Olie- en gasmaatschappij Shell profiteert enorm van de hoge energie- en brandstofprijzen. Het bedrijf boekte in de afgelopen drie maanden een winst van maar liefst 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro. In het eerste kwartaal van dit jaar was de nettowinst nog 'slechts' 7,1 miljard dollar.
Shell verdiende vooral goed aan de verkoop van aardgas en de vloeibare vorm lng. Daar steeg de winst in het tweede kwartaal met maar liefst 163 procent tot 8,1 miljard dollar. De chemietak met onder meer raffinage zag de inkomsten dankzij hogere marges bijna verdubbelen tot 2,1 miljard.
Er zijn vijf aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 22,21% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc. (7,22%), The Capital Group Companies (4,99%), The Vanguard Group, Inc (4,29%), Norges Bank (3,03%) en JP Morgan Chase & Co (2,68%).
Ook de komende jaren zal Shell nog steeds miljarden investeren in de olie en gas-winning, waarbij er weliswaar wel een duurzame divisie wordt opgericht die behalve in windenergie, ook in zonne- en waterstof energie gaat investeren. De koers van de olietanker wordt dus geleidelijk verlegd.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
De oorzaak van die enorme ommezwaai is simpel, Shell profiteerde volop van de hogere prijzen voor olie en gas. Met name die laatste brandstof speelt een grote rol, omdat Shell zich langzaam afkeert van olie en meer investeert in gas en duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.
De omzet van het Britse bedrijf kwam uit op 100 miljard dollar, meldt het bedrijf. Shell dankt de hoge winst aan de hoge energieprijzen, die hard zijn gestegen doordat fabrieken weer volop zijn gaan draaien en automobilisten meer de weg op zijn gegaan na het opheffen van coronamaatregelen.
Beleggen in aandelen van Shell lijkt momenteel een goede keuze vanwege de mindere periode die nu achter de rug is. Shell maakt weer winst dankzij de stijgende olieprijzen en dat betekent ook gunstiger tijden voor beleggers.
In 2050 of eerder, moet Shell een CO2-neutraal energiebedrijf zijn. In 2025 wordt er gestopt met het financieren van onderzoek voor het zoeken en winnen van olie en gas.
Goede resultaten voor Eneco
2020, het warmste jaar ooit gemeten in Europa, stond in het teken van de ongekende gevolgen van Covid-19. EBITDA steeg naar €484 miljoen en de nettowinst naar €118 miljoen, toenames van 13% en 48% ten opzichte van 2019.
Dat wordt uiteindelijk weer doorberekend aan klanten. De omzet van de energiebedrijven stijgt daarmee flink, maar de winst niet. Bij Vattenfall kwam de netto-winst dit eerste half jaar uit op 990 miljoen euro, een stuk lager dan de 2,27 miljard een jaar eerder.
"Shell vertrekt bovenal omdat het met één been al in het VK stond. Maar de duurzaamheidsagenda van Shell stond onder druk door onder andere de verloren rechtszaak tegen Milieudefensie." En volgens Bas ter Weel, directeur van het economisch onderzoeksbureau SEO, moeten daarin ook afwegingen worden gemaakt.
Wenst u aandelen van Royal Dutch Shell te kopen, geef dan de voorkeur aan het A-aandeel, dit om verscheidene redenen. Vooreerst noteert het aandeel in euro en niet in Britse pond. Bijgevolg hoeft u geen wisselkoerskosten te betalen en loopt u geen wisselkoersrisico.
De geplande investeringen in 2022 in hernieuwbare energie en energie oplossingen worden $3 miljard (12% van het totaal van ongeveer $25 miljard). De investeringen in het zoeken en oppompen van olie (upstream) zullen omhoog gaan van $6 in 2021 naar $8 miljard in 2022.
Shell heeft vorig jaar een winst gemaakt van ruim 20 miljard dollar, omgerekend 17,8 miljard euro. Het Britse olieconcern profiteerde volop van de hoge prijs van olie en gas door de herstellende wereldeconomie. In Nederland kost een liter benzine nu gemiddeld 2,15 euro en dat was nog nooit zoveel.
Een oliebedrijfje in Nederlands-Indië groeit uit tot het wereldconcern Shell, dat miljarden verdient aan de winning van olie en gas.
De inkomsten uit marketing stegen lichtelijk op maandbasis tot $ 751 miljoen. Ook de vraag naar chemische producten van Shell blijft hoog. De aangepaste winst is op kwartaalbasis geleden verdubbeld tot $ 2,03 miljard. Al nemen de verhoogde marges de grootste stijging voor rekening.
Update 08 augustus 2022: PostNL keert - geheel in lijn met het dividendbeleid - een interim-dividend 2022 uit van 0,14 euro per aandeel. Dit naar keuze van de aandeelhouder in aandelen dan wel contanten (keuzedividend).