Soms kan een litteken beginnen te woekeren buiten de grenzen van de oorspronkelijke wonde en als een dikke verkleurde streng of knobbel bovenop de huid liggen. Dat is wat we in de volksmond 'wild vlees' noemen (medische term is keloïd).
Huidvergroeiingen (ook wel: fibromen, wild vlees, steelwratjes, kersenwratjes) zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes. Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan: waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
Bij een keloïd (in de volksmond ook wel 'wild vlees' genoemd) is er sprake van overmatige littekenvorming. Het litteken breidt zich uit tot buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken. Wild vlees kan ook soms spontaan ontstaan zonder voorafgaand litteken en komen vaker voor bij donkere huidtypes.
Keloïd littekens zijn goed te behandelen door middel van lasertherapie. Hierbij adviseren wij een combinatie van kenacort injecties bij de dermatoloog met daarna een gefractioneerde laser littekenbehandeling.
De huisarts kan fibromen verwijderen door ze weg te knippen met een steriele schaar. Bij een klein steelwratje is geen verdoving nodig. Bij een grotere steelwrat is plaatselijke verdoving mogelijk. Wegschrapen.
Er verschijnt een litteken dat doorgroeit, en na maanden tot jaren een harde, rood tot bruin verkleurde streng of knobbel wordt. Een keloïd is meestal niet pijnlijk. Het kan wel jeuken of de beweging van de huid beperken. Het kan vooral de huid ontsieren.
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV. Sommige veroorzaken wratten op de huid of slijmvliezen, andere liggen mee aan de basis van baarmoederhalskanker.
Keloïden gaan, in tegenstelling tot gewone of verdikte littekens, nooit spontaan in remissie. Keloïden zijn echter volkomen goedaardig; er zal geen huidkanker uit ontstaan.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Hertenbiefstuk en hertenrack
Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. En het is licht verteerbaar. De meeste delen van het hert kun je rosé eten. Rood zelfs!
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Hoe ziet een bijtfibroom eruit? We zien een roze kleurige ronde zwelling aan de binnenkant van het wangslijmvlies of de lippen of op de tongrand. De zwelling geeft op zichzelf geen pijn-of jeukklachten, maar kan wel pijnlijk zijn als erop gebeten wordt.
Skin tags zijn uitgerekte huidplooien bij de anus (huidflapjes). Deze ontstaan doordat aambeien na verloop van tijd de huid uitrekken en naar buiten zakken. Skin tags blijven altijd aan de buitenkant te zien.
Goed voor droge huid, littekens.
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.
De beste littekencreme volgens de consumentenbond is de Biodermal littekencreme. Het product is samengesteld om littekenweefsel soepel en zacht te houden en littekens zichtbaar te verminderen.
Op een litteken groeit nooit vanzelf haar. Veel mensen denken daarom dat er haargroei op een litteken onmogelijk is, maar dit is zeker niet het geval. Medikliniek Amsterdam heeft een innovatief behandelplan behandeling ontwikkeld, waardoor er ook op uw littekens weer gewoon haar kan groeien.
Het is vaak huidkleurig of lichtbruin van kleur. Het is nog onduidelijk hoe deze uitgroeisels ontstaan. De wratjes komen vaak voor onder de oksels, in de hals en liezen of rond de ogen. Ze gaan niet vanzelf weg en u kunt niets doen om het ontstaan van deze fibroompjes te voorkomen.
Keloïde littekens herstellen niet vanzelf. Zonder behandeling zullen ze altijd blijven doorwoekeren en -groeien.
Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
De gemene heks met een wrat op haar neus is een spookbeeld van veel kinderen. Wratten worden daardoor vaak als iets 'engs' of 'vies' gezien. Wij kunnen je verklappen: dat valt allemaal wel mee.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig / roze of lichtbruin bobbeltje. Vaak zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor op het gezicht, onderarmen, handruggen en benen.