In Nederlandse harde kazen zoals Goudse kaas zit geen lactose. Tijdens de rijping van de kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken. In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla zit nog wel lactose. Er zijn ook zuivelproducten met de claim 'lactosevrij'.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Jonge kazen zoals feta of ricotta bevatten een behoorlijke hoeveelheid lactose, en eet je dus best niet als je lactose-intolerant bent!
Grofweg kunnen we zeggen dat bij de harde kazen (vanaf belegen) de kaas zo goed als lactose vrij is (ongeveer 0.1 gram per 100 gram kaas). Dit komt omdat tijdens het rijpingsproces de lactose wordt omgezet in melkzuur.
Als je lactose-intolerant bent, kun je deze harde kazen zonder problemen eten: Alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, boeren-, geiten- en schapenkaas) Parmezaanse kaas. Pecorino.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.
Zachte kazen zoals platte kaas, cottage cheese, mascarpone, mozzarella, ricotta... bevatten wel beperkte hoeveelheden lactose (zo'n 3 tot 4 g per 100 g). Ook smelt- en smeerkaas bevatten lactose.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.
In Nederlandse harde kazen zoals Goudse kaas zit geen lactose. Tijdens de rijping van de kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken. In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla zit nog wel lactose. Er zijn ook zuivelproducten met de claim 'lactosevrij'.
Ik weet dat een glas van 250 ml halfvolle melk 11,5 g lactose bevat, wat vrij veel is. Melkchocolade van 25 g bevat maar 1,0 g lactose. Dit is in verhouding dus veel minder en de moeite waard om te proberen!
Dit product bevat geen lactose, maar wel de belangrijke voedingsstoffen uit melk. In harde kazen, zoals Goudse kaas en Edammer zit helemaal geen lactose. In zachte kazen zoals brie of smeerkaas komt wel een kleine hoeveelheid voor. Lactose zit ook in producten waarin je het niet verwacht.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Nee, er zit in ei geen lactose. Niettemin kan het voor iemand die pas net lactose-intolerant is een dringende vraag zijn. Aangezien ei dierlijk is en bij een lactose-intolerantie alle melk van zoogdieren moet worden vermeden is het een terechte vraag.
Van Wijngaarden's Zaanse Mayonaise heeft als enige de volle romige smaak van échte mayonaise met een prettig zuurtje. Deze is volledig plantaardig, ei-, gluten- en lactosevrij.
Er zijn echter wel de volgende richtlijnen: Bij alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, Boerenkazen, Geitenkaas, Schapenkaas) is sprake van een zodanig productieproces dat de lactose tijdens het proces wordt uitgewassen/verzuurd.
Waterstof-ademtest
Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.
Typisch voor lactose-intolerantie is dat je, nadat je melkproducten hebt gegeten of gedronken, last krijgt van buikkrampen, diarree of winderigheid. Lactose-intolerantie kan je heel wat klachten bezorgen, maar is doorgaans niet gevaarlijk.
Een aantal producten in ons vast assortiment zijn lactosevrij. Zoals bijvoorbeeld lactosevrije melk, sojaboter en BIO haver- en amandelmelk. Er zijn nog meer gluten- en lactosevrije producten. Graag verwijzen wij jou door naar de dichtstbijzijnde Lidl winkel, waar onze medewerkers jou met veel plezier verderhelpen.
Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten: volle, halfvolle en magere melk en karnemelk. geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. zachte geiten- en schapenkaas.
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc.
Hierbij een aantal voorbeelden van lactosevrije koeken: Lu: Bastogne, Belvita multigranen, Betterfood, Boudoir, Grany Brut pure chocolade, Madeira, Mini Crackers, Tuc.