Een CO2 blusser bevat het gas koolstofdioxide. Je vindt ze ook wel onder de benaming 'koolzuursneeuwblusser', refererend naar het witte poeder die als residu achterblijft wanneer de brandblusser volledig leeggespoten is. Je herkent een CO2 blusser aan de trechtervormige spuitmond waarmee het gas verspreid wordt.
Welk gas wordt gebruikt bij een koolzuursneeuwblusser? Met een koolsneeuwblusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien.
Met een CO2 blusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een dit type blusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
Wist-je-dat: CO2-brandblussers hebben hun CO2 onder erg hoge druk opgeslagen in het vat. Als je een CO2-brandblusser leegspuit, dan zal 90% daarvan gas zijn, maar er zal ook 10% residu uitkomen in de vorm van een wit poeder. Dat poeder wordt koolzuursneeuw genoemd, en vandaar de naam koolzuursneeuwblusser.
Een CO2 blusser is te herkennen aan de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang. Tussen de expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden.
CO2 blussers zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Een voordeel van een CO2 blusser is dat het geen reststoffen en nevenschade achterlaat.
Een CO2 brandblusapparaat is in feite geschikt om verschillende types van branden te bestrijden. Enkel op branden met metalen zoals aluminium of magnesium en rechtstreeks op personen kan je het toestel beter niet gebruiken.
In tegenstelling tot een regulier brandblusapparaat, maakt een Koolzuur-blusser gebruik van Koolzuur-gas. Dit nevel uit het blusapparaat zorgt ervoor dat de zuurstof uit de lucht verdwijnt, waardoor het vuur geen kans meer krijgt door te blijven branden.
Zwaar en duurder. Kan eigenlijk niet buiten gebruikt worden. Mag NOOIT gebruikt worden om mensen te blussen.
Nadelen CO2 blussers:
Verdrijft zuurstof en is verstikkend voor de blusser. Doordat het maar 1,5 keer zwaarder is dan lucht verwaait het. Kan brandwonden vooroorzaken bij aanraking met de huid. Dooft wel de vlammen maar niet de gloedbranden.
CO2 blussers zijn geschikt voor het blussen van branden van onder spanning staande apparatuur. Tevens zijn de CO2 blussers geschikt voor het blussen van Klasse B branden (vloeistofbranden).
CO2 blusser voor elektrische apparaten
De inhoud bestaat uit gecomprimeerd gas dat onder druk vloeibaar is geworden. Zodra de blusstof uit de houder komt gaat deze verdampen. Door de speciale spuitmond bevriest het gas en ziet het eruit als sneeuwvlokjes.
De blussende werking van de koolzuursneeuwblusser is gebaseerd op het verstoren van de zuurstof balans in de lucht. De brandhaard krijgt hierdoor te weinig zuurstof en gaat door verstikking uit.
Kooldioxide, ook wel koolzuurgas of koolstofdioxide genoemd is een kleurloos en geurloos gas. Als het gas samenkomt met waterdamp, wordt het koolzuur en dan kan er bij hogere concentraties een scherpe zure geur waargenomen worden. Kooldioxide kan gewonnen worden uit natuurlijke, ondergrondse bronnen.
Belangrijk bij het blussen van een elektrische brand is dat er een brandblusser wordt gebruikt die geen elektriciteit geleidt. Blussen met water is daarom bijvoorbeeld niet goed geschikt bij een elektrische brand.
Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon. Het grote voordeel van een poederblusser is dat je er veel verschillende soorten branden mee kan blussen.
Brandklasse f: schuimblusser of vetbrandblusser
Tot slot moet je oliën en vetten blussen met speciaal type schuimblusser of een vetbrandblusser. Dit laatste blusmiddel werkt op basis van blusschuim dat een laag legt over de brandende vloeistof om ze af te sluiten, en zorgt voor verkoeling.
Brandblussers met een aanduiding A, B, F zijn breed inzetbaar en geschikt voor alle brand in en rondom het huis. Let er bij aanschaf van een vetblusser dus op dat deze geschikt is voor olie- en vetbranden en dus F-Klasse heeft!
brandblussers onder permanente druk en CO2-brandblussers 10 jaar goed zijn en blussers met intern patroon 20 jaar; finaal enkel een getrainde expert uitsluitsel kan geven of een brandblusser al dan niet nog bruikbaar is.
(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
KOOLZUURSNEEUWBLUSSERS (CO2)
Koolzuursneeuw (CO2) laat geen resten achter en is niet elektrisch geleidend.
Brandklasse C gassenbrand is zoals het woord al aangeeft voor gas branden. Denk hierbij aan LPG, propaan en aardgas.
Kooldioxide is alleen toegestaan tegen brand van vloeistoffen. Vanwege de bluseigenschappen wordt kooldioxide meestal alleen in gesloten ruimtes gebruikt. Toepassingsgebieden zijn laboratoria, elektrische installaties, computerruimtes … CO2 blussers zijn alleen geschikt voor brandklasse B (vloeistofbranden).
De CO2-blusser wordt hoofdzakelijk in besloten ruimtes gebruikt, omdat daar beperkt zuurstof aanwezig is. Het heeft alleen zin om zuurstof te verdrijven als er geen nieuwe zuurstof bij kan komen. Het wegnemen van zuurstof werkt echter verstikkend voor de mens. Je moet de ruimte daarom direct na het blussen verlaten.
Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder.