In ernstige gevallen kan een tintelend gevoel in de voeten wijzen op diabetes, infecties of een verhoogde bloeddruk. Ook dingen zoals een vitaminetekort of overmatig alcoholgebruik kunnen de kans op tintelingen in de voeten vergroten. Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw.
Tintelende voeten: meestal volkomen onschuldig
De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen. Irritant, maar onschuldig. Als je even rustig beweegt met je voet, trekken de speldenprikken en het dove gevoel vanzelf weer weg.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Vermijd alcohol, want die kan zenuwschade veroorzaken en de neuropathische pijn verergeren.
Zenuwletsel: schade aan je zenuwen kan leiden tot tintelingen in je ledematen. Wanneer een zenuw in je rug beknelt raakt (hernia) kun je dat merken aan een tintelend gevoel. Ongewone gehaltes calcium, kalium of natrium. Vitamine B12 tekort: vitamine B12 tekort kan ontstaan door stress.
Als het dove gevoel het gevolg is van te veel druk op de zenuw door te strakke of smalle schoenen, kan het zijn dat de klachten verminderen bij het dragen van schoenen die goed passen bij uw voet. Bij een verkeerde stand van uw voet kan een afgemeten zooltje in uw schoen helpen tegen de klachten.
Er zijn een heel aantal nieuwe middelen die neuropathie kunnen veroorzaken, waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken.
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Tintelingen of een doof gevoel
Je hebt een doof gevoel of een tintelend, branderig of juist koud gevoel. Soms voel je al pijn bij een lichte aanraking. En buig je je nek naar voren? Dan kun je een soort schok langs je rug, armen en benen voelen.
Het is dus goed mogelijk dat niet alle symptomen optreden. Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.
Er is nog geen medicijn dat polyneuropathie geneest. Er zijn wel behandelingen die de pijn en andere klachten minder kunnen maken. Vaak helpt een gezonde leefstijl samen met begeleiding en medicijnen het best. De meeste behandelingen hebben voor- en nadelen.
De behandeling bestaat uit het “vrijleggen” van de voorvoetszenuw en het corrigeren van een afwijkende voetstand. Dit kan door middel van taping, podotherapeutische inlegzool of een teenorthese. Gezien het chronische karakter van deze aandoening, zijn corrigerende zolen meestal de meest aangewezen therapie.
(Zenuw)pijn
brandende of stekende pijn in je benen, handen, voeten of vingers. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze op prikkeldraad lopen. pijn op de plek van de beschadigde zenuwen, bijvoorbeeld je sokken voelen vervelend aan bij je voeten. pijn als je iets kouds of warms aanraakt.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Symptomen van stress
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Voor mensen met polyneuropathie is het belangrijk om te blijven bewegen voor zo ver dat kan. Bijvoorbeeld door een half uur per dag te fietsen of wandelen. Zo blijf je fit en sterk.
Dat vitamine B12 helpt bij neuropathie is al vele jaren bekend. Minder bekend is dat patiënten met neuropathie ook gunstig kunnen reageren op foliumzuur.
Vermijd voeding met hoge glucosewaarden. Dit kan de stofwisselingen van de zenuwen verstoren. Daarnaast kan diabetes leiden tot een beschadiging van de kleine bloedvaatjes wat resulteert in een zuurstoftekort. De zenuwen kunnen beschadigen door een gebrek aan zuurstof.
B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand. Je kunt je dan ook voorstellen dat bij een ernstig tekort aan B-vitamines problemen kunnen ontstaan met het zenuwstelsel.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Kijk uit met hoge temperaturen. Veel mensen hebben meer last van de neuropathie bij warm weer of wanneer hun voeten niet goed worden geventileerd en te warm worden door te dikke sokken en niet-ventilerende schoenen. Controleer regelmatig uw handen en voeten op verwondingen of blaren (omdat u dit mogelijk niet voelt).
Symptomen artrose in de voet
Stijfheid in het gewricht. Dit treedt vooral op als u weer gaat bewegen na een tijd van rust. Daarom voelt u vaak stijfheid in de voet als u 's ochtends opstaat. Na 10 tot 30 minuten bewegen verdwijnt de stijfheid grotendeels.