Boeren helpt om het gas in hun buik te verlichten en kan buikkrampjes, chagrijnigheid en winderigheid helpen voorkomen. Het is het beste om een baby vaak te laten boeren om te helpen voorkomen dat er na het voeden weer melk naar boven komt.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren. Hikken heeft hetzelfde effect als boeren.
Drinkt je baby rustig en krijgt hij ruim de tijd om te boeren, dan is het niet erg als hij toch niet boert. Neem altijd voldoende tijd voor een boertje. Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding.
Houd je baby goed rechtop en klop lichtjes op zijn rug. Heb geduld, want een stevig boertje kan wel een tiental minuten op zich laten wachten.
Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen.
Zorg voor regelmaat
Met regelmaat wordt niet bedoeld om op vaste kloktijden te voeden en te slapen. Het gaat om de volgorde van de gebeurtenissen: Slapen en wakker worden. Voeden: minimaal 2 uur na de vorige voeding en overdag maximaal na 4 uur.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
Als er een boertje dwarszit, ligt je baby na een voeding onrustig in zijn wieg of hij blijft huilen. Hij beweegt ongemakkelijk, trekt moeilijke gezichten en laat duidelijk merken dat hij zich niet comfortabel voelt.
Zodra de borstvoeding goed op gang is gekomen kun je gaan voeden op verzoek. Na ongeveer 2 weken drinken baby's geleidelijk minder lang, maar niet altijd minder vaak. Je voedt minimaal 6 keer per 24 uur. Zolang de baby minder dan 5 kilogram weegt, mag de tijd tussen de voedingen niet langer zijn dan 6 uur.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Dan is het misschien wel tijd voor een voeding. Je baby steekt zijn tongetje uit. Voor je baby is het makkelijker om je tepel of de speen aan te happen, als hij zijn tongetje uitsteekt. Instinctief zal je baby dit dus vaker doen als hij honger begint te krijgen.
Bij een mama die veel melk heeft, moet de baby vaak zo gulzig drinken dat hij veel lucht hapt.Deze lucht kan op een later moment ongemakken veroorzaken in de darmen. Als de baby de borst niet goed kan leegdrinken, kan hij krampjes krijgen van teveel voormelk.
Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Voeden op verzoek wordt aangeraden als je borstvoeding geeft. Voor de melkproductie is dit beter, dit zal zich aanpassen aan de behoefte van je kindje. De melkproductie blijft hoog en door voeden op verzoek ontstaat minder stuwing, doordat je borsten vaker leeggedronken worden.
Alles tussen vijf en twintig minuten per borst is prima, zolang je borsten met regelmaat soepel gedronken worden. De ene baby wil vaker kleine beetjes, de andere wil liever een paar grote voedingen. Probeer te herkennen of je baby echt honger heeft of gewoon bij je wil zijn en zuigbehoefte heeft.
Neh = honger
Als de zuigreflex geactiveerd wordt, zie je bij dit huiltje duidelijk de 'zuigende' beweging van de mond en beweegt je baby zijn tong naar zijn gehemelte om vervolgens bij het huilen zijn tong naar beneden te brengen. 'Neh' is een langgerekt geluid.
Kenmerken van darmkrampjes
Je baby begint na de voeding of tijdens het slapen plotseling ontroostbaar te huilen. Je ziet en voelt het buikje duidelijk bewegen. Tijdens een krampaanval trekt je baby zijn of haar beentjes krachtig op en spartelt. Je baby is onrustig en maakt een gespannen en krampachtige indruk.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Hoe goed jouw kindje drinkt heeft ook te maken met of je wel of geen fopspeen gebruikt tijdens de borstvoeding. Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt.