Wat stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen? Witte bloedcellen worden aangemaakt voordat het lichaam ze nodig heeft. Het beenmerg en lymfeweefsel regelen deze aanmaak.
Filgrastim stimuleert het lichaam om nieuwe witte bloedcellen te maken. Het aantal witte bloedcellen zal binnen twee dagen toenemen. De arts kan dit met bloedonderzoek bepalen. Door de toename van het aantal witte bloedcellen heeft u minder kans op infecties met bacteriën.
Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen en helpt zo ziekteverwekkers te bestrijden. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld broccoli en citrusvruchten. Ook rode paprika's zijn een goede bron van Vitamine C, ze bevatten zelfs 2x zoveel vitamine C als citrusvruchten.
Vitamine C: stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, waardoor je minder lang verkouden bent.
Gezond eten met voldoende eiwitten helpt het afweersysteem te ondersteunen. Producten waar veel eiwit in zit zijn vis, vlees, eieren, melkproducten, kaas, tofu, noten en vegetarische vleesvervangers.
Een tekort wordt vaak geassocieerd met infecties, maar kan ook voorkomen bij het tekortschieten van het afweersysteem. Een stijging daarentegen van de concentratie witte bloedcellen in het bloed komt heel vaak voor. De meeste mensen maken dit een aantal keer per jaar door.
Witte bloedcellen beschermen u tegen infecties. Door chemotherapie kunnen deze bloedcellen tijdelijk in aantal verminderen. De aanmaak van witte bloedcellen herstelt zich spontaan.
Chemotherapie vertraagt de productie van de witte bloedlichaampjes, de rode bloedlichaampjes en de bloedplaatjes in het beenmerg. Zo zal, een goede week na het toedienen van de behandeling, het aantal witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes zakken, om vervolgens spontaan terug te stijgen.
Verder is vitamine B6 nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en de zenuwen. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente en melk en melkproducten.
Een normaal aantal leukocyten is 4.2- 10.6 (x 109/l). Bij minder dan 1.0 x 109/l is er een verhoogd risico op infecties. Als er minder dan 0,5 x 109/l neutrofielen zijn, spreekt men van een 'neutropenie' ofwel een 'dip'.
Een gezonde lymfocytenwaarde ligt tussen de 1 en 4 miljard lymfocyten per liter bloed. Dit noemen ze ook wel de lymfocyten normaalwaarde. Als je onder de normaalwaarde zit, is je lymfocytenwaarde verlaagd en dit heet ook wel lymfopenie. Een lage waarde kan komen door infecties, auto-immuunziekten en vormen van kanker.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Zet dagelijks de juiste vitamines op het menu
Eet dagelijks minimaal één van de volgende voedingsmiddelen: bieten, wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook. Zij zijn namelijk rijk aan vitamine A en C. Net wat je afweersysteem nodig heeft!
Voor het verstofwisselen van B6 zijn B-vitamines, magnesium.zink etc van groot belang. Vitamine B6 moet in onze cellen worden opgenomen met behulp van lysine.
Waarom is Magnesium Magnum B6 zo belangrijk? Magnesium Magnum B6 vormt een essentiële co-factor voor meerdere enzymen die een belangrijke functie hebben in de omzetting van glucose. Bovendien speelt magnesium ook een rol in de meer dan 300 metabolische reacties in het menselijke lichaam.
Groenten die rauw relatief veel vitamine B6 bevatten zijn spruiten, prei, boerenkool, broccoli, bloemkool, paprika, savooie kool, spinazie, sterkers, uien en courgette (0,5- 0,23 mg per portie van 150 g (30-15% van de ADH) Zie verderop voor de lijst met groenten.
Door chemotherapie maakt je lichaam tijdelijk minder nieuwe bloedcellen aan. Daardoor kun je last krijgen van bloedarmoede, infecties en koorts, of bloedingen. Lees wat je daarvan kunt merken, en wanneer je contact moet opnemen met je arts. Aan je bloed kan de arts veel aflezen.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
Het getal geeft aan hoeveel witte bloedcellen er in een kleine hoeveelheid bloed aanwezig zijn. De waarde ligt meestal tussen 4 en 10. Een lagere uitslag wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van witte bloedcellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij medicijngebruik en na een infectie.
Voldoende ijzer is ontzettend belangrijk voor het normaal functioneren van cellen en weefsel in het lichaam. Zo hebben rode bloedlichaampjes ijzer nodig om zuurstof te kunnen vervoeren. Wellicht vraag je je af of bloed dan ook smaakt en ruikt naar ijzer? Omdat ijzer deel uitmaakt van bloed kan dit dus.
Filgrastim reguleert de productie en afgifte van functionele neutrofiele granulocyten door het beenmerg; kan tevens autologe perifere bloedvoorlopercellen ('peripheral blood progenitor cells' = PBPC) mobiliseren uit beenmerg naar het perifere bloed.
Een tekort aan witte bloedcellen kan optreden bij chemotherapie, leukemie, myelofibrose, aplastische anemie, ondervoeding en het gebruik van bepaalde medicijnen.