Een Duits schuim of zwaar schuim, is een schuim waarbij het eiwit en de suiker au-bain marie worden verwarmd. Het is een schuim dat vrij zwaar is, een taaie tot harde kern heeft en minder vochtgevoelig is dan andere schuimsoorten zoals kookschuim en rauw schuim.
Maak een Duits schuim: doe suiker, eiwit en een paar druppels water in een hittebestendige kom en roer dit even. Verwarm dit au bain-marie zodat de suiker smelt en een melkachtige substantie ontstaat. Schenk het mengsel in de mengkom van de keukenmachine en klop met een garde op hoge snelheid tot wit, stevig schuim.
Schuimgebak gemaakt van stijfgeklopte eiwitten en suiker. Er bestaan twee manieren om meringue te maken: Franse en Italiaanse meringue.
Wanneer is hij goed? Hoe weet je of de meringue voldoende is opgeklopt? Als er glanzende witte, stijve pieken te zien zijn. Een bekend trucje is de kom op z'n kop houden: als de massa er niet uitvalt is de meringue klaar.
Pavlova zakt in (in de oven of erna)
– De oventemperatuur is niet gelijkmatig. – Te kort in de oven geweest. – De oventemperatuur was te hoog: de buitenkant is al gaar en krokant, en wordt niet tegengehouden door de (nog niet gare) binnenkant. Ergo: instoringsgevaar.
Als dat element mislukt krijg je een taart die een stuk minder luchtig is. Het geheel is steviger, plakkeriger, en zoeter. Maar dat werkt stiekem verbazingwekkend goed met de lekkere kersenbloesemslagroom en gedroogde kersenbloesemblaadjes.
Meringue is zowel vanbuiten als vanbinnen droog en stevig en hierdoor minder kwetsbaar dan pavlova. Maar het grootste verschil is toch wel de topping: pavlova wordt traditioneel geserveerd als een taart met een topping van slagroom en vers fruit, terwijl meringue slechts uit gedroogd schuim bestaat.
Ik bewaar schuimpjes vaak in een kartonnen taartdoos. Het vocht dat nog in de schuimpjes zit kan weg, maar het vocht uit de lucht zal niet in de schuimpjes trekken. Dit wordt opgenomen door de taartdoos. Zo blijven je schuimpjes zeker 1-2 weken goed.
Veel recepten zeggen 100°C, maar er zijn patissiers die zweren bij een temperatuur van 60-70°C. De meringue droogt dan langzaam en blijft wit. Ottolenghi droogt meringue minstens 6 uur. Bij een hogere temperatuur wordt de meringue lichtbruin, omdat de suiker dan karamelliseert.
De hoeveelheid suiker die je toevoegt bij schuim moet minimaal 3 keer zo veel in gewicht zijn dan eiwit. Dit is ook nodig om je schuim krokant te houden na het bakken. Neem fijne kristalsuiker om te kloppen.
Meringues kun je minimaal 1 week bewaren als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Zorg ervoor dat er geen vocht in de trommel aanwezig is, want dit zal de meringue zacht maken. Meringues zijn erg breekbaar, dus plaats ze voorzichtig in een afgesloten trommel (met bakpapier).
Je kan meringue goed bewaren.
Zet ze zeker niet in de koelkast, want hier worden ze zacht en kleverig. Je kan de meringue ook invriezen en enkele uren voor het serveren uit de vriezer halen.
Het eiwit hoef je niet weg te gooien. Je kunt eiwit namelijk 3 dagen in de koelkast bewaren, goed afgesloten in een bakje. Dat geldt trouwens ook voor de eidooier.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
De handgemaakte Meringue uit onze bakkerij kunnen altijd en overal. Sweetmeringue is onderdeel van bakkerij CakeWish, leuk om daar ook eens een kijkje te nemen. In de webwinkel vind je diverse meringue schuim in verschillende smaakjes en vormen, extra leuk zijn de special's van Sweet Meringue.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in. Je kunt het dan weliswaar weer opkloppen, maar daarmee boek je uiteindelijk geen tijdswinst.
Een crémeux is een stevig, gladde structuur gemaakt op basis van melk of fruit gebonden met eieren en verrijkt en gladder gemaakt met botervlokken. Men gebruikt ook wel eens witte chocolade ipv boter.
Australië en Nieuw-Zeeland strijden al jaren om de eer waar de Pavlova vandaan komt. Waarschijnlijk noch uit Australië en noch uit Nieuw-Zeeland. Maar de naam komt zeker van Anna Pavlova een iconisch Russische ballerina die in 1929 op tournee in beide landen was.
Doe de eiwitten in een grote metalen kom. Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.
Als je wilt dat je pavlova echt spierwit wordt (en blijft) dan kan je het schuim beter heel lang drogen in plaats van bakken. Droog in dat geval de krans zo'n 5 uur op 80 ⁰C. Zet daarna de oven uit en laat de krans afkoelen in de oven.
Eiwit opkloppen
Komen ze net uit de afwasmachine, dan kun je ze gelijk gebruiken. Twijfel je of ze goed vetvrij zijn? Was ze dan (nog) een keer extra af met afwasmiddel en droog ze goed met een theedoek. Je kunt ook wat citroensap met een stukje keukenrol gebruiken om de kom en garde(s) goed te ontvetten.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Eiwit bewaren in koelkast of invriezer
Je kunt dit 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wist je dat je eiwit ook goed in kunt vriezen? Doe het eiwit in een plastic zakje of afsluitbaar bakje in de vriezer.