De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Wil je een gat in de muur boren, maar weet je niet waar de leidingen lopen? Met een leidingzoeker zie je precies waar je wel en niet kan boren.
Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Al die leidingen dienen voor transport van water, gas of elektriciteit. Bij huizen in aanbouw kunnen we die leidingen meestal nog zien. Later worden ze netjes weggewerkt in of achter de muren. Ook treffen we ze aan onder of tussen de vloeren.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
Leidingzoekers zijn complexe meet- en detectiesystemen. Ze werken met behulp van ultrasone technologie, die een signaal uitzendt door een muur, plafond of vloer en objecten aan de andere kant detecteert. Dit systeem wordt gebruikt om metalen en houten balken, spijkers, buizen of kabels met stroom te detecteren.
Tot een kilometer of 35 moet je wel kunnen komen. Zo dik is de aardkorst gemiddeld op de continenten. Niet dat de mens ooit zo ver is geweest, de diepste mijn is 2,7 kilometer, de diepste boring twaalf kilometer.
Specialist Elektra
In een 50mm doos mag je achter het schakelmateriaal lassen, in een 40mm doos niet. Een doos boor je gelijk of 1 mm dieper dan nodig, zo zit deze na stucken mooi strak aan de oppervlakte en heb je geen opvulringen nodig.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
De waterleidingbuizen lopen in de grond zodat huizen voorzien worden van schoonwater maar komen ook in huizen voor. Het water stroomt vanuit de hoofdleiding via de waterleidingbuizen naar de kranen en de sanitaire installaties in het huis.
Loze leidingen lopen vanuit de meterkast naar verschillende punten in huis. Ze zijn afgedekt met een plaatje (zoals te zien naast dit stopcontact). Door van hieruit met een trekveer een kabel te trekken naar de meterkast weet je zeker dat deze daar uit komt.
Het boren in een betonnen muur of plafond komt het meeste voor als er leidingwerk doorgevoerd moet worden. Maar ook voor het ophangen van een lamp zult u een speciale boormachine moeten gebruiken.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Voldoende beton
Boven de leidingen moet altijd minimaal 60 mm beton worden gestort. Nog een paar voorschriften uit de publicatie: Leidingen en bundels dikker dan 50 x 50 mm moeten eerst worden beoordeeld door de constructeur.
De kabels en leidingen mogen niet te dicht aan het opper- vlak, maar ook niet te diep in de grond liggen. Bij zakkende grond hanteert Stedin de volgende richtlijnen: • De grond waarin kabels en leidingen minder dan 40 cm diep liggen, moet worden opgehoogd door de grond eigenaar.
Muren van gipsblokken, gipsplaten of celbetonblokken zijn geen dragende muren. Niet dragende muren verwijderen is geen probleem, maar let toch steeds goed op! Zorg dat je het benodigde gereedschap hebt. Realiseer je dat je al gauw tegen een flinke berg puin aan zult kijken.
Betonschroeven zijn qua verwerkingstijd de snelste oplossing voor het bevestigen in beton. De montage gebeurt enkel door de schroef in te schroeven – en dat gaat zonder aandraaimoment of verwerkingsgereedschap. Betonschroeven kunnen compleet en in een geheel gedemonteerd worden.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.