Niet toevallig twee Rooms Katholieke landen, want 19 maart is de naamdag van Jozef Van Nazareth. De traditie van Vaderdag in deze Rooms-Katholieke landen gaat ook al verder terug in de tijd, vermoedelijk al honderden jaren.
Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd. In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni.
Deze datum vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar het idee van een Vaderdag voor het eerst werd geopperd door Sonora Smart Dodd om haar vader te erkennen en te eren voor het feit dat hij zijn zes kinderen alleen grootbracht nadat zijn vrouw was overleden tijdens de geboorte van hun laatste kind.
Vaderdag begon in Amerika
De Moederdag zoals wij die kennen stamt uit de Verenigde Staten en dateert uit 1909. Vaderdag liet niet lang op zich wachten. De eerste echte Vaderdag werd op 19 juni 1910 gevierd in Spokane, een stad in de Amerikaanse staat Washington.
De feestdag werd echter pas in 1972 officieel erkend door toenmalig president Richard Nixon. Maar, zoals Moederdag, doet Antwerpen het net iets anders. Net zoals in Spanje en Portugal - niet toevallig twee Rooms Katholieke landen - worden de vaders in Antwerpen op 19 maart gevierd, op de naamdag van Jozef Van Nazareth.
Spokane rond 1910: In deze stad in de staat Washington woonde Sonora met haar gezin en kwam ze op het idee voor Vaderdag. Toen ze in 1909 een kerkdienst bijwoonde, waar de predikant lovend sprak over Moederdag en de rol van de moeder in het gezin, vond Sonora dat vaders op dezelfde manier gevierd moesten worden.
In Nederland vieren we Vaderdag dus op de derde zondag van juni. Net als in Nederland worden de vaders in veel verschillende landen op dezelfde datum in het zonnetje gezet als hier. Toch wordt vaderdag niet wereldwijd op dezelfde dag gevierd, sterker nog, zelfs dicht bij huis wijkt deze datum af.
Op 19 juni 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane in Washington. De feestdag ter ere van vaders sloeg aan. In 1924 steunde president Coolidge ondersteunde de dag al in 1924, maar daarmee was de dag nog niet officieel.
In Nederland vieren we Vaderdag op de derde zondag van juni. Hierin zijn we niet bepaald de enigen: in veel landen eren de inwonenden hun vader op dezelfde dag als wij. Toch wordt Vaderdag niet wereldwijd op dezelfde dag gevierd, sterker nog, zelfs dicht bij huis wijkt de datum van Vaderdag soms af.
Vaderdag valt dit jaar op 19 juni. We vieren de feestdag in Nederland altijd op de derde zondag in juni. De meeste landen vieren eens per jaar Vaderdag, al doet niet ieder land dat op dezelfde dag.
Vaderschap is liefde geven
Het belangrijkste is de liefde. De liefde van de vader is een vergelijkbaar met de liefde die God geeft. “Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook” zegt de brief 1 Johannes (1 Joh 3).
Op de derde zondag in juni worden vaders in het zonnetje gezet.Vaders in Nederland worden op deze dag verwend met cadeaus of bezoek van hun kind(eren). Net als Moederdag is Vaderdag een Amerikaanse uitvinding. Met Vaderdag probeerde mevrouw Dodd vaders meer te betrekken bij de opvoeding van de kinderen.
Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: dit verschilt per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei.
Moederdag wordt overal ter wereld als een feestdag beschouwd, maar het is niet in alle landen een officiële regeringsfeestdag. In de Nederland en België bijvoorbeeld, wordt het gevierd op de tweede zondag van mei en is het wettelijk erkend als een officiële feestdag.In Nederland begon deze traditie rond 1925.
Dit gebeurde op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten. De reden hiervoor was, dat men de viering in oktober te dicht op het naderende Sinterklaas- en Kerstfeest vond liggen. Mei en juni werden daarom als geschiktere maanden gezien voor Moeder- en Vaderdag.
In 1913 schreef Frans Van Kuyck, een liberale schepen in Antwerpen, een pamflet 'De dag des moeders'.Daarin stelde hij voor om op 15 augustus, de feestdag van Maria, Moederdag te vieren.
Vaderdag valt niet in elk land op dezelfde dag. Zo wordt in Nederlands standaard de derde zondag van juni aangehouden en in België de tweede zondag van dezelfde maand. In de rest van de wereld valt Vaderdag soms gelijk, maar ook op heel andere dagen.
11 t/m 13 juni. Met Sjawoe'ot herdenken de joden dat God de Tien Geboden naar de aarde zond. Dat was het begin van de joodse wetten en leefregels.
Vaderdag wordt in Nederland altijd gevierd op een zondag, en wel de derde zondag van juni. Dat is in 2024 zondag 16 juni. Vaderdag wordt in Nederland sinds 1937 'echt' gevierd. Destijds gebeurde dat op de tweede zondag van oktober.
Is je vader echt een sportieveling? Plan dan een dagje met de leukste sportieve activiteiten! Probeer bijvoorbeeld verschillende klimparcoursen uit in een klimpark of ga samen een dagje skiën in eigen land. Of geef een golfcursus cadeau; zo kunnen jullie samen in 2 dagen de belangrijkste skills leren.
Het wordt gevierd op de tweede zondag van mei.
Het was de Amerikaanse Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia, die in 1914 met Moederdag is begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zelf is ze altijd alleenstaand geweest en nooit moeder geworden.
Moederdag is niet typisch Nederlands. In Amerika beginnen ze al in 1870 met Moederdag. Het komt dan voort uit Mother's Day Work Club, georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. De Amerikaanse president Woodrow Wilson roept Moederdag in 1914 uit tot nationale feestdag.
Moederdag wordt over de hele wereld gevierd, maar niet overal op dezelfde dag.