Eieren kan je best in één keer opeten of weggooien. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die de eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is het ook niet goed voor je gezondheid. Er komen gifstoffen vrij die erg schadelijk voor je kunnen zijn.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water.Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Ei in de magnetron: van water tot stoom
Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel; de schil van je ei.
Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
1/ Rijst opwarmen
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Ja, dat kan.Op één voorwaarde: de kip moet gloeiendheet zijn, zowel de binnenkant als de buitenkant moet maar liefst 75 °C zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus haal zo'n ding in huis (ook handig voor een perfect rosé gebraad of biefstuk).
Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca.10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang).
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding.
Eieren. Eieren kan je best in één keer opeten of weggooien. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die de eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is het ook niet goed voor je gezondheid. Er komen gifstoffen vrij die erg schadelijk voor je kunnen zijn.
Je kunt een gebakken ei twee dagen bewaren in de koelkast.
Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Wel invriezen, maar liever daarna niet opwarmen
Crème fraîche kun je wel invriezen. Maar als je het in een gerecht verwerkt hebt, kun je dat gerecht beter niet invriezen. Je loopt dan een redelijke kans dat het gaat schiften als je het opnieuw opwarmt. Maak het gerecht dan zonder de crème fraîche en vries het in.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.
Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen. Vaak is de smaak overigens ook minder bij de tweede keer opwarmen, maar de hoeveelheid bacteriën is natuurlijk voor je gezondheid belangrijk.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Wanneer u eieren koopt, staan die meestal buiten de koeling. Daardoor lijkt het misschien dat u ze thuis dus ook zo kunt bewaren. Voor de beste houdbaarheid kunt u ze echter beter vrij koud bewaren. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.