De varen is op z'n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt.
Varens houden van een standplaats met indirect zonlicht tot halfschaduw. Als een varen wordt blootgesteld aan fel direct zonlicht, worden de bladeren bruin en verbranden ze. Zet de varen daarom op een plaats waar hij indirect zonlicht ontvangt. Als een varen niet genoeg licht krijgt, zullen de bladeren geel verkleuren.
Controleer regelmatig de grond van de varen door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. Is de grond na twee dagen al droog, geef dan wat meer water. In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter.
De varen behoort tot de familie vaatplanten. De plant is gemakkelijk toe te passen in de tuin, maar ze doen het ook goed in de schaduw of donkere plekken in het huis. Zo maak je van een donker hoekje toch nog iets gezelligs. De bladeren van de varens kunnen wel een meter lang worden.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Varens zijn prachtige struikachtige planten die het goed doen in een warme, vochtige omgeving binnens- of buitenshuis. Er zijn een hoop verschillende soorten varens, maar over het algemeen hebben ze allemaal dezelfde dingen nodig: water, warmte en schaduw.
Het regelmatig toevoegen van compost of bladgrond zorgt voor een goede voeding voor de varens. Verdere bemesting is nauwelijks nodig. Te veel mest kan het blad en de wortelen beschadigen. Indien het blad geel wordt, kan dit wijzen op een tekort.
Varens zijn relatief eenvoudig te snoeien. Snoei ze in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint of zelfs wanneer de groei al begonnen is. Een varen leent zich ook uitstekend om een vorm in te maken.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Varens met een wortelstok leven vaak op bomen, zoals de brede eikvaren (Polypodium interjectum). Aan de lengte van de wortelstok is vast te stellen hoe oud de plant is. Varens kunnen honderden jaren oud worden.
De varen is een vaste plant. Dat betekent dat de plant in de winter verdwijnt om in het voorjaar weer op te komen. Maar er zijn ook bladhoudende varens, zodat er groen in de wintertuin te zien is. Deze wintergroene varens houden het hele jaar door hun blad, ze kunnen heel goed tegen de kou.
Bruine binnenkant
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Wortelrot treedt op als je kamerplant, cactus of vetplant te veel water heeft gehad. Hierdoor kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en verrotten ze. Dit kan je verhelpen door de plant te verpotten en de oude verrotte wortels weg te snijden.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Met een mooie combinatie van winterharde varens wordt dat een oase van rust en koelte. Waar varens het naar hun zin hebben, groeien ze uit tot goede bodembedekkers. Let er wel op dat sommige soorten erg kunnen woekeren. Varens combineren, zonder opdringerig te zijn, mooi met andere schaduwminnende planten.
De krulvaren houdt van vochtige grond, maar de grond mag ook weer niet te nat zijn want dan gaan de wortels rotten. In de zomer komt het meestal neer op twee keer per week water geven, in de winter kan je toe met eens per week.
varens zijn van oorsprong bosplanten, dus ze houden van humusrijke grond. het beste meng je universele potgrond met wat turfmolm.