Vrij warm. Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 13,4 °C was mei een vrij warme maand.
De gemiddelde mei-temperatuur in De Bilt is in ons huidige klimaat 13,4 graden. Overdag is het gemiddeld 18,3 graden en in de nacht 7,9 graden. Op gemiddeld tien dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op vier dagen daarvan wordt het 25 graden of meer.
Juni 2022 was de op één na warmste junimaand ooit in Europa, met een temperatuur die 1,6 graden boven het gemiddelde ligt. Dat meldt de Europese dienst voor klimaatverandering Copernicus.
Na een zonnige en koude start drijven er na de middag meer wolken binnen. Lokaal wordt het zelfs zwaarbewolkt bij dagtemperaturen rond 17 graden. De schrale noordenwind blijft matig blazen (3 tot 4 beaufort). Vooral aan zee voelt het erg guur bij amper 14 graden.
Vandaag (donderdag) gaat koud van start met temperaturen rond +4 graden. De zon gaat er vol voor en probeert de boel snel op te warmen. Dat lukt deels maar een matige noordoostenwind blijft voor koele dagtemperaturen zorgen (16 graden). Het blijft overal droog.
Hoewel in Nederland veel mensen waarschijnlijk deze zomer niet als bijzonder 'mooi' hebben ervaren, was het toch een "zeer warme en zonnige zomer", aldus het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden Celsius.
De eerste warme dag van het jaar valt meestal in april. In De Bilt telt een jaar normaal (gemiddeld over het tijdvak 1991 - 2020) 87 warme dagen.
eind deze eeuw. In alle klimaatscenario's van het KNMI neemt de gemiddelde temperatuur in Nederland de komende jaren verder toe. In het meest extreme scenario stijgt de gemiddelde temperatuur van nu tot 2050 nog eens met 1.3 °C, en van nu tot 2085 met 2.7 °C.
In de loop van de dag vormen zich stapelwolken, afgezien van een licht buitje blijft het droog bij 15 graden aan zee, 20 graden in het Pajottenland en tot 22 graden in de Limburgse Kempen. Vanavond en vannacht licht bewolkt tot helder. De wind zwakt in kracht af maar blijft toch bij momenten matig blazen.
De zomer van 2022 verraste Nederland met hitte, droogte en volop zonneschijn. Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden in De Bilt waren alleen de topzomers van 2003 en 2018 nog respectievelijk 0,1 en 0,3 graden warmer.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C. Soms kan het zeer warm worden met maxima boven 35°C.
Vorige record met 1,2 graden gebroken
Juni 2023 heeft dit record niet alleen nog scherper gezet, maar zelfs verbrijzeld. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op maar liefst 19,4 graden en dat is 1,2 graden meer dan het oude record uit 2021 en 3,2 graden meer dan het klimaatgemiddelde over de periode 1991-2020.
De laatste maand van de lente kende meerdere gezichten. Mei kende mooie dagen, maar ook dagen met veel regen. Verder waaide de wind vaak uit een noordelijke richting, waardoor de temperatuur flink werd gedempt.
Met de maand mei gaat de laatste van de drie lentemaanden van 2023 vandaag ten einde. Het was een zonnige en vrij droge maand, met een normale temperatuur van 13,5 graden tegen 13,4 graden normaal in De Bilt.
Waar is het warm in mei? Wie op zoek is naar een zonnige bestemming voor een strandvakantie in mei, kan het best naar Spanje, Italië, Portugal, Griekenland of Turkije gaan. In landen als Egypte, de Malediven, Indonesië, Sri Lanka en de Seychellen wachten warme temperaturen van boven de 30 graden Celsius op je.
Wereldwijd gezien was de zomer van 2023 met afstand de warmste zomer ooit op aarde gemeten, maakte het Europese klimaatcentrum Copernicus woensdag bekend. In Europa komt de zomer op plek vijf, na 2022, 2021, 2010 en 2003.
Het is namelijk pas drie jaar geleden dat we in Nederland voor het eerst boven de 40 graden uitkwamen. Voorheen waren die temperaturen ondenkbaar. Het weerrecord uit dat jaar staat nog altijd. Het werd toen 40,7 graden in Gilze en Rijen.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
De temperaturen stijgen tot 17 graden en er waait een matige noordenwind. Tijdens het weekend wordt het een pak warmer, het kwik komt zelfs in de buurt van 20 graden. Naast zonnige momenten vormen zich na de middag enkele buien. Ook maandag genieten we nog van een thermische opstoot bij dagtemperaturen tot 19 graden.
Laagste temperatuur -2,2°C op 3 mei
De maand kende een afwisseling van koelere en warmere periodes. De maand begon koel onder invloed van een noordelijke stroming. Op 3 mei koelde het in de nacht lokaal af tot onder het vriespunt. Op KNMI station Twenthe werd het -2,2°C, de laagste temperatuur deze maand.
Verwachting van de zomer 2023
1 april 2023 kwam ECMWF met een nieuwe voorspelling voor de zomer van 2023. In deze weersvoorspelling staan meerdere keren temperaturen boven de 30 graden met veel kans op zon en lange periodes van hitte. Ook de Amerikaanse weerdienst NOAA voorspelt een hete zomer in 2023.
Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 17,6 °C tegen normaal 17,9 °C iets minder warm dan normaal. De maand begon vrij koel, maar vanaf 10 augustus was het twee weken warm zomerweer. Daarna daalde de temperatuur en de maand eindigde wat te koel.
Over het algemeen hebben we te maken gehad met een vrij normale julimaand. De gemiddelde temperatuur was 18,1 graden tegen 18,3 normaal. De zon ging regelmatig schuil achter de wolken, maar het aantal zonuren bleef niet eens ver achter dan gebruikelijk.