Uitdroging kan ervoor zorgen dat de nieren minder goed werken.Als iemand heel erg uitdroogt, kan hij daaraan sterven. Als dat niet de bedoeling is, is het natuurlijk belangrijk dat er wat aan gedaan wordt, bijvoorbeeld door vocht geven met een infuus. Als mensen doodgaan, houden ze op met drinken.
Te weinig vocht kan hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken. Eveneens kan je duizelig worden als je opstaat. Bij uitdroging kan je flauwvallen, verward of lusteloos zijn. Andere symptomen zijn een droge mond, snelle ademhaling, diepliggende ogen en koude of klamme armen en benen.
Maar onder normale omstandigheden hou je het zonder drinken een paar dagen tot maximaal een week uit. De eerste uitdrogingverschijnselen beginnen al na een dag. Eerst krijg je last van een droge huid, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, gevolgd door verwarring, droge mond en versnelde hartslag en ademhaling.
Hoe lang het duurt voordat u zult overlijden hangt af van uw lichamelijke toestand en van de hoeveelheid die u mogelijk nog drinkt. De helft van de patiënten overlijdt bin- nen dertien dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur.
Je kan 30 à 40 dagen leven zonder eten, maar gemiddeld slechts 3 dagen zonder water. Dit hangt ook van conditie (leeftijd, diarree…) en omgevingsfactoren af (temperatuur…). Uitdroging wordt in het ziekenhuis door verpleegkundigen getest door te knijpen in een huidplooi.
In dit verband is het belangrijk om te beseffen dat het uitdrogingsproces bij versterven niet lijdensvol is. Integendeel. Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten.
U wordt vermoeider en zwakker, en u gaat steeds meer tijd in bed doorbrengen. Geleidelijk aan wordt u steeds slaperiger en verliest u uiteindelijk uw bewustzijn. De periode daarna verloopt per persoon verschillend en duurt vaak niet langer dan 1 of 2& weken. Omdat u steeds in bed ligt, kunt u soms pijnklachten krijgen.
Een studie in Archiv Fur Kriminologie concludeerde dat je niet langer dan 8 tot 21 dagen kunt overleven zonder voedsel en water. Mensen op hun sterfbed die heel weinig energie verbruiken, leven misschien maar een paar dagen of een paar weken zonder voedsel en water.
Waarom een hongergevoel hebben goed voor ons is? - Eten als we daadwerkelijk honger hebben voorkomt overeten. Wie voelt wat honger is, kan ook voelen wanneer het hongergevoel stopt en verandert in een voldaan, aangenaam gevoel in de maag. Dat resulteert uiteindelijk vaak ook in een gezond gewicht.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
"Slapeloosheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Die klachten kunnen allemaal gerelateerd zijn aan het drinken van te weinig water", zegt Stephan Bakker die zich als nefroloog van het UMCG heeft gespecialiseerd in nieren.
Allereerst is het heel belangrijk dat u veel blijft drinken. Zeker als u moet overgeven of diarree heeft. Dit is nog belangrijker voor jonge kinderen en ouderen, want uitdroging kan voor hen extra gevaarlijk zijn.
Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Laat het slachtoffer regelmatig kleine hoeveelheden drinken. Meestal is water, sportdrank, thee of lichte bouillon voldoende. Geef hem of haar geen (gebluste) cola. In ernstigere gevallen geef je hem best een kant-en-klare rehydratatieoplossing, zoals ORS (Oral Rehydration Solution, verkrijgbaar bij de apotheek).
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Wanneer je 24 uur niks gegeten hebt, zal de voorraad glycogeen op zijn. Het lichaam gaat er dan alles aan doen om weer glucose aan te maken en gaat dan over op de lichamelijke reserves. Deze toestand wordt ketose genoemd.
Naar vrijwillig langdurig vasten - zeg: langer dan een week - is minder onderzoek gedaan. "Wat we ervan weten, komt vooral van mensen die bijvoorbeeld in hongerstaking zijn gegaan. Bekend is dat je dan ook spierweefsel gaat verliezen. Je lijf gaat in een soort hongerstand en je schildklier gaat ook anders werken.
Wie vast, krijgt over een periode van 24 uur gemiddeld minder calorieën binnen. Minder calorieën zorgt op termijn voor minder lichaamsvet. En dat betekent natuurlijk gewichtsverlies. Als je door de dag wat minder eet, heb je hetzelfde resultaat.
Als dit proces echter gepaard gaat met goede begeleiding en verzorging, kan het tot een rustige en zachte dood leiden. Dat heeft het menselijk lichaam grotendeels aan zichzelf te danken: door te vasten maakt het lichaam endorfine aan. Dit zorgt voor een prettig gevoel. Op den duur komt daar een zekere sufheid bij.
Zodra je energie nodig hebt – bijvoorbeeld tijdens het sporten, of tussen de maaltijden door – maakt je lichaam aanspraak op de glycogeenvoorraad. Zonder te eten kun je hoogstens een dag vooruit op de glycogeenreserve, tijdens intensieve sport is de voorraad zelfs na een paar uur al uitgeput.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren.
Mensen die sterven, hebben vaak weinig of geen behoefte meer aan voedsel en vocht. Ze kunnen snel in gewicht afnemen. Het lichaam verandert: de wangen vallen in, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen.
De duur van de stervensfase is voor elk mens uniek, gemiddeld duurt deze fase 72 uur. Wanneer mensen zich in de laatste levensfase bevinden, hebben zij vaak weinig of geen behoefte aan voedsel en vocht.