Wanneer je hem/haar de ruimte geeft, durft hij/zij misschien wel intiemer te worden. Praat niet over de toekomst. Het is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen maar iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.
Ga samen uit. Ga zoveel mogelijk verschillende leuke uitjes doen. Aan hem of haar om te ontdekken hoe fantastisch een relatie wel kan zijn. Iemand op een negatieve manier proberen overtuigen (lees: om aandacht schreeuwen) zal alleen maar averechts uitdraaien en net zorgen voor meer bindingsangst...
Bindingsangst doorbreken
Wil je van bindingsangst afkomen, zul je eerst moeten (h)erkennen en niet meer ontkennen dat je wel degelijk verlangt naar een relatie, maar dat je bang bent pijn gedaan te worden of bang bent jezelf te verliezen.
Mannen met bindingsangst hangen hun levensdoelen op aan hun partner. Daardoor is hij bang zijn autonomie te verliezen als hij aan een relatie begint. Het zijn mannen die zich volledig in een vrouw kunnen verliezen. Zo kan bindingsangst doorslaan in verlatingsangst.
Iemand met verlatingsangst trekt een partner aan met bindingsangst en andersom. Dat gebeurt niet bewust, maar de onderliggende dynamiek is zo sterk dat beiden ervoor zorgen dat er tussen zichzelf en de ander een veilige marge blijft, een soort tussenruimte waardoor de ander niet te dichtbij kan komen.
Negatieve emoties zijn belangrijk als trigger van bindingsangst. Als je bindingsangst hebt en negatieve gevoelens ervaart kun je in blinde paniek raken binnen een relatie. Omdat je die negatieve gevoelens direct associeert met afwijzing. Bindingsangst kan dan ineens omslaan in verlatingsangst.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Als ze echt Bindingsangst heeft, gaat het lang duren voordat ze gewend is geraakt aan het idee dat het met jou wel goed komt. Als ze bindingsangst heeft zal het korter duren, maar nog steeds maanden.
Wanneer je een partner hebt met bindingsangst dan maakt dat je meestal erg ongelukkig. Je wilt je partner ook niet kwijt. Je kan ruzie maken, maar je kan ook een manier vinden om er mee om te gaan. Zeker wanneer je partner aan zijn bindingsangst wilt werken, komen jullie er misschien wel uit.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Die persoon heeft juist iets in jou los gemaakt. Hij of zij heeft een bepaald gedrag of gevoel bij jou opgewekt of een herinnering bij je naar boven gehaald. De kans is groot dat die persoon die je heeft getriggerd overeenkomsten heeft met de persoon waar je eerder een negatieve ervaring mee hebt gehad.
Het kan een teken van stabiliteit zijn. Dus als je hem of haar niet mist, gek genoeg, kan dat juist een teken zijn van stabiliteit. Het kan juist zijn dat je eigenlijk heel duidelijk weet dat het wel goed zit en dat hij / haar er voor je is en dat hij of zij voor je gaat.
Geen relatie op dit moment
Het is daarom ten eerste belangrijk dat je eerlijk vertelt waarom jij op dit moment geen relatie wilt met de ander. Het is echt niet altijd even makkelijk om de ander de waarheid te vertellen, maar dat is wel het juiste. Behandel de ander zoals jij zelf ook behandelt zou willen worden.
Wanneer je bindingsangst ervaart kan je ook erg twijfelen aan je partner. Denken dat er vanalles mis is met de ander waardoor jij je voelt zoals je je voelt. Heel vaak kan dan de gedachte opkomen om te stoppen met de relatie. 'We passen immers niet bij elkaar, ik twijfel namelijk zo vaak .. '.
Er zit een groot verschil tussen wat een man voelt en wat hij laat zien. Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken. Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst.
Antwoordt hij vaak pas veel later op jouw appjes en krijg je regelmatig te horen dat hij de komende weken helemaal volgepland is? Dan moeten de *alarmbellen* af gaan. Iemand die oprecht bij jou wil zijn, wil ook tijd met jou besteden en zal er alles aan doen om die tijd voor jou vrij te maken.
Maak tijd en ruimte voor elkaar
Zo kan je relatie verder verslechteren. Om diepere verbinding te voelen moet je echt tijd en ruimte maken voor elkaar. Neem regelmatig samen een middag vrij, of praat met elkaar, elke dag. Vertraag even, laat de boel de boel, en geef elkaar de volle aandacht.
Aantrekkingskracht signalen – werken zo
De signalen van aantrekkingskracht zijn de – vaak subtiele – handelingen van anderen die verraden of diegene zich 'tot je aangetrokken' voelt (en dan niet op de 'ik vind je aantrekkelijk', maar 'je hebt aantrekkingskracht' manier dus).
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Zorg ervoor dat hij zich sterk en zelfverzekerd voelt door hem complimenten te geven die hem een goed gevoel over zichzelf geven, of geef hem het gevoel galant te zijn door hem de deur voor je open te laten houden. Als jij ervoor zorgt dat zijn ego een boost krijgt, zal hij meer tijd in jouw buurt willen doorbrengen.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.