Deze hoornaar kan zijn gif richting belager spuiten, waardoor oogbescherming en bescherming luchtwegen noodzakelijk zijn.
Het gif is vergelijkbaar met dat van andere wespen, maar de angel van de hoornaar is langer en breder, waardoor hij dieper in de huid doordringt en rechtstreeks in een bloedvat terecht kan komen. Daardoor kan de steek van een hoornaar pijnlijker zijn dan die van een wesp.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van de Europese invasieve exoten. Lidstaten van de EU zijn verplicht om de soort bij waarneming te vernietigen. De website www.waarnemingen.be heeft een speciaal meldpunt om gevallen in kaart te brengen.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten. U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser.
Vul de val met een kopje appelciderazijn en een druppel afwasmiddel, en hang met een touwtje een klein stukje rauw vlees in de val om de hoornaars aan te trekken. Hang de val vervolgens op de plaats waar je hoornaars hebt gezien, en pas vooral op dat je niet wordt gestoken.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar. De koningin van de Aziatische hoornaar meet 3,5 centimeter van kop tot angel.Ze is iets kleiner dan de Europese hoornaar koningin, die een lengte van 4 cm haalt. De werksters en darren, of mannetjes, zijn kleiner dan de koningin.
Blauwe ster: locatie van het nest (naar later bleek). Vliegafstanden Naar informatie over richting, kunnen we ook gebruik maken van informatie over afstand. Veruit de meeste hoornaars worden gezien worden op afstanden van minder dan 1 km tot het nest.
Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Elk jaar overlijden in Nederland tussen de vijf en tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek. Die mensen hoeven volgens Oude Elberink niet per se allemaal allergisch te zijn. "Het gif van een wesp is namelijk heel toxisch en gevaarlijk omdat het direct door je huid het lichaam in wordt gespoten."
De vrouwtjes bezitten een angel en kunnen verschillende keren steken. De hoornaar (Vespa) is 35 mm groot. Hij kan meerdere keren steken.
Als u wordt gestoken door een bij of wesp zijn er verschillende reacties mogelijk. Vrijwel iedereen krijgt last van een meer of minder pijnlijke zwelling. Soms wordt zo'n zwelling in de loop van enkele uren tot een dag zeer groot. De zwelling kan zich dan bijvoorbeeld uitbreiden over de hele hand en/of onderarm.
Echter is van één dier bekend dat deze graag op hoornaar jaagt: de wespendief. De wespendief is een unieke roofvogel met een meer dan uitgesproken voorkeur voor wespensoorten waaronder de hoornaar. Verhalen gaan zelfs zo ver dat een wespendief een hele kolonie hoornaar kan uitroeien en een nest kan vernietigen.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen.
De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis. Bel 112 wanneer je na een steek van een insect in acuut levensgevaar verkeert door een allergische reactie.
Als je sowieso van plan bent om ze eerst te vangen in een potje voor je ze uitzet, kan je het potje het beste in de diepvries zetten. Zo kan je ze doden alvorens ze een nest beginnen. Dat is de meest humane methode om een koningin te doden, en je krijgt op die manier geen agressieve reactie.
De Europese hoornaar heeft geen al te beste reputatie en wordt vaak verward met de Aziatische hoornaar. Toch hoef je van deze grote wesp weinig te vrezen: ze is niet agressief en zal alleen aanvallen wanneer je je te opdringerig in de buurt van haar nest begeeft.
Nee, hoornaars zijn geen beschermende diersoort. Wel is het slim om van tevoren na te gaan of je wel echt met hoornaars en niet met bijen of hommels te maken hebt. Deze zijn namelijk wel beschermd en de nesten van deze insecten mogen niet zomaar verwijderd worden.
In de val doe je bijvoorbeeld appelcider azijn, een druppel mild afwasmiddel, en een stukje rauw vlees. Dit zal de hoornaars aantrekken.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen.
De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is grotendeels zwart van kleur in tegenstelling tot de Europese hoornaar die gele en roodbruine kleuren op zijn lichaam heeft. De Aziatische hoornaar heeft daarnaast zwarte poten met gele uiteinden en de Europese hoornaar heeft rode poten.