Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.
Fietsshirts om mee te wielrennen moeten strak op het lichaam aansluiten en mogen niet gaan wapperen in de wind. Ze hebben een anatomische pasvorm en zijn zo gemaakt dat ze in de fietshouding lekker zitten. Aan de onderzijde en bij de mouwen zitten vaak elastische grippers die voorkomen dat het fietsshirt omhoog kruipt.
Voor extra warmte of verkoeling koop je een baselayer (zweetshirt) dat je onder je fietsshirt draagt. De langere achterkant beschermt je tegen opspattend water van de wielen en de kortere voorkant zit niet in de weg tijdens het fietsen. Door de zakjes achterop kun je makkelijk reserve materiaal of voeding meenemen.
Een ondershirt
Een goed ondershirt voert vocht af, houdt je warm en isoleert. In de zomer werkt een ondershirt juist verkoelend door te zorgen dat de warmte van je huid naar de volgende kledinglaag kan ontsnappen. Het zit bovendien prettiger op je huid dan de bretels van je broek en de rits van je shirt.
Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen.
Een korte broek en kort wielershirt is voldoende. Je kunt er nog voor kiezen om er een dun zweetshirt onder te doen wat voor verkoeling zorgt maar dit is niet persé nodig. Verder trek je korte fietssokken aan, handschoentjes met korte vingers voor grip met zweethanden en natuurlijk je helm.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Fietsondergoed in het kort
Als wielrenner of mountainbiker wordt al vaak een fietsbroek met zeem gedragen, waardoor een extra onderbroek alleen maar voor irritatie en schrale billen zal zorgen. Als recreatieve fietser draag je echter vaak een normale broek, waardoor een fietsonderbroek zeker van toegepaste waarde is!
Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het dragen van rode kleding tot betere prestaties leidt, en wie voor een etalage met wielershirts staat zal vermoedelijk ook felgekleurde shirts bewonderen. Toch valt de keuze uiteindelijk vaak op dat vertrouwde zwart, waar we ons zo veilig in voelen.
Ook de kans op zadelpijn, een veel voorkomend kwaaltje bij wielrenners, kan worden verlaagd met goede wielerkleding. Verder is een speciale wieleroutfit veel aerodynamischer dan een gemiddelde sportoutfit. Tenslotte ziet het ook mooier uit wanneer je in een goed zittende wieleroutfit op je racefiets stapt.
Op dat vlak doe je bij Rogelli een uitstekende zaak. En je krijgt er ook nog eens degelijke kwaliteit voor terug. Ik verwacht nu niet dat in de nabije toekomst een world tour team met het merk zal rijden maar het merk heeft zeker zijn plaats in de (top)sportwereld.
Het UMA GT C2 zeem biedt goede ondersteuning tijdens middellange en lange ritten. Het gebruikte Type. 429 materiaal is flexibel en heeft een hoog ademend vermogen.
De maatvoering van het shirt valt iets groter uit dan de broek. Het shirt wat wij droegen was ook maat XXL maar wij houden ook meer van een loose fit tijdens het gravelracen. Maat XL zou voor ons postuur ook prima zijn en iets meer aansluiten op ons lichaam.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Uiteraard zal de levensduur van de zeem met de kwaliteit daarvan en het aantal gereden kilometers te maken hebben. Zelf rijd ik ca. 4000 Km per jaar. Ik heb een broek van het Marco Polo team waar ik nu 2 jaar in rijd en ben daar echt wel tevreden over.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Een wielerbroek draag je zonder onderbroek eronder, anders gaat zijn werking verloren. Was je fietsbroek zo snel mogelijk na elk gebruik. Zweet is niet goed voor de zeem. Gebruik geen wasverzachter, want dat vermindert de vochtregulerende werking van sportkleding.
Op het stuur
Dat kan vooral handig zijn wanneer je een route gaat fietsen die je niet goed kent. Op deze manier heb je ook een navigatiesysteem bij indien nodig. Met speciale beugels kun je je telefoon stevig vastzetten op je stuur.
In de lente en de zomer kun je vaak met twee laagjes werken. In de winter en herfst lukt het in de meeste gevallen met drie lagen. Hiervoor dien je dan echter wel specifieke kleding te hebben. Een zweetshirt kun je voor verschillende weertypen kopen.
Een zweetshirt onder je fietsshirt zorgt dat het zweet wordt afgevoerd. Zo blijf je droog en krijg je het minder koud als je even stopt of een afdaling in gaat.