Ventilatie voorkomt condens
Dit kan dus al gebeuren door bijvoorbeeld een raam – indien die mogelijkheid er is – op een kier te zetten en op die manier de ruimte continu te ventileren. In veel gevallen is het toepassen van ventilatieroosters aan de bovenkant van het glas een prima oplossing.
Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas.
De meest effectieve methode om condensvorming tegen te gaan, is zorgen voor voldoende ventilatie in huis. Hierdoor wordt de vochtige lucht afgevoerd en vervangen door drogere buitenlucht. Zorg ervoor dat ventilatieroosters altijd openstaan en dat er regelmatig een raampje op een kier staat.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.
Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via de ruimte onder de binnendeuren of roosters bij raam of deuren. Ventileer extra als u kookt, doucht, klust in huis, en als er veel mensen in huis aanwezig zijn.
Heeft u condensatie aan de binnenkant van de kozijnen, dan is dit in de meeste gevallen te wijten aan te weinig ventilatie. Tijdens onze dagdagelijkse activiteiten produceren wij een hoop vocht, door bijvoorbeeld alleen al uit te ademen. De luchtvochtigheid in de woning stijgt en de ramen beslaan.
Gebruik een Warmteterugwinningssysteem (WTW): Een WTW-systeem is ontworpen om warmte uit de afgevoerde lucht te halen en deze te gebruiken om de ingevoerde lucht voor te verwarmen. Hierdoor wordt warmteverlies bij ventilatie geminimaliseerd.
Geschikt voor:
Vochtvreter® bestrijd condens, vocht en muffe geurtjes. Vochtvreter® is reukloos, geluidloos, kost geen energie en gemakkelijk navulbaar. Vochtvreter® verlaagt een te hoge relatieve luchtvochtigheid in alle gesloten ruimtes met weinig of geen ventilatie.
Wanneer de ramen aan de binnenkant van de woning beslaan is dat een signaal dat er niet genoeg aandacht is besteed aan het afvoeren van 'vieze', vochtige lucht. En er te weinig aanvoer is van verse lucht. Wanneer er sprake is van condens aan de binnenzijde van de woning zorg voor voldoende en goede ventilatie.
Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat
Loop eens door je huis en controleer de binnenmuren. Het vocht nestelt zich vaak in hoeken en voegen. Ook kunnen vochtplekken ontstaan bij de plinten. Dan is er meestal sprake van optrekkend vocht.
De maanden juni, juli en augustus worden vaak gekenmerkt door hogere luchtvochtigheid, vooral wanneer er sprake is van warm en vochtig weer. Het is belangrijk op te merken dat de luchtvochtigheid kan variëren afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden in een bepaald jaar.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%.
Zo lang duurt het om een kamer te ontvochtigen
Dankzij een sensor krijgt het apparaat een seintje wanneer het aan de slag moet. Constant ontvochtigen is bijna nooit nodig; een uitzondering is wanneer je natte was snel wilt laten drogen. Je kunt het apparaat dan volledig laten draaien gedurende een uur of zeven.
Hoge luchtvochtigheid: oorzaken, gevolgen & oplossingen. Als de luchtvochtigheid in huis boven de 70% is, heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid. Er zit in dat geval dus te veel vocht in de lucht, wat enkele nadelige gevolgen met zich kan meebrengen.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Mensen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid vaak erg warm, omdat ze via de lucht hun warmte niet goed kwijt kunnen.
Een goede temperatuur om vochtproblemen te voorkomen is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te ventileren. Door te ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en wordt de luchtvochtigheid in huis verlaagd.
Kamerplanten geven altijd meer water af aan de atmosfeer dan dat ze vocht absorberen. Wel is het zo dat tropische planten vocht uit de lucht halen in plaats vanuit hun wortels. Bekende exemplaren hiervan zijn de Boston-varens, ook wel de krulvaren genoemd, Ficus en de Engelse klimop.
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Het dubbel glas wordt nat en je kan er minder goed door naar buiten kijken. Condens op dubbel glas ontstaat doordat dubbel glas een hoge isolerende werking heeft. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenzijde van je woning.
Ja, dat mag! Vaak wordt gedacht dat het een slecht teken is als HR++ glas beslaat. Het tegendeel is echter waar. Condensvorming aan de buitenkant van het raam betekent juist dat uw glas goed isoleert!
Het absorberen van vocht met een doek kan op verschillende manieren worden gedaan, maar de beste manier is om een microvezeldoek te gebruiken. Microvezeldoeken zijn gemaakt van dunne vezels die in staat zijn om vocht op te nemen en vast te houden.
Een luchtontvochtiger plaatst men vrij in de ruimte op een plek waar de lucht de zijkanten en bovenkant van de ontvochtiger goed kan passeren en op een zo waterpas mogelijke vlakke stevige ondergrond.