Chirurgische maskers Chirurgische mondmaskers (type I, II en IIR) zijn medische hulpmiddelen die zorgverleners dragen tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten. Ze beschermen de patiënt of cliënt tegen micro-organismen die van de zorgverlener af komen.
In Nederland bent u nergens meer verplicht om een mondkapje (ook wel mondneusmasker) te dragen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen een mondkapje dragen om zichzelf te beschermen. Respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje dragen en houd rekening met elkaar.
In Nederland is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) nergens verplicht. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen een mondkapje dragen om zichzelf te beschermen. Altijd geldt: houd rekening met elkaar en respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje willen blijven dragen. Geef elkaar de ruimte.
De druppeltjes kunnen ook via de handen worden overgedragen. Bijvoorbeeld als iemand met de handen aan de neus of het gezicht zit en vervolgens een ander aanraakt. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig je handen te wassen.
Vanaf 20 april 2023 wordt het dragen van maskers alleen geadviseerd voor patiënten met ademhalingssymptomen (hoesten, niezen, keelpijn, …) en immuungecompromitteerde patiënten. Zorgverleners kunnen echter altijd zelf beoordelen wanneer het nodig is een masker te dragen.
Japanners dragen mondkapjes om drie redenen: omdat ze zelf niet ziek willen worden, omdat ze anderen niet ziek willen maken en ook uit een soort verlegenheid. Waar westerlingen soms een zonnebril op zetten om te laten zien dat ze even minder beschikbaar zijn voor de buitenwereld, hebben Japanners het mondkapje.
Nederlandse regels vanaf 21 mei
Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen.
Heeft u een kwetsbare gezondheid? Dan kunt u het beste een medisch mondkapje van minimaal type II-R dragen. Iedereen krijgt het advies een medisch mondkapje te dragen dat minimaal type II is. Type II en type II-R houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als u ademt, praat of zingt.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
FFP maskers
Door de sluitende pasvorm is de kans op 'lekkage' tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker. FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn. FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%.
Een gezichtsmasker is goed als je last hebt van een onzuivere huid, puistjes en mee-eters, want dan heb je een extra goede reden om je huid grondig te reinigen en een goed gezichtsmasker te gebruiken. Kies een gezichtsmasker dat de huid tegelijkertijd scrubt, reinigt en voedt.
Een chirurgisch mondmasker houdt vloeistofspatten tegen maar niet de allerkleinste deeltjes van virussen, bacteriën en stofdeeltjes. Het FFP ademhalingsbeschermingsmasker houdt die allerkleinste deeltjes juist WEL tegen.
Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen. Je vervangt het masker ook als het masker nat voelt, als het beschadigd is of wanneer je tussendoor iets eet of drinkt.
Chirurgische maskers
Chirurgische mondmaskers (type I, II en IIR) zijn medische hulpmiddelen die zorgverleners dragen tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten. Ze beschermen de patiënt of cliënt tegen micro-organismen die van de zorgverlener af komen.
Veranderingsschema voor filters van ademhalingsapparatuur ontwikkelen. Als het een eenvoudig stofmasker is, zoals een FFP3-stofmasker, wordt aanbevolen om het na 8-10 uur gebruik te verwijderen als het niet vuil is.
De FFP-mondneusmaskers (FFP1, FFP2 en FFP3) zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Zij beschermen tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen) die via de lucht verspreid kunnen worden. Deze mondneusmaskers moeten volledig op het gezicht aansluiten.
Er wordt aangenomen dat iemand vanaf 1-3 dagen voor de start van symptomen besmettelijk kan zijn (Wei 2020).
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd. Bij de omikron(sub)varianten is de incubatietijd meestal 3 tot 4 dagen.
Raak mondkapjes alleen aan met schone handen. Het OMT adviseert dat u hetzelfde medisch mondkapje niet langer dan 3 uur draagt.
Een stofmasker filtert verontreinigingen uit de omgevingslucht voordat je die inademt. Het schermt de neus, mond en kin af voor optimale bescherming van de luchtwegen. Stofmaskers zijn licht van gewicht, onderhoudsvrij en gemakkelijk in het gebruik.
KN95 is een internationale standaard en staat voor een filter van 95% van de rondzwevende deeltjes. FFP2 (FullFaceProtection) is de Europese norm en staat voor een filter van 94%. Mondkapjes met een bescherming van KN95 of hoger bieden de drager bescherming tegen het coronavirus (COVID-19).
Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol? Nee, dit is per 21 mei 2022 niet langer verplicht. Uiteraard mag je een mondkapje dragen op de luchthaven als je dat zelf prettig vindt.
Bovendien kan aan de koorts een ziekte ten grondslag liggen, welke zich door het vliegen verslechteren kan. Met andere woorden: vliegen met koorts is gewoon geen goed idee – tenminste niet in een lijnvliegtuig.
Zowel KLM als Transavia, beide Nedelandse luchtvaartmaatschappijen, schaften de verplichting voor het dragen van mondkapjes af tijdens vluchten nadat de Nederlandse regering had besloten te stoppen met mondkapjes in het openbaar vervoer.