Bij een diagnostische kijkoperatie heeft u een paar dagen nodig voordat u zich weer helemaal hersteld voelt.Bij een therapeutische kijkoperatie moet u rekenen op 2 tot 3 weken herstel. Bij een grotere operatie als een baarmoederverwijdering is dit soms langer.
Soms is dit langer dan 24 uur nodig. Doe na de operatie 1 week rustig aan. Of langer, als dat nodig is. U mag wel bewegen, maar u kunt beter nog niet sporten, werken of fietsen.
Meestal kunt u na de operatie dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin.
De eerste 24 uur kunt u wat last hebben van pijn in of op uw schouders. Dat komt omdat er wat gas in de buikholte achterblijft. Het achtergebleven gas wordt vrij snel in uw bloed opgenomen en via uw longen uitgeademd. Op dat moment vermindert ook de schouderpijn.
Het hangt van de soort ingreep af, wanneer u weer gewoon kunt functioneren: als alleen in de buik gekeken is (diagnostische laparoscopie) kunt u doorgaans na 2 dagen al weer alle activiteiten hervatten, na een uitgebreidere operatie duurt dat tot 2 weken.
Doe na de operatie 1 week rustig aan. Of langer, als dat nodig is. U mag wel bewegen, maar u kunt beter nog niet sporten, werken of fietsen. Dan herstellen de wondjes in uw buik beter.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.
De eerste 24 uur na de operatie kunt u niet alles zelf, zoals fietsen of autorijden. Maar ook boodschappen doen, koken of voor de kinderen zorgen kan moeilijk gaan. Zorg dat iemand u hierbij helpt. Soms is dit langer dan 24 uur nodig.
U mag niet meteen in bad, zwemmen of naar de sauna. Dit mag pas als de wond dicht en droog is. Dat duurt meestal ongeveer 2 weken. U mag in die periode wel douchen.
Het is dan voor de genezing beter als er niets in de vagina komt. U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken.
U mag de derde dag na de operatie douchen met een pleister op de wond. De pleister verschoont u na het douchen als de wond droog is. Vanaf de vijfde dag na de ingreep hoeft er geen pleister meer op de wondjes.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Bij operaties aan de baarmoeder is er een litteken in de vagina.Het is dan voor de genezing beter als er niets in de vagina komt. U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken.
Het is in principe niet nodig om met krukken te lopen, als u dat voor de operatie ook niet deed, tenzij de arts anders heeft voorgeschreven. Als het belasten van het been de eerste dagen zo pijnlijk is dat u ondersteuning nodig heeft, kunt u gebruik maken van krukken.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen.
Een tijdje na de operatie komt u nog terug naar de polikliniek voor controle van de wond. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Na de operatie blijven de wondjes vaak nog enkele weken dik. Dit komt doordat het onderliggende kapsel ook geopend is en dit heeft langere tijd (3 tot 4 weken) nodig om te genezen.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Een mediastinoscopie is een kijkoperatie in de borstholte. Dit gebeurt onder volledige narcose. De hart-longchirurg kijkt met een kijkbuis of er rondom de luchtpijp afwijkend weefsel zit en of er zieke lymfeklieren te zien zijn.
De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen CO2. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door winden te laten.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Tijdens de kijkoperatie worden meestal twee of drie gaatjes gemaakt. Door een gat wordt de camera ingebracht, via de andere gaten wordt gereedschap gehanteerd. Meestal wordt het te bekijken lichaamsdeel een beetje opgeblazen om extra ruimte te maken.
Zacht/licht verteerbaar dieet Een zacht/licht verteerbaar dieet is in eerste instantie gericht op het starten van de voeding na de ingreep. De eerste dagen is het door de operatie moeilijk om hard en vast voedsel te eten. Om deze reden adviseren wij zachte voeding.
Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd. Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.