Over het algemeen wordt onder bestialiteit 'seks met dieren' verstaan. In de Van Dale (2006) wordt bestialiteit omschreven als: “geslachtsverkeer tussen mens en dier”. Maar uiteraard vallen, net zoals bij mensen, ook andere seksuele handelingen die niet onder geslachtsverkeer vallen wel onder seksueel gedrag.
Een van de meest opvallende resultaten (zowel toen als nu) was dat acht procent van de geïnterviewde mannen wel eens seks bleek te hebben gehad met een dier. Je leest het goed – we hebben het hier over bijna één op de twaalf mannen.
Ook andere aspecten binnen zoöfilie en bestialiteit zijn vergelijkbaar met mens-mens relaties, zoals de aan- of afwezigheid van jaloerse gevoelens als iemand anders seks zou hebben met de dierlijke partner.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Ze zijn sociaal vaardig, hebben het vermogen om een nauwe relatie met de mens aan te gaan en kunnen daarnaast commando's van de mens begrijpen. De oxytocine die vrijkomt als hond en mens elkaar in de ogen kijken, zorgt ervoor dat ze een sterke band vormen.
Bij vrouwelijke primaten zetten de clitoris en de schaamlippen op. Bij andere dieren is het moeilijker vergelijken. Onder andere bij ratten, honden, dolfijnen en cavia's zijn spontane ejaculaties waargenomen. Maar of het echt met een orgasme gepaard gaat, weten we niet.
"Maar we weten ook dat mannen meer doen alleen maar penetreren. Mannen én vrouwen hebben seks met honden en hengsten, hierbij gaat het zowel om orale seks als om penetraties. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat een hond fysiek schade lijdt als het dier een vrouw oraal bevredigt."
Eerder werd orale seks gedocumenteerd bij onder meer hyena's, apen en vleermuizen.
Een alpaca ejaculeert 20 minuten lang en nog meer beestige seksweetjes.
Tuimelaar. Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
Het antwoord is ondubbelzinnig ja. Er zijn waarnemingen van vrouwtjes die elkaars clitoris stimuleren met hun snuit en flippers. Lesbische seks dus. Er bestaat ook seks tussen mannetjes: ze penetreren elkaar, soms zelfs in het spuitgat op hun kop.
Bij een teef is het geen paringsdrang, aangezien de reu degene is die dan bovenop zit. Veel voorkomende oorzaken van het rijden zijn onzekerheid of spanning. Het rijden voelt dan 'gewoon' prettig en is een manier om die spanning kwijt te raken.
In alle gevallen is er tijdens het bestijgen sprake van een emotionele reactie, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst, verlangen of frustratie. Bij deze reacties speelt ook stress of opwinding een rol (niet per se seksuele opwinding, maar ook opwinding in het algemeen).
Het bestijgen van het been van een mens is tamelijk onprettig, hoewel het in grotere mate onprettig is bij grote honden dan bij kleine honden. Maar het is ook een uitstekende manier voor een hond om aandacht te krijgen. Onderschat niet hoe gehaaid een verveelde hond met behoefte aan aandacht kan zijn.
Symptomen van loopsheid
Tekenen van loopsheid bij de hond zijn: Verlies van bloed uit de vulva. Zwelling van de vulva. Het teefje is aantrekkelijk voor reuen.
Honden die vertrouwd zijn met elkaar likken soms elkaars gezichten alvorens ze gaan ruiken aan geurklieren en andere lichaamsdelen waar er een sterke lichaamsgeur is als de mond, neus, anus en de geslachtsdelen. Dit gesnuffel om elkaar te begroeten en te identificeren kan ook omslaan tot likken.
Mensen die genegenheid koesteren. Aaien, praten tegen de hond, kijken naar de hond en andere manieren van affectie tonen aan je hond vormt juist een voeding voor de opwinding als ze al opgewonden zijn. De meest voorkomende plaats waar dit gebeurt is bij de voordeur op het moment dat de hondeneigenaar thuis komt.
Wanneer een pup erg moe of overprikkeld is, weten ze vaak geen raad meer met zichzelf. Ze kunnen dan erg vervelend worden en veel en hard bijten in alles wat ze maar voorhanden hebben. Het is erg belangrijk om deze momenten tijdig te herkennen en niet mee te gaan in dit gedrag. Boos worden heeft ook niet veel zin.
De reden dat een hond dit gedrag vertoond, is simpel: ze worden er rustig van. Vaak valt een hond met de knuffel of het kleed in de bek in slaap. Vaak zie je dit gedrag vlak na een spannend moment, maar kan ook gewoon zo maar gebeuren vlak voordat ze gaan slapen.
Rijst is een voedingsstof die behoort tot de granen. Rijst is op zich niet slecht voor een hond maar evenals de overige granen moet deze wel ontsloten zijn. Bovendien is witte rijst een snelle koolhydraat die er dus voor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel van de hond in een piek omhoog gaat.
Samengevat: Honden die rijgedrag vertonen, doen dit vaak omdat ze stress hebben. Het lijf maakt onder meer testosteron aan in reactie op stress, waardoor het voortplantingsgedrag in werking wordt gezet. Straf je hond in zo'n situatie niet, omdat de spanning en daarmee het gedrag waarschijnlijk alleen maar groter wordt.
De reu houdt de lendenen van de teef in eerste instantie met zijn voorpoten vast tijdens de paring. Zijn penis is pas volledig in erectie als hij bij het vrouwtje is binnengedrongen. Nu zwellen ook de aderkussens in de vagina op en worden beide honden voor de duur van de paring aan elkaar geklemd.
Meestal wordt de hik bij de hond veroorzaakt door te gulzig eten of te veel en te snel drinken. Ook te enthousiast spelen kan een rol spelen en een enkele keer een overgevoeligheid voor voeding. Het te gulzig eten is goed te voorkomen door het voer aan pup of volwassen hond te geven in een speciale antischrok voerbak.
Je teefje kan ook bereden worden omdat ze lekker ruikt en dat veel honden opgewonden wonden worden van haar. Maar ook dus dat als ze samen hebben gespeeld de opwinding bij de andere honden te groot wordt.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.