Oud matras verhoogd risico op wiegendood. Baby's die regelmatig op een tweedehands kindermatras slapen hebben een verhoogd risico op wiegendood, volgens een recent onderzoek, september 2013.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Conclusie: hoe lang gaat een matras mee? Een matras gaat tussen de 3 en 15 jaar mee. Gemiddeld is de levensduur van een matras ongeveer 10 jaar.
Stevig en dik genoeg
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Beste uit de Test: IKEA HIMLAVALV 3D
Het is een zogenoemd 'koel' matras. Dat betekent dat het weinig lichaamswarmte vasthoudt en daardoor koel aanvoelt. Dit is aan te raden, want als je baby goed zijn lichaamswarmte kwijt kan, is er minder kans op oververhitting.
Ernstige risico's. Bij 5 van de 20 kinderbedjes stelde de NVWA een ernstig veiligheidsrisico vast. Bij de bedjes Loft Stapelgoed (Coming Kids), Sven Pure Grey (Bopita), Meegroeibed (Viking Choice), Nordic (Schardt) en Loft (Quax) is er verstikkingsgevaar, kans op het oplopen van hoofdletsel en kans op beknelling.
Dikte van het kindermatras
De dikte voor een kindermatras tot 7 jaar moet minimaal 8 cm zijn maar liever iets dikker. De dikte voor een kindermatras tot 14 jaar moet minimaal 12 cm zijn.
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
Zorg voor een stevig babymatras. Het babymatras mag niet te zacht zijn, omdat het gezichtje van je kind dan in het matras kan wegzakken en je baby dan niet meer kan ademen! Je kunt checken of het matrasje niet te zacht is, door met gestrekte arm en platte hand op het babymatras te drukken.
Aerosleep matrassen
Een Aerosleep matras is speciaal ontwikkelt voor de allerkleinsten en zorgt ervoor dat je baby vrij kan ademen, in een veilige en gezonde slaapomgeving. Aerosleep matrassen bestaan uit een kwalitatieve babymatras en een Aerosleep Baby Protect matrasbeschermer.
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Dus, hoewel we 25 jaar garantie geven op onze matrassen, raden we je toch aan je matras om de 8 à 10 jaar te vervangen.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel. Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Beter is het om te kiezen voor een toplaag van koudschuim, comfortschuim, traagschuim of latex. Dit zijn stuk voor stuk materialen met betere ventilatie-eigenschappen. Let er ook op dat je een matras met een anti-allergische bovenlaag koopt. Hiermee voorkom je dat je kind last krijgt van allergieën.
Het beste geteste matras en de beste Koop matras van 2020 zijn de Meridiso van Lidl en het Emma matras. Beide matrassen hebben het predicaat Beste Koop kregen van de Consumentenbond.
Minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang. Bedbodem vlak, stevig en goed ventilerend. Goed passend matras. Geen stootranden / hoofdbeschermer.