Na 42 dagen komen de eieren uit. De kuikens openen het ei met hun scherpe snavel. De kuikens zijn nu ongeveer 20 cm groot. Wanneer alle kuikens uit hun ei zijn gekropen, gaan ze naar een grote warme schuur, waar ze lekker kunnen rondlopen.
Eenmaal in de groei, groeit een Struisvogelkuiken 1 cm per dag, wat erg veel is.
De hersenen van een struisvogel zijn ongeveer even groot als een walnoot.
Jonge dieren kunt u voeren met speciale opfokkorrel en daarnaast wat fijngesneden groente of fruit. Een volwassen struisvogel dient twee maal per dag een aantal uur voer tot zijn beschikking te hebben. Vogels jonger dan vier maanden moeten de hele dag kunnen eten.
Als alle kuikens uitgekomen zijn, verlaten de struisvogels de nestplek. Wanneer de kuikens ongeveer drie maanden zijn, sluiten de familiegroepen vaak bij elkaar aan en worden de kuikens beschermd door enkele volwassen mannetjes. Na ongeveer vijf jaar zijn de kuikens volwassen en kunnen ze zelf jongen produceren.
De struisvogel kan wel 30 tot 40 jaar oud worden.
Struisvogels en krokodillen hebben een penis in hun cloaca, terwijl kleinere vogels en reptielen geen uitwendige geslachtsorganen hebben, maar hun cloaca tegen elkaar drukken. De cloaca van de Psittacosaurus was een tussenvorm, dus misschien penetreerden dinosauriërs en wreven ze ook hun cloaca's tegen elkaar.
In het wild leven de vogels in kleine kuddes binnen een grotere groep, maar een kleine groep met één mannelijke struisvogel en twee of meerdere vrouwelijke dieren heeft de voorkeur. Mannelijke struisvogels zijn territoriaal, dus plaats geen twee mannelijke dieren samen in een verblijf.
De broedduur is ongeveer zes weken. De haan en het belangrijkste vrouwtje delen de broedzorg en verzorgen samen, na het uitkomen van de eieren, de kuikens.
Struisvogels hebben veel buitenruimte nodig. Het zijn vooral kijkdieren omdat ze niet echt tam zijn. Met geduld en aandacht kunnen ze wel tammer worden. Bedenk waarom je struisvogels als hobbydier wilt en of de dieren aan die verwachtingen kunnen voldoen.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Struisvogels kunnen heel veel eieren leggen, wel 60 tot 80 per jaar. Het duurt ongeveer 6 weken voor de eieren uitkomen. Als de kuikens eenmaal uit het ei zijn gekropen duurt het maar 3 dagen voor ze het nest verlaten.
Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
Voor een goede spijsvertering hebben ze grote maagkiezels nodig. Schoon vers drinkwater dient altijd aanwezig te zijn. Struisvogels drinken door het water met hun onderste snavel op te scheppen. In de oorsprongsgebieden zijn de struisvogels niet bedreigd.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena's. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen.
De eieren van een struisvogel zijn supersterk. Zelfs als een volwassene op een degelijk ei gaat staan, zal dit ei nog niet barsten. Mede door de sterke schaal en de enorme grootte van een struisvogelei moet u veel geduld hebben als u het ei wilt koken.
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!
Ja, struisvogels en emoes kunnen in principe goed tegen kou. Ze kunnen echter niet goed tegen regen. Het is daarom belangrijk dat ze droog kunnen blijven, bijvoorbeeld door een afdak.
Zoals alle loopvogels kan de struisvogel niet vliegen. Struisvogels hebben wel redelijk ontwikkelde vleugels, maar door de slappe veren en afwezigheid van slagpennen kan er niet voldoende lucht mee verplaatst worden om te vliegen.
Het legseizoen is pas begonnen voor de struisvogels. Gemiddeld leggen de grote vogels ongeveer 50 eieren per jaar. Het seizoen loopt tot augustus. De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren.
Struisvogels zijn over het algemeen niet agressief, maar als ze zich bedreigd voelen of hun kroost willen beschermen, kunnen ze zeer gevaarlijk zijn. Vooral tijdens het broedseizoen zal de haan zijn hen en de eieren beschermen. Als een struisvogel aanvalt, doet hij dit door te trappen.
De ogen van een Struisvogel zijn ook erg bijzonder. Het gezichtsvermogen is bij een Struisvogel het sterkst ontwikkelde zintuig. Het zijn de grootste ogen van alle vogelsoorten, ze kunnen wel 3 km ver alle kleine dieren onderscheiden, wat in de natuur een bescherming is om de vijand op lange afstand te zien aankomen.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen.Zo kunnen de eitjes bevrucht worden. Het aantal eieren dat wordt gelegd, verschilt sterk van soort tot soort. Eens die zijn uitgebroed, staat de opvoeding van de kroost voor de deur.