Als er veel vogelmijten zijn, gaan kippen soms het hok niet meer in. Na een tijdje zien de veren er ruw en verward uit en raken de dieren door bloedarmoede verzwakt. Het resultaat: vermagerde kippen met een fletse kamkleur die geen eieren meer leggen. In het ergste geval kunnen kippen sterven.
Deze parasiet is slecht voor de gezondheid van het dier en kan zelfs dodelijk zijn. Om te weten of u bloedluis in uw kippenhok heeft dan kunt u dat het beste 's avonds als het donker is bekijken. Door middel van een zaklamp op de wanden te schijnen kunt u ze zien lopen.
Als een kip last heeft van bloedluizen, krijgt ze jeuk, kan ze lusteloos worden, verward geraken en in het slechtste geval zelfs sterven. Zo ver zullen we het niet laten komen, maar wees dus wel alert.
Normaal zien ze grijs maar als ze zich vol gedronken hebben met het bloed van uw kippen, zijn ze rood van kleur. 's Nachts wanneer de kippen slapen, komen ze boven. Honderden, duizenden of zelfs miljoenen kleine diertjes van amper 0,1mm groot zetten de aanval in naar hun prooi.
Bloedluis is niet gevaarlijk voor mensen maar kan wel huidirritaties geven. Rode bloedluis die bij mensen op de arm kruipen, zijn veel zichtbaarder dan de wit-grijsachtige bloedmijten. Deze laatste zijn evenzeer bloedmijten, ze hebben zich alleen niet dik gedronken aan bloed waardoor ze geen rode kleur hebben.
De bloedluis (of eigenlijk mijt) verstopt zich in kieren en hoekjes in het verblijf, om 's avonds de kippen op te zoeken. Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden.
Hang zitstokken zwevend op of maak een buffer zodat bloedluizen niet naar de zitstokken kunnen kruipen. Maak het kippenhok vogeldicht. Vogels die op bezoek komen nemen bloedluizen (mijten) mee. Bestrijd de bloedluis door plaatselijk te verhitten met een stoomreiniger of verfstripföhn.
Bloedluis kippen eieren eten
Bloedluizen kunnen eieren besmetten, waardoor ze eigenlijk niet meer te eten zijn. Het probleem is dat bloedluis bestreden moet worden. Daarbij kunnen ook chemische middelen ingezet worden.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Als u een pluimveehouderij hebt of hobbykippen houdt, dan kunt u te maken krijgen met bloedluis. Ze voeden zich met bloed van vogels, maar ze kunnen ook overspringen op de mens. Echt kwaad kan dat niet, maar de rode bultjes en de jeuk zijn wel irritant.
Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren.
Lang zonder voeding overleven
Het belangrijkste doel in het leven van de bloedluis is de voortplanting. Bloedluizen kunnen alleen eitjes leggen wanneer zij bloed van kippen of vogels hebben gegeten. Zonder bloed kunnen uitgekomen luizen kunnen maximaal 14 dagen overleven.
Kam elke dag het haar met een luizenkam. Doe dit 2 weken. Daarna zijn de luizen weg. Een lotion tegen luizen is meestal niet nodig.
Het kan zelfs voorkomen dat jouw kip zichzelf dood broed. Merk je dat jouw kip te lang blijft broeden op de onbevruchte eieren, dan dien je jouw kip een handje te helpen om haar broeds af te maken. Broeds afmaken betekend eigenlijk de broedse kip stoppen met het uitbroeden van de onbevruchte eieren.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten. Het is moeilijk om ze buiten de ren te houden, het kleinste gaatje is al genoeg om je ren binnen te dringen.
Spuit het hok van binnen goed schoon en ontsmet het daarna goed met chloor en wit het. Ontsmet de kippen ook met een spuitbus,vooral de poten. Volgens een bevriende boer heb je geen bloedluis bij kippen als je ze samen houdt met konijnen. Reinigen met Dasty-ontvetter, verkrijgbaar bij Wibra.
2 – Maak het hok schoon met veel water
Luizen kunnen niet zwemmen en eitjes spoel je ermee weg. Een desinfecterend middel is niet eens nodig zolang je maar veel water gebruikt. Laat het vervolgens wel goed doorluchten om te drogen.
Bij bloedluis aantasting geldt de regel “beter voorkomen dan genezen”! Zorg er dan ook voor dat kooien en hokken absoluut vrij zijn van bloedluis en bloedluiseieren, wanneer nieuwe dieren erin gebracht worden. Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol.
Hoe zit het met bloedluis bij mensen en/ of huisdieren? Als pluimvee sterk besmet is door bloedluis, kunnen ook personen of huisdieren die in stal komen ook besmet worden. De besmette personen worden gebeten en krijgen daardoor ook jeuk.
Waar bloedluizen precies vandaan komen, is onbekend. De bloedluis drinkt het bloed van de kip. Een beet van de bloedluis veroorzaakt jeukt. Bij een echte plaag zullen kippen sterven door bloedluis, omdat er teveel bloed van het dier wordt weggenomen.
Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip.Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Gemiddeld leven vogelmijten 20 dagen, maar bij afwezigheid van bloed kunnen vogelmijten zeker 9 maanden overleven. Hoewel vogelmijten kunnen overleven met zoogdierenbloed, hebben ze vogelbloed nodig voor hun voortplanting.
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
De overleving van de hoofdluis is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.