Deze naam komt voor bij de Griekse arts Galenus.Zowel os als ὀστέον betekenen been of bot en zowel sacrum als ἱερόν betekenen heilig.
Zo leerden deze chirurgijn-barbiers, hoe gevaarlijk hun ingreep was en hoe belangrijk de lichaamszone beneden de lenden. Zij bleven er beter met hun messen af : deze zone was 'heilig'. Het deel van de wervelkolom op die plaats werd het 'heiligbeen'.
Het heiligbeen bestaat uit vijf wervels, de sacrale wervels (S1-S5). Deze wervels zijn vergroeid en vormen samen het heiligbeen. Het heiligbeen is een onderdeel van het bekken.
Het heiligbeen. Dit zijn 5 vergroeide wervels. Het beschermt de organen in het bekken. Het staartbeentje (stuitje).
Het sacrum (heiligbeen) kan worden los gekoppeld.Daarnaast kunnen de bewegingen in het sacro-iliacale gewricht worden gedemonstreerd. De wervels van de lumbale wervelkolom zijn flexibel gemonteerd. hierdoor zijn natuurlijke bewegingen mogelijk.
“Het heiligbeen – in het Latijn os sacrum genaamd – wordt gevormd door de onderste vijf aan elkaar gegroeide wervels van ons wervelkolom en maakt deel uit van het bekken. Niet te verwarren met het stuitje of staartbeen. Dat is een apart botje dat aan het heiligbeen vast zit.
Afhankelijk van de plaats van de breuk en het aantal breuken is hiervoor veel kracht of relatief weinig kracht voor nodig. Zo kan bij een simpele val het zitbeen of het heiligbeen al vrij eenvoudig breken, zeker als met het ouder worden het bot brozer wordt (osteoporose).
Gemiddeld herstelt u binnen twee tot drie weken en zullen de klachten dan ook verdwijnen. Indien de weefsels zijn beschadigd, dan kan herstel vervolgens tot wel 6 weken duren. Laat een fysiotherapeut naar uw rug kijken om te ontdekken waar de klachten vandaan komen en om daardoor erger te voorkomen.
Het heiligbeen of os sacrum is het grootste bot van de wervelkolom. Het is driehoekig van vorm, breed aan de bovenkant en versmallend naar onderen toe, en bestaat uit vijf samengegroeide wervels, S1-5. Het ligt tussen de lendenwervels en het staartbeen. Door vier paar openingen komen zenuwen naar buiten.
Bot in het bekken dat gevormd wordt door de naad van de vijf heiligbeenwervels (de wervels in de bekkenbodemstreek die zich onder de wervelkolom bevinden). Het sacrum heeft de vorm van een omgekeerde piramide en bevindt zich tussen de lendenwervels en het staartbeen.
In de katholieke theologie wordt het woord 'heilig' in de eerste plaats gebruikt als een benaming voor God. God wordt heilig genoemd omdat Hij eindeloos vererens- en aanbiddingswaardig is. God is de heilige (Jesaja 40,25; Job 6,10). De mens, zo leert Christus in de geest van de Tora, moet zichzelf heiligen.
Een heilige is iemand die door zijn of haar geloof een bijzondere plaats bij God inneemt. Dit kan in stilte zijn bereikt, of juist door een bijzondere openbare getuigenis van geloof. In dit laatste geval is vaak sprake van verering van de betreffende heilige.
Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is.
De laagste wervel van de lumbale wervelkolom (L5) is verbonden met de top van het heiligbeen. Het heiligbeen, ook wel sacrum genoemd is een driehoekig bot aan de onderkant van de wervelkolom die past tussen de twee bekken.
De pedikel is een buisvorming verbinding tussen het wervel lichaam vooraan en de achterste boog (lamina's). Bij een zijaanzicht is het neuroforamen zichtbaar, hierdoor verlaat de zenuw het wervelkanaal in de richting van een been.
De wervelkolom bestaat uit 24 beweeglijke wervels gepositioneerd boven het heiligbeen en staartbeen. De wervels zijn met elkaar verbonden door tussenwervelschijven en beschermen het ruggenmerg in het wervelkanaal. In de wervelkolom onderscheiden we 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels.
Het verbindt de iliacale botten (het bekken) met het sacrum, ofwel heiligbeen (onderste gedeelte van de ruggenwervel boven het stuitbeen). Het is een belangrijk onderdeel voor de opvang van schokken om te voorkomen dat deze tijdens het lopen de ruggenwervels bereiken.
Klachten als pijn aan het heiligbeen of aan het stuitje tijdens het zitten, kunnen iets te maken hebben met een verkeerde zithouding. Dit type klachten komen vaak voor bij mensen die langdurig met een achterover-gekanteld bekken zitten. Een onderuitgezakte houding is hiervan het uiterlijke kenmerk.
Probeer iedere dag een half uur of langer actief te bewegen, door bijvoorbeeld een stuk te lopen of te fietsen. Probeer sporten die uw lichaam sterker kunnen maken zoals zwemmen. Als u merkt dat uw pijn opkomt tijdens het werken, bespreek dan met uw bedrijfsarts over mogelijke aanpassingen op het werk.
Een ontsteking aan het SI-gewricht wordt vaak gekenmerkt door: Pijn in de onderrug die doorstraalt naar de billen en soms de lies, bovenbenen en de voet.Gevoel van instabiliteit in het been.Verstoord slaappatroon.
Bewegen vanuit je bekken
Vervolgens ga je je benen, ten opzichte van elkaar, langer maken. Daarbij beweeg je vanuit je bekken. Dit doe je 60 seconden lang. Je kunt wat rek voelen en soms hier en daar wat horen kraken, dat is prima.
De spieren en pezen van het SI-gewricht kunnen bij overbelasting en een langdurige verkeerde houding of belasting ook pijn in het SI-gewricht uitlokken. Verdere oorzaken voor pijn in het SI-gewricht kunnen infecties, rughernia's, botfracturen, heupaandoeningen en ook stress zijn.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
“Er is nauwelijks kennis over de stuit en er is ook geen specialisme. Dat moet veranderen”, vindt bekkenfysiotherapeut Marijke Slieker. Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten.
Het stuitje is het botje wat onderaan de rug ligt, het vormt het uiteinde van de wervelkolom.