Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Overgeven. Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
Pijnstillers
Ontstekingsremmers (Ibuprofen®, Nurofen®, Voltaren®, Taradyl®, Apranax®, …) zijn zeer belastend voor de maag. Daarom moeten ze na een gastric bypass vermeden worden. Dit geldt voor elke toedieningsvorm (dus ook voor suppo's, pleisters, …).
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Het betrof 1041 patiënten met een gemiddelde vervolgtijd van 11 jaar (8,5-17,4). De gegevens waren compleet bij 98 van dezen. De perioperatieve sterfte bedroeg 1,2, de overleving na 5 en 10 jaar was respectievelijk 92 en 77. De jaarlijkse sterfte nam vanaf het 5e jaar toe tot 5 in het 10e jaar na de operatie.
Hoe snel daalt mijn gewicht na de operatie? Het gewichtsverlies na de operatie verschilt van persoon tot persoon. Hoeveel en hoe snel u afvalt, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw voedingsgewoonten van vóór de operatie, uw uitgangsgewicht, het voedingspatroon na de operatie en de hoeveelheid lichaamsbeweging.
U mag de eerste 6 weken niet vliegen. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Ze lossen vanzelf op. De wondjes mogen vanaf de eerste dag na de operatie nat worden.
De meeste mensen krijgen klachten van haaruitval 3 tot 6 maanden na operatie. In dit artikel geef ik hier uitleg over en hopelijk kan ik ook meer gerustheid geven. Het haaruitval wat na bariatrische chirurgie ontstaat heet telogeen effluvium.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Gemiddeld valt u 5 kilo per maand af. Eén jaar na de operatie zit u meestal op het maximale gewicht dat u kunt afvallen.
Tussendoor Gebruik tussendoor gepureerd fruit (maximaal 2 stuks) en/of melk,- en melkproducten. Vanaf dag 18 kunt u zacht fruit eten, van belang is dat u goed fijn kauwt. Vanaf dag 19 kunt u alle soorten fruit gebruiken. Dranken Gebruik thee, koffie zonder suiker.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
Een dieet in de vorm van Modifast Intensive® wordt gebruikt ter voorbereiding op een maagverkleinende operatie. Het doel van dit dieet is om uw lever kleiner te laten worden voor de operatie om de kans op complicaties tijdens de operatie te verkleinen.
Bij het 'dumpingsyndroom' ontstaat een te snelle maaglediging, waardoor het voedsel in te weinig verteerde stukken wordt afgegeven aan de dunne darm. Dat veroorzaakt allerlei vervelende reacties in het maagdarmkanaal. Vroege dumpingklachten treden kort na de maaltijd op en kunt u al na een half uur merken.
De officiële richtlijn na de operatie is: geen alcohol meer.
Ook al zijn bij andere ingrepen voor overgewicht (maagband en maagverkleining) de resultaten minder duidelijk, toch zou je ook dan de aanbeveling moeten krijgen om na de ingreep geen alcohol meer te drinken.
Meestal zal je lichaam zelf wel aantonen wanneer het volledig hersteld is en wanneer je opnieuw kan sporten. Fietsen of een wandeling kan je al na een paar dagen. Tijdens de eerste 6 weken mag je geen zware voorwerpen optillen.
Sporten. Voor lopen en fietsen zijn er geen beperkingen. Na twee weken mag u zwemmen maar alleen als de wondjes dicht zijn. Krachttraining na vier tot zes weken.