Maar ruim negentien jaar later is de gulden is nog niet definitief verdwenen. Je kunt je oude munten en papiergeld nog tot 2032 inruilen bij De Nederlandsche Bank. En sinds 2014 bestaat de Gulden als cryptomunt. Maar in het dagelijkse betalingsverkeer heeft de euro onze munt sinds 2002 razendsnel verdrongen.
De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de export. Nederland verdient veel geld met exporteren en er zijn ook veel banen in de export. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagenchauffeurs, mensen die in de haven werken of in de tuinbouw. Als Nederland de (dure) gulden invoert, zal de export veel minder worden.
De euro heeft een vaste waarde vergeleken met de gulden, 1 EUR = 2.20371 NLG.
De Nederlandse Gulden was al sinds de Middeleeuwen in Nederland in roulatie en werd gebruikt als wettig betaalmiddel tot januari 2002. In 2002 werd de gulden vervangen de de Euro. De waarde van de gulden kwam overeen met EUR 0,45 per gulden.
"Alle munten van voor 1950 hebben waarde en hoe ouder, hoe meer ze opleveren", gaat De Ruiter verder. "De duurste munt die we verkocht hebben het afgelopen jaar is een kwartje uit 1817 voor 145.000 euro. Deze is verkocht aan een man in Amerika met Nederlandse roots."
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003.
1 gulden = 2 frank = 0,08 pond sterling = 0,60 Duitse Reichsmark = 0,40 US dollar. [in 1890 lagen deze koersen gelijk].
In Nederland zijn er nog zo'n 25,6 miljoen guldenbiljetten in omloop, met een totale waarde van zo'n 440 miljoen euro.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent.
De Zimbabwaanse dollar had de laagste waarde per eenheid ten opzichte van de euro of Amerikaanse dollar als stabiel ijkpunt. Sinds de invoering van de Zimbabwaanse dollar in 1980 is de munteenheid onderhevig geweest aan een inflatie van meer dan 6500%.
Redenen voor de waardedaling zijn zorgen om de groei van de economie in de eurozone en de stijgende inflatie, die de groei mogelijk nog afremt. Dat zorgt voor minder vertrouwen in de euro. Tegelijk met de daling van de euro stijgt ook de waarde van de dollar, mede door een verhoging van de rente in Amerika.
Op een veiling van de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) is een recordbedrag betaald voor een zilveren gulden uit 1867. De munt werd verkocht voor ruim honderdduizend euro. Volgens de MPO bracht een Nederlandse munt nooit eerder zoveel geld op.
De Antilliaanse gulden is de munteenheid van CuraƧao en Sint Maarten. Ze is gekoppeld aan de US dollar in de verhouding 1 : 1,79. Uitgifte, waarde en beheer zijn geregeld in de Regeling Gemeenschappelijk Geldstelsel CuraƧao en Sint Maarten.
Het nieuwe Verdrag betreffende de Europese Unie, dat de afspraken over de invoering van de monetaire unie bevatte, werd in december 1991 goedgekeurd op de Europese Raad van Maastricht. Na tien jaar van voorbereidingen werd op 1 januari 1999 uiteindelijk de euro ingevoerd.
De kleine letter Ę heeft dezelfde vorm als het valutateken voor de Nederlandse gulden, hoewel ook vaak "fl." als afkorting werd gebruikt. De letter en de afkorting zijn afkomstig van de oorspronkelijke benaming van de munt: gulden florijn.