Zilvervisjes zijn geen jagers en eten geen andere insecten. Ze leven op zetmeel en hun lichaam heeft koolhydraten en eiwitten nodig om te overleven. Dit houdt in dat ze graag kleding, papier, lijm, tapijt, haren, foto's, stucwerk, behang en andere materialen eten.
Zij overleven namelijk op koolhydraten en eiwitten en die halen ze uit jouw spullen. Zo knabbelen ze gaten in kleding, papier, tapijt, haren, behang, boeken en schimmels of etensresten. En als er niets anders voorhanden is, zullen ze zich zelfs aan leder tegoed doen.
Kleding dat door zilvervisjes is aangetast trekt u ook niet graag meer aan. U kunt dan een paar dingen doen om de zilvervisjes te verwijderen: Leg de kleding een nachtje in de vriezer. Eitjes, larven en volwassen exemplaren kunnen de kou niet overleven.
Water in je oor is irritant, laat staan een insect dat vast zit in je gehoorgang. Het overkwam Maxime van Wooning (29). Na urenlang helse pijn te hebben gehad, verwijderde de arts een volledig zilvervisje uit haar oor. Maxime maakte een video van het voorval en vertelt erover aan LINDA.
Daarbij komt dat ze niet op de meest opvallende plekken gelegd worden. Zilvervisjes proberen hun eieren namelijk te verstoppen, zodat deze bijvoorbeeld niet in de stofzuiger verdwijnen. Daarom worden eitjes voornamelijk gelegd in kieren en spleten. Hier vallen ze niet op en liggen ze ook nog eens veilig.
Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten. Repareer lekkende afvoeren op tijd.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Plaats gewoon een paar zakjes gevuld met gedroogde bloemen van lavendel en leg ze op de plaatsen waar zilvervisjes leven. Een essentiële lavendelolie is natuurlijk ook een optie. Druppel elke dag een paar druppels in elke hoek. Zilvervisjes worden ook afgestoten door de geur van vanille.
Ieder huishouden - maar voornamelijk in nieuwbouwwoningen - zitten wel in meer of mindere mate zilvervisjes.
De zilvervisjes leven ongeveer drie jaar en in die tijd leggen de vrouwtjes honderden eitjes. Geen wonder, want ze reproduceren het hele jaar door.
Zilvervisjes lusten graag katoenen kleding en papiervisjes houden van het papier van boeken en behang. Zilvervisjes houden niet van droge lucht en zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben een hekel aan spijklavendel, kruidnagel, rozemarijn, geranium, citroeneucalyptus, spaanse salie, cipressen en cederhout.
Lage temperatuur tegen papiervisjes
Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden. Echt uitroeien is op deze manier wel lastig: papiervisjes kunnen 100 dagen zonder voedsel, en pas beneden de 16°C nemen ze geen voedsel meer op.
Zilvervisjes zijn echt niet schadelijk voor onze gezondheid. Eigenlijk geven deze beestjes aan dat er iets niet in de haak is in uw huis. Namelijk vocht. In uw huis is het vochtig en daarom kunnen deze beestjes gemakkelijk uitbreiden.
Ze hebben een donkere zilveren kleur en hun staart is korter dan hun lichaam. Zilvervisjes en papiervisjes leven allebei graag in vochtige en warme gebouwen, maar zilvervisjes hebben een duidelijke voorkeur voor vochtige ruimtes. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers.
Papier en zetmeel
Zilvervisjes zijn geen jagers en eten geen andere insecten. Ze leven op zetmeel en hun lichaam heeft koolhydraten en eiwitten nodig om te overleven. Dit houdt in dat ze graag kleding, papier, lijm, tapijt, haren, foto's, stucwerk, behang en andere materialen eten.
De belangrijkste tip om zilvervisjes te bestrijden is om goed te ventileren. Alleen door goede ventilatie neemt u de ideale omstandigheden voor de beestjes weg. Zorg er met de ventilatie voor dat de temperatuur in huis niet te hoog op zal lopen, ook niet op warme dagen.
De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Een zilvervisje heeft een lang en plat wortelvormig lichaam en wordt ongeveer één tot drie centimeter lang. Daarnaast heeft het zilvervisje nog twee sprieten op zijn kop en een stuk of vijf sprieten aan z'n achterlijf. Een zilvervisjes vliegt of springt niet, maar maakt wel snelle bewegingen.
Zilvervisjes komen op warme en vochtige plekken af. Hou daarom de temperatuur zo laag mogelijk en probeer regelmatig te ventileren. Verwijder de voedselbron van dit insect. Berg je eten goed op, maar ook papier.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig.
Zilvervisjes houden van warme en vochtige ruimtes en komen daarom vaak voor in de wc, badkamer of keuken. Je ziet ze vooral in nieuwbouwwoningen, omdat hier nog jarenlang het vocht uit hout en beton uit verdampt. De lievelingsmaaltijd van een zilvervisje bestaat uit schimmels en voedselresten.
Zilvervissen hebben lange antennen op hun hoofd en meestal drie staartachtige draden achter hun lichaam. Ze hebben geen vleugels, maar zes poten in het midden van hun lichaam.Dit helpt ze om zeer snel over horizontale oppervlakken te lopen.
De eitjes worden vaak in groepen gelegd, dit zijn vaak groepen van maximaal 3 eitjes. De eitjes zijn ovaal en 0,8 mm lang. De eitjes die het vrouwelijk zilvervisjes legt komen vaak uit in week 5 of 6. Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur.