 16°C nemen ze geen voedsel meer op.
Papyrus, het eerste papier
Het gebruik van papyrus verspreidde zich naar andere landen en werd steeds populairder. Vanwege deze populariteit en de beschikbaarheid van papyrus (de papyrusplant groeit voornamelijk alleen in Egypte) moest echter een alternatief worden gevonden.
De zilvervisjes leven ongeveer drie jaar en in die tijd leggen de vrouwtjes honderden eitjes. Geen wonder, want ze reproduceren het hele jaar door.
Minder vervuiling
Wist je dat de papierindustrie een van de grootste vervuilers is? Bij het produceren van één ton papier wordt meer dan 1,5 ton CO2-equivalent uitgestoot.
Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij. Lignine verkleurt onder invloed van licht met een vergeling van het papier tot gevolg. De lignine wordt verwijderd en de overblijvende vezels worden gebleekt. Hierdoor worden de cellen wit.
Schetspapier komt vaak in dikke blokken. Het gaat immers om een schets, dus een hoog grammage of 100% katoen heb je hier niet per se nodig. De oppervlakte van het papier is wel belangrijk. Een lichte structuur is wenselijk zodat het potlood enige grip heeft op het papier waardoor de kleurafgifte beter is.
"Bamboe is een snel groeiende grassoort die uitermate geschikt is om papier van te maken. Het is composteerbaar, recyclebaar en heeft een duurzame look."
Papier en karton zijn natuurproducten gemaakt van een hernieuwbare bron en keer op keer recyclebaar.