Jeuk kan psychische oorzaken hebben. Zo kunnen stress of een depressie leiden tot jeuk. Sommige mensen krijgen zelfs al jeuk door erover te lezen. In de zwangerschap komt jeuk vaak voor.
Jeuk en huidproblemen
Het hormoon histamine wordt ook veroorzaakt door stress. Dit geeft enorme jeuk op de huid. Veel huidproblemen zoals rosacea, acne, psoriasis en eczeem worden verergert door stress.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose.Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Door biologische veranderingen in ons lichaam als reactie op stress, worden er in de huid bepaalde eiwitten losgelaten die voor huidklachten zorgen, zoals: jeuk, roodheid en ontstekingen. Daarnaast zorgt stress ervoor dat de huidbarrière wordt aangetast waardoor de huid gevoeliger is en roder wordt.
Jeuk kan psychische oorzaken hebben. Zo kunnen stress of een depressie leiden tot jeuk.
Mensen met eczeem, hooikoorts en astma hebben bijvoorbeeld een immuunsysteem waardoor ze gevoeliger zijn voor jeuk. Soms ontstaat jeuk ook als gevolg van andere ziekten, bijvoorbeeld aan lever, nieren, of door kanker. Dan zijn er nog psychiatrische aandoeningen, zoals depressie, die ook jeuk kunnen veroorzaken.”
Het gevolg van stress, je huid kan dof worden, meer rimpels en fijne lijntjes laten zien. Soms komt het zelfs voor dat je meer kans hebt op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen. De huid maakt door het stresshormoon meer talg aan en dat kan huidirritaties veroorzaken. Zeker voor de gevoelige huid kan dit funest zijn.
Chronische stress kan leiden tot een verhoogde productie van vrije radicalen in het lichaam. Deze onstabiele moleculen beschadigen de huidcellen en versnellen het huidverouderingsproces, waardoor rimpels, fijne lijntjes en een doffe huid ontstaan.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Je spieren spannen zich aan, vooral bij de nek- en schouders, voorhoofd, kaken en onderrug.Je ademhaling wordt sneller en de adembeweging komt vooral vanuit de borst. (Waardoor er druk op de borst kan ontstaan). De spijsvertering wordt stil gelegd, je lichaam gebruikt je energie vooral om te overleven.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Bij het ouder worden kan jeuk van binnenuit ontstaan. Soms speelt het droger worden van de huid hierbij een rol, maar ook nier- of leveraandoeningen kunnen de jeuk veroorzaken.
Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
De bekendste zijn histamine, proteasen, tachykinines, opioiden, cytokines, neuropeptiden en prostaglandinen. Al deze stoffen kunnen vrijkomen tijdens ontstekingsprocessen van de huid.
Hoe kan ik mijn cortisol verlagen? Slaap voldoende. Voldoende slaap is belangrijk, want tijdens het slapen neemt je cortisolwaarde af. Daarnaast kun je beter met (stress)prikkels omgaan als je uitgerust bent.
Probeer veel water te drinken; 1,5 tot 2 liter per dag. Hierdoor krijgt je huid zijn elasticiteit terug en droog je minder snel uit. Daarnaast is water ook belangrijk bij het afvoeren van afvalstoffen. Naast water zijn groene thee, gemberthee en bijvoorbeeld bietensap ook goed om te drinken voor een mooie huid.
Jeuk kan komen door een B12-tekort. Daar wordt zelden aan gedacht. Onbehandeld tekort kan leiden tot zenuwschade.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
Wel is bekend dat verschillende factoren jeuk kunnen verergeren. Dit kan per persoon verschillend zijn. Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie.Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk.
Pruritus bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) Bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) kan jeuk optreden. De jeuk wordt veroorzaakt door het ophopen van afvalstoffen in het bloed (verhoogd ureum, maar ook andere deels onbekende afbraakproducten), en ook door droge huid.
Neurologische oorzaken
Hierbij is er een jeukende plek op de rug, vaak net iets onder het schouderblad, en dit wordt veroorzaakt door prikkeling van een zenuw. Een soortgelijke aandoening heet brachioradiale pruritus, hierbij zijn zenuwen bekneld geraakt in de buurt van de musculus brachioradialis.