Beschrijving van Knauf Fix & Finish Afwerkpleister 25kg Je dient deze dunpleister handmatig aan te brengen in één laag van minimaal 2mm op normaal zuigende ondergronden. Wanneer de ondergrond sterk zuigend is dien je te bepleisteren in twee lagen.
Verbruik Fix & Finish
25 kg Fix & Finish® geeft ca.30 liter pleister, bij een laagdikte van 2 mm levert dit ca.15 m² pleisteroppervlak op. Lijmen: vanaf 0,5 kg/m² bij blokken met een dikte van 7 cm.
Verwerking: 25 kg Knauf Fix & Finish rustig in circa 18 liter schoon leidingwater strooien (circa 0,7 liter per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen. De pleister binnen circa 20 minuten na het mixen aanbrengen op de ondergrond en vlak zetten.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken. Knauf Fix & Finish is tevens geschikt voor het (blauw)pleisteren van beton, stuclagen van gips of kalkmortel.
Fabrieksmatig voorgemengd gipspleister dat manueel verwerkt wordt als dunpleister (vanaf 1,5 tot 4 mm dikte) op binnenmuren en plafonds met een hoge vlakheidsgraad (cellenbeton, kalkzandsteen, gipsblokken, beton, ...)
De uithardingstijd van Knauf Fix & Finish bedraagt ongeveer 60 minuten.
De gemiddelde laagdikte is circa 1 mm na verwerken. Het drogen van de Knauf stucpasta duurt gemiddeld 24 uur per mm laagdikte. De droogtijd is wel afhankelijk van de temperatuur, ondergrond, ventilatie en luchtvochtigheid. De droogtijd kan daarmee verschillen per situatie.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
In principe is het voorstrijken van een muur niet altijd nodig. Je hebt hierboven kunnen lezen dat we altijd aanraden om muren met een zuigende werking wel altijd van een voorstrijkmiddel te voorzien. Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Gutex Multiplex-top.
Stucwerk glad maken
Dan gaan we de muren sponzen en glad maken. Hiervoor gebruiken we een schuurbord met sponszool, die we vochtig maken. Met de sponszool maken we draaiende bewegingen op de stuclaag. Hierdoor schuren we het gips en ontstaat er een gladde stuclaag.
Zelf stucen kan een lonende en kosteneffectieve manier zijn om je muren een frisse en nieuwe uitstraling te geven. Met de juiste materialen, kennis en voorbereiding kun je zelf het stucwerk op je muren aanbrengen.
Iedereen kan stucen, maar u moet wel weten waar u tijdens het stukadoren op moet letten.
Het afwerken van gipsplaten met fix en finish is een veelgebruikte methode om een gladde en strakke afwerking te verkrijgen. Fix en finish, ook wel joint compound genoemd, is een pasta-achtig materiaal dat wordt gebruikt om de naden tussen de gipsplaten op te vullen en de schroefgaten te bedekken.
Gipsplaten naden afwerken
Als u meerdere gipsplaten naast elkaar heeft geplaatst, ontstaan er naden. Deze kunnen opgevuld worden met een voegmiddel of afwerkmortel, zoals Knauf MP 75 of Knauf Fill & Finish. Maar voor u daarmee begint is het handig de naden eerst af te plakken met (zelfklevende) gaasband.
Decoratie Stuc
Het gips is geschikt voor zowel dunne als dikke lagen. Om te weten hoe je moet stucen zie: Muur stucen en plafond stucen.
Wat gebeurt er als u een muur niet voorstrijkt? Wanneer een muur niet voorgestreken wordt, maar wel een te sterke zuigkracht heeft, zal de behanglijm in de muur trekken en daarmee het behang vastzuigen aan de muur. Hierdoor kan het behang scheef gaan zitten en gaan krimpen.
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag. Daarnaast wordt ons geregeld gevraagd wat de droogtijd van voorstrijk op tegels is.
Over het algemeen is het beter om niet meer dan twee lagen stucwerk op elkaar aan te brengen om de droogtijd niet te beïnvloeden.
Een stukadoor zal gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren. Waarom is stukadoor zo duur? Stukadoren is een intensief beroep. Een stukadoor zal gemiddeld (maar) 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren, waardoor de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk zo hoog is.
De specie die men gebruikt voor stucwerk bestaat vaak voor zo'n zestig procent uit water. Dat vocht moet na het aanbrengen weer worden afgevoerd en dat kost nu eenmaal tijd. Een goede vuistregel om in gedachten te houden is één dag droogtijd per millimeter stucwerk.
Pas als de gehele gestucte oppervlakte een egale witte kleur vertoont, dus zonder donkere plekken of delen, dan kun je ervan uitgaan dat het pleisterwerk droog is. Althans, aan de oppervlakte. Want het kan best zijn dat onder de opgedroogde stuclaag, het materiaal nog niet helemaal droog is.
Droog, vorstvrij op houten pallets en in de originele ongeopende verpakking, blijft de kwaliteit van het product ong.4 maanden (10 kg) en ong.8 maanden (25 kg) constant. Knauf Fix & Finish wordt manueel aangebracht op alle ruwe, absorberende en vlakke minerale ondergronden in nieuwbouw of renovatie.