Of een ei een witte schaal of een bruine schaal heeft, is afhankelijk van het ras van de kip die het ei legt, aldus het Voedingscentrum. Over het algemeen is de verklaring eenvoudig: kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Om te zien wat voor kleur ei de kip wél legt moet je naar de oorlel kijken. Is deze wit van kleur, dan legt de kip witte eieren. Bij een rode oorlel zijn de eieren bruin. Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Waarom is een wit ei duurzamer? Een kip die witte eieren legt, heeft minder voeding nodig. Voor deze kippen moet dus minder voer worden geproduceerd, wat ook minder CO2-uitstoot betekent. Kippen met witte eieren blijven ook langer productief en leggen meer eieren per jaar.
Voor je gezondheid maakt het niets uit welk ei je eet. De eieren zijn allemaal even (on)gezond. De Consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren. Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is.
De Schijndelaar is ontwikkeld in Nederland uit onder andere de Auracana, Sumatra, Brabants Boerenhoen en Leghorn. Het is een sierlijk middelgroot fazantachtig hoen dat blauwe tot olijfgroene eieren legt.
Veel mensen denken dat witte kippen witte eieren leggen en bruine kippen bruine, maar dat is niet altijd waar. Er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen. Je kunt het beter zien aan het oorlelletje van de kip: een kip met witte oorlellen produceert witte eieren.
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
de eitjes zijn bruin van kleur en middelgroot van formaat. rustig karakter en zeer goed handelbaar. wordt amper broeds.
Er is echter wel een groot verschil als je een kip met het gen O kruist met een kip, die witte eieren legt, of juist een kip die bruine eieren legt. Een kruising met een kip die namelijk witte eieren legt, zal blauwe eieren geven, waar een kruising met een kip die bruine eieren legt, groene eieren zal geven.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Goedkoper verpakt
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren. Marans zijn sterk, zeer opgewekt en hebben behoefte aan een afwisselende vrije uitloop.
Aan de oorlellen van de kip zie je vaak welke kleur eieren ze legt. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, kippen met rode oorlellen meestal bruine. Apart gekleurde eieren, zoals blauwe, groene of donkerbruine, komen meestal van hennen met rode lellen.
Marans is een zwaar ras dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De meest populaire is echter de zwarte kleur met een uitgesproken koperkleurige impact in de nek en het hoofd. De maranskip legt donkerbruine, "chocoladekleurige" eieren, daarom wordt de kip vaak chocolade-eierlagen genoemd.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Kippenrassen die typisch veel eieren leggen zijn de Leghorn, Black Star, Red Star, Rhode Island Reds of de Plymouth Rock. De Lehorn is in Belgie misscien wel de bekendste. Een Leghorn legt doorgaans de meeste eieren per jaar. Zo kan een volgroeide Leghorn bijna iedere dag wel een ei leggen.
Scharrel, vrije-uitloop en biologisch zijn wettelijk beschermde namen. Ze geven de mate van diervriendelijkheid aan van de leefomstandigheden van de kippen die onze eieren leggen. Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste.