De meest populaire laurierkers soorten die vaak gekozen worden als haagplant zijn: Prunus Laurocerasus Rotundifolia: de Rotundifolia laurier groeit circa 40 centimeter per jaar en groeit ook erg snel in de breedte. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor het snel verkrijgen van een dichte haag.
Een laurierkers die in elke tuin mooi staat is de laurier 'Caucasica'. De rijke, fris geurende bloei van deze haagplant maakt deze lauriersoort bij vrijwel iedereen erg geliefd. Ook deze lauriersoort wordt gekenmerkt door mooie groene bladeren, al zijn ze iets smaller en langer dan die van de andere typen laurierkers.
Een van de sterkste soorten van de populaire laurierkers is de 'Novita', voluit Prunus laorocerasus 'Novita'. Deze laurierhaag laat zich in het kort als een verbeterde versie van de bekendere laurier 'Rotundifolia' omschrijven.
Alle Laurierkers soorten, en dat zijn er veel, vallen onder de wintergroene hagen. De meeste laurier hagen zijn winterhard tot ongeveer -15/-20 °C. Met Laurier Novita en Laurier Herbergii als uitschieter naar een winterhardheid tot ongeveer -25/-25 °C.
De gewone Laurier staat er om bekend hard te groeien. Zowel in de breedte als de hoogte groeit de haagplant snel. De Portugese Laurier onderscheidt zich door voornamelijk vlot in de hoogte groeien. De Portugese Laurier kan uiteindelijk 3 meter hoog worden.
Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.
Laurierhaag planten.
De beste tijd om te planten is in de herfst of vroeg in het voorjaar. Planten in pot kun je het hele jaar door aanplanten. Graaf voor elke soort Laurier gaten op de aanbevolen plantafstand.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Voor privacy is een wintergroene haag meestal de beste optie, maar tegen inbraken of als sierhaag kan een bladverliezende juist ideaal zijn. Een haag van kornoelje, gewone sering, hortensia of vlinderstruik ziet er bijvoorbeeld in het bloeiseizoen prachtig uit.
Laurier Genolia ® (Prunus laurocerasus 'Genolia' ®)
De Prunus laurocerasus 'Genolia', in het Nederlands de laurier Genolia, is een type laurier met een smalle opgaande groei. Hierdoor blijft de haagplant van nature smal en is dan ook zeer geschikt voor het creëren van een smalle laurier haag.
Laurier is niet winterhard
Bij lichte vorst is het voldoende om de plant af te dekken. Vanaf 8 graden vorst wil je hem naar binnen halen. Anders bevriest het blad en de stam en knapt hij kapot. Deze mediterrane plant kan dus niet in de volle grond staan.
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
De wortels passen zich aan de omgeving aan
In droge streken kan de laurierkers zeer diepe wortels ontwikkelen om voldoende water op te kunnen nemen.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winterhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de steeds warmere winters in Nederland wel overleven.
Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn.
Plant u een laurierhaag met deze soorten en houdt u het snoeien goed bij, dan kunt u uw laurierhaag ongeveer 80 tot 90 centimeter breed houden.
De meeste goedkope hagen vindt u in de categorie 'bladverliezende haag'. Hier staan naast de haagbeuk, beukenhaag en laurier ook de veldesdoorn en meidoorn, waarvan de goedkoopste varianten minder dan een euro per stuk kosten!
Wilt u een haagplant die zo gemakkelijk mogelijk is in onderhoud? Dan kiest u beter voor de Portugese laurier. Deze groeit namelijk minder snel en heeft minder onderhoud nodig. Als u geduld heeft dan kunt u overigens wel een erg hoge laurierhaag kweken met de Prunus Lusitanica Angustifolia.