eHealth is de toepassing van soortgelijke technieken als domotica, maar dan specifiek ingezet om uw gezondheid of de gezondheidszorg als geheel te verbeteren of ondersteunen. Zo kunnen domotica ingezet worden als eHealth-toepassing.
eHealth gaat over digitale toepassingen in de zorg: het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en artsen kunnen zo via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen.
Domotica is het toepassen van elektronica in huis om het leven in huis 'makkelijker' te maken zodat ouderen of mensen met een handicap langer zelfredzaam kunnen blijven. Het gaat om hulpmiddelen met sensoren en computertechnologie, soms gecombineerd met communicatie met hulpverleners die zich ook buitenshuis bevinden.
Een van de voorbeelden van eHealth die tijdens de pandemie ontstaan is (en waarschijnlijk ook na de pandemie zal blijven bestaan) is het is online screenen van patiënten voorafgaand aan een bezoek aan een zorgprofessional.
Met behulp van technologische middelen (domotica) wordt 'zorg op afstand' geboden aan mensen die langdurige zorg nodig hebben. Dit betreft vooral ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking die thuis of in zorginstellingen wonen.
Risico's/nadelen van domotica zijn: Dat systemen nog niet goed (genoeg) werken, en niet de goede zorg verleend wordt, of te laat. Dat het overhaast of niet juist ingezet wordt; toepassing moet vaak nog zorgvuldiger gebeuren. Dat privégegevens van patiënten en hulpverleners lekken.
Via een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving krijgen mensen meer inzicht in hun gezondheid. Als ze dat willen, kunnen ze (een deel van) deze gegevens delen met een behandelaar of mantelzorger. Dan hoeven zij niet steeds hun hele medische verleden opnieuw te vertellen.
Het gebruik van eHealth kan ook nadelen hebben: Online communicatie is zeker in het begin lastiger en minder eenduidig dan face-to-face communicatie, mogelijk door een gemis aan non-verbale communicatie. Dit kan leiden tot miscommunicatie tussen zorgverlener, patiënt en/of naasten.
Sinds juli 2017 is een zorgverlener verplicht om zijn of haar patiënt te informeren over de elektronische gegevensuitwisseling en toestemming te vragen voor het beschikbaar stellen van de patiëntgegevens via een elektronisch uitwisselingssysteem.
De invulling die het meest aan Domotica wordt gegeven is het automatiseren van het huis. Dit gaat meestal met een applicatie op de computer, tablet of telefoon. Deze maakt verbinding met een centrale computer (server) van waaruit alle slimme (slim staat voor apparaat met actor) apparaten bediend kunnen worden.
Vanaf januari 2020 gaat echter het nodige veranderen als gevolg van de Wet zorg en dwang. Zonder toestemming mag geen slimme technologie ingezet worden bij mensen met een verstandelijke beperking of bij mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) die onvrijwillige zorg krijgen.
E-health toepassingen helpen zorgverleners met het verzamelen, registeren, analyseren, gebruiken en delen van informatie. Patiënten maken ook gebruik van E-health. Om hun medische gegevens in te zien, maar ook om rechtstreeks elektronisch te communiceren met medisch professionals.
mHealth is een subsegment van eHealth en de afkorting van mobile Health. De term wordt gebruikt voor toepassingen van apparaten zoals mobiele telefoons en tablets in de gezondheidszorg.
Apps als hulpmiddel bij hersenletsel
Zo is er bijvoorbeeld een app die helpt in het omgaan met afasie. Het lost misschien niet alles op, maar het kan een aanvulling zijn op je begeleiding. Denk bijvoorbeeld ook aan een medicatiedispenser, een valdetector of bekijk eens welke apps er allemaal bestaan.
Wat de oudere zelf (niet zo goed of minder kunnen) verzorgt de e-health in hard-en software. De early adapters en beter gefortuneerde ouderen hebben dat zelf al ontdekt. Zij investeren in slimme e-gezondheidsbewakers, smart carehomes met extra monitoring en beveiling en zelf robothulpjes of-coaches.
Het gebruik van e-health brengt een nieuwe manier van werken met zich mee en het kost tijd om hieraan gewend te raken. Gezien de hoge werkdruk die fysiotherapeuten ervaren, heeft de implementatie van e-health op dit moment bij veel fysiotherapeuten niet de hoogste priori- teit.
- De privacy van de zorgvragers komen meer bloot te liggen, hier kunnen mensen angstig van worden. - Je zult als nog alles via het internet moeten doen, als het internet er uit ligt kun je ook geen zorg verlenen of gegevens van de zorgvrager inzien.
Definitie van eHealth in de ggz:
Het gebruik van informatie- en communicatietechnologie om mensen met psychische klachten en/of aandoeningen te informeren en/of te ondersteunen met betrekking tot hun psychische gezondheid om zo het herstelproces en daarmee hun kwaliteit van leven te verbeteren.
Met domotica krijg je meer controle over je woning. Via je smartphone kan je je huis vanop afstand bedienen en controleren. De lamp in de living vergeten uit te doen? Schakel deze dan uit via je smartphone.
Voor een elektrische installatie met een standaard bekabeld domotica systeem in een nieuwbouwwoning kan je rekenen op een prijs vanaf € 3.800 (excl. btw en plaatsing). Voor de installatiekosten mag je uitgaan van het gemiddeld uurloon van een elektricien: € 35 à 40 per uur (incl. btw).
Het woord "domotica" is een samentrekking van domus (huis in het Latijn) en het achtervoegsel -tica dat lijkt te duiden op 'toegepaste wetenschap'. Men komt het achtervoegsel ook tegen in de hedendaagse begrippen informatica, telematica en robotica.