Algemeen wordt aangenomen dat de werkingsduur na 15-20 jaar verdwenen is. Studies naar de effectiviteit van de BCG-vaccinatie bij adolescenten en volwassenen laten onvoldoende bewijs zien om (voor de WHO World Health Organization (World Health Organization )) BCG-vaccinatie daarvoor aan te bevelen.
Tuberculose (BCG): Deze vaccinatie geeft levenslang een beperkte bescherming.
Er zijn vaccinaties, zoals het poliovaccin, waarbij u een leven lang beschermd bent na één vaccinatie. Herhaling van vaccinatie is soms nodig om het aantal antistoffen op peil te houden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij tetanus. Het kan ook zijn dat een virus regelmatig verandert, zoals bij het griepvirus.
De BCG kan vanaf de leeftijd van 6 weken gegeven worden. De BCG-vaccinatie biedt geen 100% bescherming tegen het ontwikkelen van tuberculose. Het geeft wel bescherming tegen de ergste vormen van tuberculose op jonge leeftijd. Ook geeft het bescherming tegen complicaties van tuberculose.
Vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) kan op het litteken op de prikplaats van de oude Bacillus Calmette Guerin (BCG) vaccinatie roodheid en zwelling geven. Na vaccinatie met een BCG vaccin ontstaat vaak een litteken. Op dit litteken kan opnieuw een reactie ontstaan.
De vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca beschermen vanaf 2 weken na de 2de vaccinatie tegen COVID-19. Met één vaccinatie met Janssen ben je na 4 weken beschermd tegen COVID-19. Als je COVID-19 hebt gehad en daarna een vaccinatie, dan ben je 2 weken na de vaccinatie beschermd tegen COVID-19.
Het BCG-vaccin bevat verzwakte bacteriën van de stam 'Bacillus Calmette-Guérin (BCG). Deze bacterie lijkt op de tuberkelbacterie, de veroorzaker van tuberculose. Na de injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen de BCG-bacterie en daardoor ook tegen de tuberkelbacterie.
Pokkenvaccins werden in Nederland tot en met 1974 toegediend. Deze pokkenvaccins worden niet meer gebruikt, omdat het pokkenvirus (variola virus) sinds 1980 wereldwijd is uitgeroeid. Het oude pokkenvaccin alléén beschermt onvoldoende tegen monkeypox.
De bacterie zit in de longen van de zieke. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen raken niet besmet door iemand met tuberculose aan te raken.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Difterie en tetanus: na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes 10 jaar aan. Na die tijd is een nieuwe vaccinatie nodig, als het kind extra kans loopt op een van deze ziekten.
Een eerste vaccinatie rond de leeftijd van 6 weken beschermt je pup tegen hondenziekte, hepatitis en parvovirose. Komt je pup van bij een fokker, dan heeft hij die eerste injectie vaak daar al gekregen. Drie weken later, op 9 weken, krijgt de pup een herhalingsinenting (hondenziekte, hepatitis en parvovirose).
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.
In Nederland worden kinderen, van wie de ouders uit een land komen waar veel tuberculose voorkomt, gevaccineerd tegen deze ziekte. Jonge kinderen kunnen erg ziek worden van tuberculose.
DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Tbc is de dodelijkste infectieziekte ter wereld. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de longen of in andere delen van het lichaam. Besmettelijke tbc wordt overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht, vooral door hoesten of niezen. Alleen longtuberculose kan besmettelijk zijn.
Je kan volledig genezen van actieve tuberculose als je goed behandeld wordt met juiste antibiotica. De standaardbehandeling omvat een combinatie van medicijnen (tuberculostatica) in een afbouwschema. Neem je medicatie correct in, om resistentie van de bacterie te voorkomen.
De patiënt
Maar je kan ook later in je leven alsnog ziek worden. De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
7. Als je vroeger ingeënt bent tegen de pokken, beschermt dat je dan nu tegen apenpokken? In Nederland werd tot 1974 iedereen ingeënt tegen de pokken. Toch zijn mensen die die vaccinatie hebben gehad, nu niet volledig beschermd tegen apenpokken.
Sinds 1980 zijn Nederland en België officieel pokkenvrij. Drie jaar eerder vond de laatste besmetting plaats en sindsdien hebben we niets meer van het virus vernomen. Officieel liggen er nog enkel honderden buisjes met het virus opgeslagen in twee centra in de wereld.
BCG is de afkorting van Bacillus Calmette-Guérin. Dit vaccin wordt onder andere gebruikt om tuberculose te voorkomen.
Het doel van een behandeling met BCG is het opwekken van een reactie van het afweersysteem van de blaas. Dit gebeurt door een vloeistof in de blaas te brengen waarin kunstmatig verzwakte ziektekiemen (BCG ofwel Bacillus Calmette-Guérin) aanwezig zijn. Het geactiveerde afweersysteem pakt dan de kwaadaardige cellen aan.
Indicaties. Personen vanaf 12 maanden met als doel om primaire infectie met waterpokken te voorkomen. Bij kinderen tussen de 9 en 12 maanden kan vaccinatie worden overwogen in bijzondere omstandigheden, zoals bij een uitbraak (zie LCI-richtlijn).