Daarnaast beschermt de vis de anemoon ook tegen zijn natuurlijke vijanden, zoals vlindervissen, door ze te verjagen als ze te dichtbij komen. Soms wordt ook gezegd dat de anemoonvis andere vissen de anemoon in lokt zodat deze gevangen worden door de anemoon.
De vissen zijn alleseters en eten onverteerd voedsel uit de anemoon en plankton. Sommige soorten eten algen of stukjes tentakel van de anemoon.
Anemoonvissen worden in het wild tot tien jaar oud, in aquaria halen ze meestal de leeftijd van vijf jaar.
Een clownvis. Hij heeft een mooi patroon van oranje en wit. Ze wonen in zeeanemonen.
Alle Clownvissen komen ter wereld met actieve mannelijke en inactieve vrouwelijke geslachtsorganen. Zodra het vrouwtje overlijdt, ondergaat het dominante mannetje een geslachtsverandering en wordt het een vrouwtje.
Regenwormen zijn hermafrodieten
Voor sommige soorten regenwormen, platwormen, schelpdieren en slakken is elk individu zowel vrouwtje als mannetje. De dieren hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen.
De Drieband Anemoonvissen leven in kleine groepjes in een Anemoon. Het groepje wordt geleid door één vrouwtje en meerdere mannetjes. Het grootste mannetjes mag paren met het vrouwtje. Zodra de Drieband Anemoonvis ter wereld komt, is het een mannetje.
Het vrouwtje van de anemoon vissen legt in goede gezondheid ongeveer iedere 3 weken een legsel eitjes.
Het is een populaire gestroomlijnde vis, één van de bekendste tropischevissen in het zoetwateraquarium. De wildvorm van de Botia is te vinden in Indonesië (met name Sumatra en Borneo). Ze leven in de grote rivieren en in de regentijd zwemmen de Clownbotia naar ondergelopen gebieden om te paren.
De bekendste soort is natuurlijk de Amphiprion Ocellaris, bij de meeste mensen bekend als Nemo uit de bekende Disney film. Anemoonvissen worden daarom ook vaak Nemo's genoemd, maar staan verder ook bekend als Clownsvis, Ocellaris of Percula.
Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding. Dit zijn onder andere de bèta's en Jack Dempsey.
Ze is twee keer zo duur als Nemo (een Dory kost tussen de 40 en 100 euro) en heeft een veel groter aquarium nodig (van zo'n 1,5 meter). Bovendien is Dory – héél anders dan in de film – veel stressgevoeliger dan Nemo.
Het houden van een clownvis is buiten de impact op het milieu en de populaties van het oranje visje ook nog eens heel duur en kost veel energie. Je hebt zoutwater nodig om het visje gezond te houden en een groot aquarium nodig zodat de vis voldoende ruimte heeft om te overleven.
Prijs. Een Picasso doktersvis kost tussen 50 en 80 euro.
Gewoon je bak laten draaien met alle pompen, ze vinden uiteindelijk zelf wel een plekje wat hun aanstaat om te slapen.
Paracanthurus hepatus of Picasso Doktersvis bij het grote publiek bekend als Dory uit Finding Nemo en nu ook Finding Dory. Ze zijn geschikt voor beginners.
Een goudvis kopen kun je in elk willekeurig tuincentrum of dierenwinkel. Overal kun je een goudvis kopen. Meestal worden de goudvissen uit grote kwekerijen in China naar Nederland gehaald. Vaak doorgekweekte inteelt vissen die door medicijnen in het leven worden gehouden.
De meest geschikte anemonen om een relatie met anemoonvissen aan te gaan zijn de geslachten Heteractis (vroeger Radianthus), Anthopsis en Stoichactis. Koop nooit anemonen uit de Caraibische zee want daar leven geen anemoonvissen. Dus zullen deze anemonen heel waarschijnlijk geen anemoonvissen tolereren.
Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen. In een vijver kunnen ze eventueel samen gehouden worden met andere koudwatervissen zoals windes en goudelrits.
Guppies en andere aquariumvissen.
Het guppy is zeer goed te houden met andere aquariumvissen. Dat komt doordat ze niet agressief zijn, en vrij gemakkelijk met andere aquariumvissen omgaan. Deze zullen niet actief gestoord worden. Ideaal voor een gezelschapsaquarium!
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden.
De meeste dieren die zich voortplanten via parthenogenese zijn kleine ongewervelde dieren zoals bijen, wespen, mieren en bladluizen, die kunnen afwisselen tussen seksuele en aseksuele voortplanting. Door middel van dit proces kunnen honingbijen tot ratelslangen zogenaamde "maagdelijke geboorten" hebben.
De meeste mensen met een intersekseconditie zijn onvruchtbaar. Er zijn echter condities waarbij wel degelijk zaadcellen of eicellen worden geproduceerd. Bij ovotesticulaire DSD, bijvoorbeeld, is vaak sprake van werkzame geslachtsklieren, hoewel het nooit mogelijk is dat men zichzelf zou bevruchten.