Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
Symptomen van een gebroken vinger:
Pijn. Zwelling. Blauwverkleuring, vaak niet direct maar ontstaat pas een dag later. Verminderde functie, buigen en strekken van de vinger.
Het herstel van uw gebroken duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw vinger meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Breng de gekneusde of gebroken vinger zo veel mogelijk in hoogstand om pijn en zwelling te voorkomen. Draag geen juwelen aan de gebroken vinger. Leg tot vijf keer per dag gedurende twintig minuten ijs op het letsel, dit vermindert zwelling alsook pijn. Leg een zakje ijsblokjes of een coldpack bovenop het letsel.
Keeper tape is ideaal voor keepers met gekneusde vingers of voor die zich extra willen beschermen. Deze keepertape is echt een vooruitgang ten opzichte van de andere tape en is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Er is 1 product.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Een gekneusde vinger of vingerkneuzing ontstaat als je vinger een houding aanneemt die buiten de normale bewegingsomvang ligt. Een gekneusde vinger doet vaak erg pijn en er kan daarnaast een zwelling optreden. Ook is er soms een bloeduitstorting te zien rond de kneuzing.
Afhankelijk van de mate van kneuzing duurt dit herstel 1 tot 6 weken.
In veel gevallen volstaat spalken gedurende 6 tot 8 weken (tot 3 maanden) en soms langer om de vinger gestrekt te houden. De vinger moet tijdens de hele duur van de behandeling gestrekt blijven, ook bij het vervangen van een spalk.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Afhankelijk van waar de breuk zit en de stand van de breuk, bepaalt uw traumachirurg hoe lang de gipsbehandeling moet duren. Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape).Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken).
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Hoe kan ik kneuzingen behandelen? Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres.Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
De breuk heeft rust nodig om te genezen, maar u moet uw vinger ook weer op tijd bewegen om te voorkomen dat de gebroken vinger niet te stijf wordt. Wij kunnen u hierin advies geven en begeleiden.
Kleine kneuzingen, zoals blauwe plekken, zijn goed zelf te behandelen met wrijfmiddelen in de vorm van een crème of gelei. Het belangrijkste bestanddeel van deze producten is veelal arnica, ofwel valkruid. Het heeft de reputatie om zwellingen door kneuzingen tegen te gaan.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Arniflor Eerste Hulp gel wordt toegepast bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel. De gel bevat het natuurlijke bestanddeel Arnica montana, wat een stimulerend effect heeft op de doorbloeding van spieren en gewrichten, in het bijzonder indien deze verstoord is door een kneuzing.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn. Gebroken kan soms minder pijnlijk zijn dan een kneuzing.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Of het nu na een blessure is of ter bescherming in het algemeen, het is mogelijk om gewrichtspijn of blessures te voorkomen of te verlichten door tape of bandages te gebruiken voor ondersteuning en stabilisatie.
De vinger kan gekoeld worden met ijs of een coldpack. Doe dit tien tot twintig minuten. Denk je dat de vinger misschien gebroken is? Beweeg deze dan zo min mogelijk en neem contact op met de huisarts.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.