De Krim werd in de 18e eeuw door Rusland ingelijfd. In 1954 werd de Krimse Oblast door de Sovjet-Unie toegewezen aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, maar in februari 2014 werd het schiereiland opnieuw door Rusland geannexeerd, met uitzondering van een deel van de Schoorwal van Arabat.
Noch het referendum noch de republiek van de Krim werd door Oekraïne erkend, en bij uitbreiding evenmin door vrijwel de gehele internationale gemeenschap, met uitzondering van Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Noord-Korea, Syrië, Venezuela, Rusland en Wit-Rusland.
Op 16 maart werd er een referendum gehouden voor of tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland. Een overweldigende meerderheid koos vóór Rusland, maar helemaal klopte het niet; Oekraïners en Krim-Tataren weigerden mee te stemmen. Op 18 maart werd de Krim officieel geannexeerd door Rusland.
Tijdens het bewind van Stalins opvolger Chroesjtsjov, zelf Oekraïner, werd de Krim in 1954 aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek overgedragen, bij wijze van gebaar van vriendschap tussen het Russische en het Oekraïense volk.
Onder sovjetleider Nikita Chroesjtsjov werd de Krim in 1954 onderdeel van de Oekraïne destijds een sovjetrepubliek, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 een onafhankelijke staat.
Voor Oekraïne is de toekomst van de Krim een kwestie van lijfsbehoud. De Krim hoort sinds 1954 bij Oekraïne. Als het gebied zich afsplitst of aansluit bij Rusland, wordt gevreesd dat ook het oosten van Oekraïne breekt met de nieuwe machthebbers in Kiev.
In 2014 was 70 procent van de 2,2 miljoen Krim-bewoners etnisch Russisch en dat percentage loopt sinds de Russische overname gestaag op. Volgens officiële statistieken van de Russische overheid vestigden ruim 250.000 mensen zich tussen maart 2014 en mei 2018 vanaf het Russische vasteland op de Krim.
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
Het conflict begon nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari 2014 werd afgezet na de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de daaropvolgende Revolutie van de Waardigheid. Dit leidde tot pro-Russische protesten in de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is een onafhankelijk land en invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). In diplomatieke zaken wordt Rusland gezien als de opvolgerstaat van de Sovjet-Unie.
De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie. Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Sovjet-Unie aan de geallieerde zijde en leed het land zware verliezen.
De Krim werd in de 18e eeuw door Rusland ingelijfd. In 1954 werd de Krimse Oblast door de Sovjet-Unie toegewezen aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, maar in februari 2014 werd het schiereiland opnieuw door Rusland geannexeerd, met uitzondering van een deel van de Schoorwal van Arabat.
De sancties tegen personen zijn het reisverbod en de bevriezing van tegoeden. Een reisverbod belet dat personen het grondgebied van de EU nog binnenkomen of erdoor reizen, of dat nu over land, door de lucht of over de zee is.
De relatie tussen de Europese Unie (EU) en Rusland is gespannen. Meerdere conflicten spelen hierbij een rol. De betrekkingen kwamen vooral onder druk na de Russische annexatie van de Krim in 2014, de steun aan pro-Russische rebellen in Oekraïne en de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.
De Tataren (Perzisch: Tatar) zijn oorspronkelijk een Mongoolse stam, maar bij uitbreiding wordt de term ook gebruikt voor diverse Mongoolse en Turkse volken. Tegenwoordig is het de benaming voor een oorspronkelijk Mongools volk uit Rusland.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Spanje gaat 20 ton hulpgoederen sturen, vooral medisch materiaal en ook defensieve uitrustingen. Ook Griekenland stuurt defensieve uitrustingen en humanitaire hulp. Israël stuurt 100 ton humanitaire goederen en Italië maakte 110 miljoen euro over aan de Oekraïense regering.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Van 1917 tot 1919 was Kiev de hoofdstad van de Volksrepubliek Oekraïne. In 1922 werd Oekraïne een sovjetrepubliek, maar de hoofdstad werd Charkov, tot in 1934 Kiev weer de hoofdstad werd.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
Negatief reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar de Krim worden afgeraden.
Voor Rusland is de Krim van groot strategisch belang doordat daar, in Sebastopol, een grote basis van de Zwarte Zeevloot ligt, en vanwege de controle over de Straat van Kertsj. Ook de ontdekking van grote gasreserves (2,3 biljoen m³) in het Oekraïense deel van de Zwarte Zee, kan een rol hebben gespeeld.
De Krim (Oekraïens: Крим - Krym, Russisch: Крым - Krym, Krim-Tataars: Qırım) is een schiereiland van Oekraïne. Het heeft zich aangesloten bij Rusland op 6 februari 2014 en op 18 februari 2014 heeft Rusland de Krim officieel geannexeerd, maar dit wordt door de meeste landen tot nu toe niet erkend.