De Nederlandse kustlijn is maar liefst ruim 450 kilometer lang en overal langs de kust zijn prachtige stranden te vinden.
DEN HAAG, ZUID-HOLLAND - Het strand van Kijkduin is maar liefst elf kilometer lang en verrassend rustig. Iedereen kent Scheveningen, dus is Kijkduin aan de Haagse kust een beetje een underdog. Zonde! Wandel over het kilometerslange strand, met uitzicht op het mooie duingebied om je heen.
In Nederland bestaat 254 kilometer Noordzeekust (40.000 hectare) uit duinen. Dat is één procent van de totale oppervlakte van Nederland. Maar in de duinen komt wel 75% van de Nederlandse plantensoorten voor! Van de ongeveer 190 soorten Nederlandse broedvogels nestelen er 140 in de duinen.
Het strand vanaf de zee tot aan de duinvoet is in Nederland eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
Het 3,5 kilometer lange strand van Callantsoog wordt door velen het mooiste strand van Nederland genoemd. Veel mensen komen naar de kop van Noord-Holland om zeehonden te spotten. Grote kans dat je er eentje ziet tijdens je stranddag hier.
In het Brabantse land vind je vlak bij Loon op Zand het Blauwe Meer. Een zoetwaterplas die zijn naam dankt aan de groen blauwe gloed van het water. Afhankelijk van het weer en de thermocline is een zicht tot 15 meter niet uitzonderlijk en dat maakt deze plas, naast de lichtblauwe kleur van het water erg bijzonder.
Zandvoort en Scheveningen zijn mooi, maar ook zeker afgeladen vol. De stranden in de kop van Noord-Holland kunnen worden gerekend tot de meest rustige stranden van Nederland! Bezoek daarom eens de stranden van Callantsoog, Sint Maartenszee, Groote Keeten of Julianadorp aan Zee.
Wanneer stromende lava tijdens een uitbarsting in contact komt met zeewater treedt een spectaculaire reactie op; de lava koelt snel af en valt uiteen in kleine deeltjes die weer terug over het strand worden verspreid. Doordat afgekoelde lava een zwarte kleur krijgt, worden de stranden dus zwart van kleur.
Wanneer je aan een strand denkt, denk je vast aan hagelwit of goudkleurig zand. Veel stranden zien er inderdaad zo uit, maar er zijn ook verschillende stranden met zwart zand. Dit zwarte zand krijgt zijn kleur door vulkanisch lava. Wil je weten waar je moet zijn wanneer je op een zwart strand wilt relaxen?
Zand op het strand
Het zand in de zee en op onze stranden is grotendeels door rivieren naar de zee meegevoerd vanuit de bergen. De zandkorreltjes zijn vergruisde rotsen. Het zand wordt uiteindelijk door zeestromingen meegevoerd richting strand. Daar blijft het achter als de zee zich bij eb terugtrekt.
De Nederlandse kustlijn is maar liefst ruim 450 kilometer lang en overal langs de kust zijn prachtige stranden te vinden. Bovendien zijn er ook stranden langs de Zeeuwse wateren, zoals de Oosterschelde, en langs het IJsselmeer. Langs de 450 kilometer lange kust kan iedereen zijn ideale plekje vinden.
We hebben in Nederland een kustlengte van 523 km. Hiervan is 353 km Noordzeekust (incl. 254 km met duinen), de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde.
De duinen in de zeereep mogen niet betreden worden, omdat ze onze voornaamste bescherming vormen tegen het geweld van de zee. Ze worden niet alleen door versperringen vrij gehouden van rondlopende mensen, maar ook versterkt door het plaatsen van rietschermen en het planten van helmgras.
Praia do Cassino, Rio Grande in Brazilië
Met niets minder die 254 kilometer lang, staat dit strand in het Guinness Book of Records als het langste strand ter wereld.
List25 maakte een handig overzicht van deze 25 eindeloos lange stranden. Dit strand in het zuiden van Brazilie is met een lengte van zo'n 250 kilometer het langste ter wereld. Het 182 kilometer lange Padre Island Beach staat bekend om zijn mooie witte zand waarin verschillende soorten schildpadden leven.
Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit. Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Lanzarote heeft meer dan genoeg prachtige zandstranden, maar een wel héél bijzonder strand is het strand bij El Golfo. Het is een vulkanisch strand, dat het gevoel geeft alsof je over de maan loopt.
Door de stroming botsen stukjes steen en zand alsmaar tegen elkaar op waardoor ze nog kleiner worden. Onderweg verliest de rivier al heel veel zand en grind en dat zand wat overblijft komt in de zee terecht. De golven en stroming zorgen er uiteindelijk voor dat het een strand wordt.
Kwallen, krabben en schelpen herkent iedereen wel. Er spoelt nog veel meer aan: stukken net, touw, plastic, lege melkpakken en flessen, vaak gedumpt vanaf schepen. Ook badgasten laten afval en verloren voorwerpen achter. Mensen die op het strand naar waardevolle dingen zoeken heten jutters.
Ontleend aan een Germaanse taal zijn: Picardisch étrain 'strand', Fins ranta 'oever, kust'. Verdere herkomst onduidelijk. Men beschouwt het woord meestal als Germaanse afleiding van de wortel pie.
Zoutelande: aan de kust, de Zeeuwse kust (Zeeland)
Het meest bezongen strand uit de lijst. Het plaatsje Zoutelande zelf niet zo groot, maar je vindt er wel een van de mooiste stranden van ons land. Het is het enige strand in Nederland dat naar het zuiden ligt en wordt daarom ook de Zeeuwse Rivièra genoemd.
Scheveningen is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor kun je de tram of bus pakken richting het strand. Je bent nog zo'n 15 tot 20 minuten onderweg vanaf het station. De trams en bussen rijden de hele dag door richting Scheveningen.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Slibdeeltjes blijven circuleren
Langs de Belgische (en ook de Nederlandse) kust kan je vanuit de lucht een hele strook van troebel water waarnemen, die veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van slib.