Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
HOEVEEL WHISKY SERVEER JE? In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
Ben je geen beginnend bestuurder meer, dan geldt een wettelijke limiet van 0,5 promille. Dit bereiken mannen na het drinken van ongeveer 2 standaardglazen alcohol, vrouwen al bij iets minder. De toegestane hoeveelheid alcohol wordt ook wel uitgedrukt in µg/l (microgram per liter, vaak uitgesproken als uu-gee-el).
Sherry/Port: 15% Jenever: minimaal 35% Wodka: 35 tot 70% Whiskey: ongeveer 45%
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
Hoewel verkoudheid iets anders is dan keelpijn valt het wel vaak samen. Als je whisky met warm water en honing mixt dan heb je een smaakvolle remedie voor keelpijn. De alcohol in de whisky is een antiseptisch en werkt verdovend op bijvoorbeeld pijnlijke of ontstoken amandelen.
Whiskyglazen worden “Rock Glass” of “Old Fashion” genoemd en hebben een inhoud van 100 ml. Dit type glas is ideaal voor deze drank, omdat het distillaat hierdoor in contact komt met ijs en gelijkmatig afkoelt.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
1. Glen Scotia Single Malt (25 jaar) Buiten deze categorieën om werd de Glen Scotia Single Malt expression van 25 jaar oud verkozen tot beste whisky van 2021. Volgens de jury is het 'een diepe, rijke en geconcentreerde elegante single malt'.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
Akashi White Oak Blended 50CL
The Glenlivet Founders Reserve is een zachte fruitige whisky die romig voelt op de tong. Een ideale whisky voor de beginnende single malt drinker. Deze Schotse whisky is zacht van smaak wat mede komt door het gebruik van Amerikaans eikenhout voor de whiskyvaten.
Hoe vaak moet whisky gedistilleerd worden? Eén keer distilleren is niet voldoende. Whisky moet tenminste 40% alcohol bevatten, en dat red je niet na één distillatie. Schotse whisky wordt doorgaans twee keer gedistilleerd en Ierse whiskey drie keer.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Er is een fundamenteel verschil tussen whisky en wodka en niet alleen in de productie, maar ook in de filosofie. De vuistregel voor wodka is “hoe zuiverder, hoe beter”, en de elite van de wodka producenten gaan ver om ervoor te zorgen dat elke “onzuiverheid” wordt verwijderd uit het eindproduct.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.