Probeer hem als slachtoffer te zien, met bij wijze van spreken gaten in de hersenen, waardoor hij zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Vaak voelen mensen tijdens het schelden zelf ook angst. Ze zijn bang om de controle te verliezen over hun gedrag. Achteraf voelen ze zich vaak schuldig of schamen ze zich.
Benoem vanuit een ik-boodschap wat je gehoord of gezien hebt en beschrijf vervolgens wat dit met jou doet zonder te verwijten of te oordelen. "Jouw opmerking doet me pijn." Of "Jouw opmerking kwetst mij." "Ik vind het niet prettig als je zo tegen me praat.
Uitschelden, schelden en kritiek
Degene die mishandelt voelt zich vaak machteloos. Dit leidt er vaak toe dat diegene probeert de macht terug te krijgen door de ander de schuld te geven en aan de schandpaal te nagelen. Dit kan bijvoorbeeld door te schelden en kritiek te leveren als er onenigheid ontstaat.
Scheldwoorden of denigrerende termen gebruiken mag, ook al is dat van bedenkelijke aard. Wat wettelijk niet mag, is publiekelijk andere personen “aanzetten tot” (oproepen tot) discriminatie, haat of geweld tegenover bepaalde personen of groepen.
Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift. Bij smaad/smaadschrift gaat erom dat de dader opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt door beschuldiging van een bepaald feit met het doel daaraan ruchtbaarheid te geven.
Laat blijken dat je er voor de ander bent
Simpelweg er voor de ander zijn is misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen. Laat dit niet alleen blijken door de tijd te nemen voor de ander, maar ook door uit te spreken dat je er voor iemand bent. Het liefst al aan het begin van het gesprek.
Denigrerende opmerkingen: Dit omvat het maken van kleinerende opmerkingen over iemands intelligentie, vaardigheden, uiterlijk, of persoonlijkheid. Bijvoorbeeld, iemand herhaaldelijk vertellen dat hij/zij dom is of niets waard is.
De beste manier om iets aan de orde te stellen is iemand vertellen wat jouw gevoelens over het verleden zijn zonder de ander te beschuldigen. Zorg dat je iets zegt over een concrete gebeurtenis of gedrag van iemand en zeg nooit iets over de hele persoon.
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
Wat kan ik doen tegen smaad of laster? Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.
Ook blijkt schelden voor onze persoonlijke relaties een krachtig middel. Het helpt onze identiteit te beheren, intimiteit en vertrouwen te tonen en de aandacht en dominantie over andere mensen te vergroten. Vloeken draagt zelfs bij om een band met iemand te krijgen, concluderen de onderzoekers.
Oefen vooral om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Weet dat mensen vaak anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren. Tracht daarom om je eigen ego uit de situatie halen. Besef dat je je alleen beledigd kunt voelen als je daarmee instemt.
Door iemand te kleineren, voorkom je dat de ander aandacht krijgt of zijn doel bereikt. Kleineren gaat over het 'verkleinen' van de ander, zodat je er zelf beter uit springt. De functie van kleineren is dus vermijden of ontsnappen aan de ander.
Betekenis en definitie
dat je niet gerekend wordt of dat je niet voor vol wordt aangezien. dat je er minder of niet toe doet. dat je minder waard bent dan een ander. dat je onderuitgehaald bent.
Betekenis 'opmerking'
op·mer·king (de; v; meervoud: opmerkingen) 1uiting van zijn gedachten over iets: een opmerking maken; zijn er nog op- of aanmerkingen?
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Wanneer je bot reageert, ondersteun je dit vaak op non-verbale wijze. Dat kan zijn een felle blik, een gesloten houding of gekruiste armen. Woorden zeggen veel maar het kenmerk van communicatie is dat jouw houding net zo veel kan zeggen als de woorden die je gebruikt.
In principe zijn er in Nederland geen strafbare woorden. Ook voor spel- of taalfouten krijg je geen boete (tot opluchting van velen…). Het is wel zo dat je anderen niet mag beledigen, vooral als het gaat om mensen in een publieke functie, zoals buschauffeurs, de koning en de politie.
Belediging laat zich omschrijven als een opzettelijke uitlating waardoor iemand in een kwaad, ongunstig daglicht is gesteld. Dit kan via woord, schriftelijk of per beeld. Het kan ook een gedraging zijn. Denk aan het opsteken van de middelvinger.
Het woord kwam al in het Oudnederlands voor waar het de betekenis had van 'schande' of 'smaad'. In het Middelnederlands kreeg het de betekenis van 'schandelijke bejegening'. De handeling van het kwaadspreken zelf wordt lasteren genoemd. Laster is in België en Nederland ook een strafbaar feit.