Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas. En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten.
30+ smeerkaas met minder zout is wel geschikt voor je baby. Welke kazen mag je wel eten? Denk aan gepasteuriseerde kazen zoals geitenkaas, feta, mozzarella of gepasteuriseerde brie. Deze kazen zijn niet van rauwe melk en dus wel veilig om te geven.
Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
Volle melk, volle yoghurt, wat kwark. Dat is het. En ja, op het brood een plakje kaas. Geitenmelk mag ook, geitenkaas is ook prima.
De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine. Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes.
Een kind van 1 jaar mag niet alles eten en dat geldt ook voor grote hoeveelheden zout. Zout is vaak te vinden in kant-en-klare producten of soepen uit zakjes. Ook broodbeleg is een punt van aandacht. Smeerkaas, leverworst en paté zijn producten die een kind van 1 jaar nog niet mag eten.
Kaas en smeerkaas
Een nieuw advies is om kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven, omdat er te veel verzadigd vet en zout in zit. Veel meer dan in andere soorten broodbeleg. De nieren van baby's en peuters kunnen die hoeveelheid zout niet goed verwerken, waardoor de nieren kunnen beschadigen.
Zuivelproduct met fruit aangepast voor kinderen vanaf 6 maanden, verrijkt met ijzer, vitamines C en E en essentiële vetzuren.
Kies bij voorkeur licht gezouten of natriumarme kaas. Dit is kaas die minder dan 1.5g zout per 100g kaas bevat. Voorbeelden van licht gezouten kaas zijn: Maaslander(48+)
Tot 1 jaar mag je kindje 400 mg natrium per dag binnen krijgen5. Het is dan ook verstandig om niet meer dan 2 boterhammen (van 35 gram per stuk) per dag te geven, aangezien andere voedingsmiddelen die je aan je kleintje geeft van nature ook natrium kunnen bevatten.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
In 1 mini babybel zit 0,36 gram zout. Het voedingscentrum adviseert maximaal 4 gram zout per dag voor een kind van 4-6 jaar. Met één mini-babybel krijgt een kind van deze leeftijd bijna 10% binnen van deze 4 gram zout. Wees dus matig met het geven van mini babybel”.
In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli.Daar kun je een voedselinfectie van krijgen. Voor jonge kinderen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is.
Vanaf 1 jaar kan je kindje alles mee-eten. Natuurlijk moet je het eten soms wat fijner snijden of wat beter prakken. Ook als je kind een peuter is, kun je beter niet te veel zout gebruiken. (Voor jezelf is minder zout ook goed.)
ERU Kids smeerkaas valt in de Schijf van Vijf
Speciaal voor de kleintjes hebben wij ERU Kids. Deze smeerbare kaas is minder vet en minder zout, maar wel rijk aan calcium en eiwitten. ERU Kids is makkelijk smeerbaar.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën.Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.
In deze kaas kan de ziekmakende listeria-bacterie zitten, waar jonge kinderen nog erg gevoelig voor zijn. Smeerkaas en gewone kaas: ook smeerkaas en gewone kaas worden afgeraden als beleg voor jonge kinderen. Hierin zit te veel zout en verzadigd vet, wat niet goed is voor je baby.
Vanaf 1 jaar
Ontbijt: volkoren brood met margarine en beleg en halfvolle melk (150 ml) of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water. Lunch: volkoren boterham met margarine uit een kuipje en beleg, en een beker water of lauwe thee.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.