Tip 1: zet de maalgraad fijner
Een fijnere maalgraad zorgt voor meer druk tijdens het zetten van de koffie. Zo ontstaat er een mooie, romige cremalaag. De knop van de maalgraad zit in het bonenreservoir. Zet de maalgraad één of een paar standen lager.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
De maalgraad
Hoe fijn of hoe grof je je koffieboon maalt, bepaalt voor een groot deel de smaak van je koffie. Hoe kleiner het koffiedeeltje is, hoe meer smaak je er aan onttrekt en andersom. De twee basissmaken die je altijd terug vindt in je koffie zijn zuur en bitter.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Een caffè lungo wordt dan ook geschonken in een groter kopje. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen.
Bij ietwat grovere maling, zoals de speciale snelfiltermaling gaat dit precies zoals gewenst. Als de koffie te fijn is zoals bij espresso, dan kan het water er niet goed door lopen. Als de koffie te grof is dan loopt het water er te snel door en komt de koffie smaak niet goed mee.
De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.
- de koffie is verschaald: gebruik een ander maalsel of gebruik versgemalen koffie. - het water is chloorhoudend: gebruik gefilterd water of bronwater. - voer een ontkalking uit (met vloeibare ontkalker geschikt voor apparaten die in aanraking komen met voedingsmiddelen) om alle resterende bijsmaken te verwijderen.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Standaard staat de DeLonghi magnifica s ecam 22.110. b ingesteld op maalstand 4,5 en volgens de gebruikshandleiding is het in eerste instantie niet nodig deze staand aan te passen.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Roeren! Een goede espresso moet geroerd worden. Gaat u espresso maken, roer dan om de crema en de espresso door elkaar te mengen. Een gewoon lepeltje is prima om mee te roeren.
De instelling van de maalgraad bepaalt hoe fijn of grof de koffiebonen gemalen worden. Dit is van invloed op de doorlooptijd van het water, de zogenoemde extractietijd. Als de koffie grof gemalen is, zal het water sneller doorlopen dan wanneer die koffie fijner gemalen is.
Snelfiltermaling voor filterkoffieapparaat
Snelfiltermaling is iets grover dan espressomaling. Bij de zetmethode van filterkoffie loopt het warme water langzaam langs de koffie en is de contacttijd (of extractietijd) relatief lang: van 2 tot 8 minuten. Tijd genoeg dus om aan smaakoverdracht te doen.
Als je je koffie thuis maakt, dan is zelf koffiebonen malen wanneer je klaar bent om je drankje te maken de beste manier om ervoor te zorgen dat je koffie een volle smaak heeft. Van te voren gemalen koffiebonen verliezen hun aroma en kunnen je niet de resultaten geven waar je naar op zoek bent.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Een 'Lungo' heeft een langere doorlooptijd dan een normale espresso en word dus met meer water gezet, de hoeveelheid koffie blijft echter hetzelfde. 'Lungo' betekent langere koffie, afgeleid van langere doorloop tijd maar is bereid onder dezelfde druk van een espresso.
Doppio is eigenlijk niets anders dan een dubbele espresso. Doppio is dan ook de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. De dubbele shot espresso wordt vaak geserveerd in een cappuccino kopje.
Ken je dat? Je neemt een slok van je koffie en je koffie smaakt bitter. Zo bitter, dat alleen een paar flinke scheppen suiker of melk dit kunnen neutraliseren. Daarnaast heb je achteraf ook nog eens een liter water nodig om deze smaak weg te spoelen.
Een barista zet koffie met een espresso apparaat of met andere koffiezetmethoden zoals de french press, chemex en andere slow koffie zetmethoden. Elke zetmethode vereist een andere maalgraad en levert dus andere resultaten op.