Bij extreme roodheid, zwelling, bloeding of kleurverandering van het gaatje is het belangrijk contact op te nemen met een arts. Als de gaatjes niet met volledig steriele apparatuur worden geprikt, bestaat er een risico op besmetting met infectieziekten als hepatitis of HIV (aidsvirus).
Contacteer hiervoor zeker je huisarts of vraag het na in de apotheek. Je oor regelmatig ontsmetten met alcohol helpt om ontstekingen te voorkomen, maar kan ook dienen als behandeling om de pijn, roodheid of ontsteking sneller te doen genezen. Ook je oorbellen regelmatig ontsmetten met alcohol is aangeraden.
Bij een oorlelontsteking is de oorlel rood en gezwollen en in sommige gevallen komt er vocht of pus uit. Daarnaast kun je last hebben van jeuk en/of pijn rondom de ontsteking.
Belangrijk is dat je niet te vaak gaat schoonmaken, want dan kan het niet genezen. Zorg er ook voor dat je oorbel niet te strak vast zit, zodat er geen viezigheid tussen gaat zitten. Wat je ook kunt proberen is afgekoeld gekookt water en dan met (gewassen handen) en een watje deppen op je ontstoken oorlel.
Mocht je echt last krijgen van het geschoten gaatje, dan zouden we aanraden om de oorbel er uit te halen. Daarna is het belangrijk om het gaatje schoon te houden. Gaat je oor echt pijn doen, wordt het heel rood en gaat het ook opzwellen?Dan kan het duiden op een ontsteking.
De huid geneest gewoon om het stekertje heen zonder dat je eraan "rommelt". Lekker laten genezen, en genieten van het stekertje dat er nu in zit. Een gaatje heeft ongeveer 6 weken nodig om volledig te genezen, waarna je een nieuwe oorknop, oorbel of oorhanger in je oor kunt doen.
De verzorging van oorbellen schieten? De gedurende twee weken druppel je 2x keer per dag een paar druppels van het nazorgflesje op een wattenstaafje. Zorg ervoor dat je jouw oorbel de eerste zes maanden goed schoonhoudt. Dit doe je door de oorbel uit het gaatje te halen en deze schoon te maken met een wattenstaafje.
Roestvrijstalen oorbellen: Roestvrijstaal is hypoallergeen en veroorzaakt vaak geen irritatie. Titanium oorbellen: Titanium is ook hypoallergeen en licht van gewicht, dus het is een goede optie voor mensen met gevoelige oren. Gouden oorbellen: Gouden oorbellen zijn vaak hypoallergeen en veroorzaken geen irritatie.
Als u gevoelige oren heeft, zoek dan naar materialen die de minste kans op irritatie geven, zoals titanium, sterling zilver, goud of chirurgisch staal.
Hoe wordt het veroorzaakt? Nee, een heel fris verhaal kunnen we er helaas niet van maken. De stank die uit je oorgaatjes kan komen wordt namelijk veroorzaakt een mix die bestaat uit dode huidcellen, natuurlijke oliën en zweet. Dit hoopt zich op, met het verspreiden van een onaangename geur als resultaat.
Oorbellen wel of niet draaien
De meest gestelde vraag over het zetten van oorbellen is ongetwijfeld of je ze wel of niet moet draaien. Dit kun je het beste alleen twee keer zachtjes op een dag doen als je de oorbellen schoonmaakt.
Wanneer moet ik mijn oorbellen schoonmaken? Het is aan te raden om uw oorbellen zo vaak mogelijk schoon te maken, dus eigenlijk elke keer voordat u ze in uw oren doet. Draagt u dezelfde oorbellen langere tijd? Maak ze dan in ieder geval één keer per week schoon.
Oorbellen schoonmaken kan perfect in een badje met warm water en een beetje shampoo. Om ze echt grondig te ontsmetten wast u eerst uw handen met zeep en warm water (goed schrobben!) en droogt u ze af met een schone handdoek. Daarna drenkt u een wattenstaafje of een wattenschijfje in waterstofperoxide.
Normaal gesproken moeten geschoten oorgaatjes 6 weken helen voor je de schietoorbel mag wisselen, voor oorpiercings is dit zelfs 12 weken.
Hoe lang moet ik de oorbellen inhouden? De oorbellen moeten zeker 6 weken non-stop in de oren blijven zitten, om dichtgroeien van het gaatje te voorkomen.
Een allergische reactie krijgen door het dragen van oorbellen komt vaak voor. De allergie mag niet de reden zijn dat je geen bijzondere oorsieraden meer koopt en alleen maar gouden en zilveren exemplaren.
Allergisch voor nikkel
Een allergie voor nikkel wordt langzaam opgebouwd en als je er eenmaal last van hebt, kom je er niet meer vanaf. Het enige wat je kan doen is de aanraking van nikkel met je huid te vermijden. Het komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen, omdat vrouwen vaker sieraden dragen.
Wanneer je overmatig desinfecteert, dan kun je het genezingsproces van je gaatjes namelijk vertragen. Als je de gaatjes toch schoon wilt maken, dan kun je dit het beste doen met een zoutwateroplossing. Meng 1/4 theelepel zout met een kopje warm water en gebruik dit om je oren te deppen met een schoon wattenstaafje.
Slapen met oorbellen
Het is ook beter voor je nachtrust om je oorbellen uit te doen voordat je in bed kruipt, omdat je hoofd en oren anders niet optimaal op je kussen liggen. Niet alleen blijven je gaatjes in je oorlellen langer gezond, je oorbellen blijven ook veel langer mooi.
Dit zijn de meest gebruikte metalen om oorbellen te maken van de hoogste kwaliteit en vooral veilige, allergievriendelijke metalen: Titanium, chirurgisch staal, roestvrij staal en 925 sterling zilver. Drie van de metalen die irritatie kunnen veroorzaken zijn cadmium, tin en nikkel.
Met oorbellen in slapen beschadigd je oorlellen
Er komt rek op je oor te staan, of als je een oorknopje draagt kan deze in je oorbel gaatje worden gedrukt. Nog erger is dat je gaatje kan uitscheuren. Je zal maar blijven hangen aan je oorring of je oorbel, of je oorbel blijft haken in je lakens.
Je oren kunnen wat gevoelig zijn als je net oorgaatjes hebt laten schieten, een lichte irritatie die maximaal 3 dagen duurt is normaal.
Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.
Vermijd contact met haarspray, shampoo etc.bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct. Lichte zwelling en rood worden van het oor dat direct optreedt nadat de oorbel gezet is, is volledig normaal.
EEen beginnend gaatje is nog te herstellen en te voorkomen dat het zich verder ontwikkelt door goed te poetsen en te stokeren. De tandarts kan eventueel extra bescherming aanbrengen door middel van fluoride of een sealant in de diepe groeven en spleetjes. Als het gaatje te groot is, moet het gevuld worden.