De innerlijke criticus geeft je de schuld van dingen die misgaan. Hij vergelijkt je daarbij met anderen die bijna vanzelfsprekend alles beter doen dan jij. Hij stelt onmogelijke perfectionistische eisen en straft je bij zelfs de kleinste fout die je maakt. Hij gebruikt woorden als 'stom, laf, lelijk of zwak'.
De innerlijke criticus ontwikkelt zich al heel vroeg in ons leven. Omdat we als kind onvermijdelijk met pijn en afwijzing te maken krijgen. Dat wil je als kind vermijden, want het is onaangenaam en het gaat vaak gepaard met gevoelens van schaamte.
Word je bewust en observeer je innerlijke criticus
Stel je op als welwillende onderzoeker en observeer jouw gedachten en patronen. Pak een notitieboek en schrijf dagelijks op hoe je over jezelf denkt en welke negatieve gedachten over jezelf je ziet oppoppen tijdens verschillende situaties.
De innerlijke criticus is een term die wordt gebruikt voor de afkeurende interne stem die jou veroordeeld en aanvalt. Iedereen heeft daar in het dagelijks leven wel eens last van. Bij onzekere mensen speelt de innerlijke criticus vaak een grotere rol, dan bij mensen die zich niet snel onzeker voelen.
Alle mensen hebben een innerlijke dialoog. Dat stemmetje in je hoofd dat van alles vindt van wat je doet, zegt of laat. Onze gedachten staan nauwelijks stil en rollen de hele dag over elkaar heen. Bij de meeste mensen is die innerlijke stem behoorlijk kritisch.
Innerlijke rust is het gevoel van kalmte in jezelf: Je hebt vrede met wie je bent en wat je doet. Het leven is wat het is en brengt je datgene wat je aan kunt en wat je kennelijk nodig hebt om te groeien. Ze noemen het ook wel lekker in je vel zitten, rust uitstralen, in je licht staan of vanuit je kern leven.
Contact met jezelf
Een van de eerste punten waaraan ik denk bij in je kracht staan is het contact met jezelf! Het kunnen voelen hoe het met je gaat, welke emotie, gevoelens, gedachten erbij je spelen. Belangrijk is dat alles er mag zijn, ook de tegenpool van kracht, kwetsbaarheid of misschien wel juist.
Jouw innerlijke houding staat voor je manier van denken. Overtuigingen, uitspraken, gewoontes en de mogelijkheden die je wel of niet ziet staan allemaal in verband met je identiteit.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Er zijn verschillende manieren om verbinding te maken met je hogere zelf. Je kunt daarbij denken aan het beoefenen van yoga, meditatie of gewoon een wandeling door het bos. Wist je dat je ademhaling een belangrijke rol speelt bij de verbinding met je hogere zelf?
Ga alle punten langzaam af en wees liefdevol naar jezelf want dit kan pijnlijk zijn. Als je dit iedere dag doet zal de pijn verdwijnen en je hart zich meer openen. Wrijf je handen warm en leg ze op je hart: maak hiermee echt verbinding met je hart en voel de warmte van je handen door je hart.
Als je normaal een comfortabel tempo van 6 minuten per kilometer aanhoudt, maar opeens een minuut langer nodig hebt, of wanneer 60% van het gewicht dat je normaal tilt aanvoelt alsof je een auto moet optillen, dan geeft je lichaam aan dat het rust nodig heeft.
Plan je rustmomenten in
Bouw voor jezelf gedurende de dag langere en kortere pauzes in. Een handige houvast hiervoor is om je dag op te delen in 'blokken'. Zorg dat je na elk uur werk of actieve bezigheid 10 minuten neemt om even rustig aan te doen. Na 3 of 4 uur werken, plan je vervolgens een uur rust in.
Emotionele rust geeft je de vrijheid om gevoelens authentiek uit te drukken en neigingen te elimineren die je emotionele welzijn niet ondersteunen. Je emoties uiten en verwerken met iemand die je vertrouwt of via creatieve uitingen zoals een dagboek of kunst.
Toch is die innerlijke stem slechts veelvoorkomend bij dertig tot vijftig procent van de mensen, zo stelt professor Russell Hurlburt, een belangrijke onderzoeker op het gebied van innerlijke ervaringen. Noortje (24) heeft bijvoorbeeld geen innerlijke monoloog.
Tijdens een bijeenkomst betekent een monoloog dat de andere aanwezigen niet aan het woord kunnen of mogen komen. Een toespraak dus. Het is het tegengestelde van een dialoog.
Dialoog is ook waardevol gebleken om kennis uit te wisselen en beter zicht te krijgen op complexe problemen en uitdagingen. Door verschillende maatschappelijke actoren met uiteenlopende perspectieven rond één onderwerp met elkaar in contact te brengen, leren we van elkaar. Door te luisteren creëren we een beter begrip.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.