Doe je wollen trui nooit in de droger. Daar zal hij onherstelbaar van krimpen. Laat je wollen trui bij voorkeur plat drogen op een handdoek.
Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal. Op deze temperaturen ben je trouwens zeker dat de wol goed gereinigd is.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Na het wassen wil je de trui het liefst aan de lucht laten drogen. Vermijd de droger. Leg de trui horizontaal neer om te drogen. Dat voorkomt dat de trui uitrekt of op een andere manier zijn vorm verliest.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Wol. Iedere wasmachine is voorzien van een wolwasprogramma. Dit programma draait alleen op lage temperaturen; 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten. Het heeft geen zin om wol kouder te wassen: van koud leidingwater schrikken de vezels waardoor het wollen kledingstuk gaat krimpen.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Temperatuur. Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine. Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet. Dit programma behandelt je wollen kleding namelijk heel voorzichtig. Gebruik een vloeibaar wasmiddel samen met een klein beetje (neutrale) wasverzachter.
Strijk de wol met een stoomstrijkijzer.
Gebruik een natte theedoek om over je trui heen te leggen. Laat je stoomstrijkijzer kort door de natte theedoek heen je trui stomen. Rek je trui daarna voorzichtig uit.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Een wollen trui krimpt vaak in de was. Gelukkig kun je er snel en gemakkelijk voor zorgen dat hij zijn oorspronkelijke grootte weer terugkrijgt. Verzacht de vezels van de wol gewoon met een mengsel van water en conditioner en rek de trui dan met je handen op of speld hem vast en laat hem drogen.
Moet het snel gaan en wil je toch de droger gebruiken? Kies dan voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans op krimpen. Haal je was uit de droogkast als hij nog licht vochtig is en laat 'm verder aan de lucht drogen.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.