Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen. Andere evangelisten melden dat ene Simon van Cyrene hem moest helpen.
Een crucifix is een christelijk symbool waarbij op een kruis het lichaam (corpus) van de gekruisigde Christus is bevestigd. De oudst bekende crucifix bevindt zich op de houten deur van de Santa Sabina in Rome dat dateert uit ca. 430 na Chr. In de tijd van Jezus bestond dit symbool dus nog niet.
Het graf van Jezus
De Heilig Grafkerk bevindt zich in Jeruzalem en is een heilige plek voor Christenen. Zij geloven namelijk dat het graf van Jezus (zie kader) in deze kerk te vinden is. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus na de kruisiging door twee van zijn volgelingen begraven werd.
Ze zijn er in alle vormen en maten, met of zonder Jezus. Verder zie je ze in allerlei openbare gelegenheden hangen. In ziekenhuiskamers hangen ze boven de deur, in café's vaak achter de bar en in de raadszaal van het gemeentebestuur achter de sprekers.
Het kruisbeeld herinnert aan hoe Jezus voor ons leed. Het is het summum van wat mensen elkaar aandoen en tegelijkertijd het summum van hoop. Hoop op leven na de dood en hoop uit de herinnering dat Jezus alleen maar liefde predikte."
Tegenwoordig zijn de kruizen voor veel mensen simpelweg een markering van de bergtop, voor anderen is het een doel om je wandeling naartoe te leiden en voor weer anderen is het nog steeds een religieus teken.
Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen. Andere evangelisten melden dat ene Simon van Cyrene hem moest helpen. Ook Jezus' naasten kwamen mee: zijn moeder Maria, haar halfzuster Maria Klopas en Maria Magdalena.
Het kruisteken is een christelijke symbolische handeling die erin in bestaat met de rechterhand een kruis te slaan vanaf het voorhoofd naar de borst en vervolgens van de linker tot de rechterschouder.
Voor de evangelisten is 'het kruis dragen' een symbolische spreekwijze geworden, die de bereidheid tot het martelaarschap, tot het verdragen van spot en verachting of tot alledaags ascetisme aangeeft. Na Jezus' kruisdood kunnen zij deze uitdrukking niet meer los zien van wat er met hun meester gebeurd is.
Na Jezus' dood vroeg hij aan Pontius Pilatus om het lichaam in zijn graf te mogen begraven. Hierom wordt Jozef vereerd door begrafenisondernemers, van wie hij de beschermheilige is. Hij was ook degene die Jezus van het kruis haalde en in een linnen doek wikkelde.
Op Paaszondag is het feest. Dan wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood.
Jozef van Arimathea was volgens de vier canonieke evangeliën in het Nieuwe Testament de man die Jezus balsemde en begroef na zijn kruisiging.
Zonder kruis geen heil, zonder kruis geen overwinning op zonde en dood. In zekere zin kan gezegd worden dat het kruis een samenvattend begrip is voor heel het werk dat Christus heeft gedaan. Jezus' dood aan het kruis is de basis voor het behoud (1 Kor. 1:17-18), voor vrede met God (Kol.
Verschijnt er een groen vinkje, dan is deze nog beschikbaar. Verschijnt er echter een rood kruisje dan ben je te laat en moet je een ander naam kiezen. Bijvoorbeeld achternaam en voornaam omdraaien of als je een tweede naam hebt de eerste letter hiervan te vermelden.
Kruisje, het meest gebruikte symbool op een rouwkaart
Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows). Deze wordt op verschillende plaatsen gebruikt.
Wat is het verschil tussen Orthodoxen en andere Christenen? De universele macht en de onfeilbaarheid van de Paus wordt niet erkend door Orthodoxen. De Katholieke kerk zegt dat de Heilige Geest uit de Vader en de Zoon voortkomt, binnen de Orthodoxie komt deze alleen uit de Vader voort.
Katholieken beginnen hun gebeden vrijwel altijd met het maken van een kruisteken. Daarbij worden met de rechterhand achtereenvolgens het voorhoofd, de borst, de linkerschouder en de rechterschouder aangeraakt.
Maar hij heeft niets verkeerds gedaan. Daarop zei hij: Jesus denk aan mij wanneer gij in uw koninkrijk zijt gekomen. Jesus zei; Voorwaar ik zeg u. Vandaag nog zult gij met mij in het paradijs zijn…..
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Judas wordt door zijn eigen evangelie verraden
De verwijzingen naar de verborgen kennis van Judas en naar Jezus' lichaam als een vergankelijk omhulsel, gaven aan dat het een gnostisch geschrift was. Om die reden kon er geen waarde aan de uitspraken van Jezus worden gehecht.
Een bekend verhaal is dat de drie kruisjes voor de drie plagen staan die Amsterdam in het verleden hebben getroffen: overstromingen, stadsbranden en de pest. Die betekenis wordt ook aan de kleuren toegekend: rood voor het vuur, wit voor het water en zwart voor de pest.
Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Christus.
Het zijn Andreaskruisen, genoemd naar de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis de marteldood zou zijn gestorven. Het wapen waarin de kruisen staan bestaat uit drie verticale banen met de kleuren rood - zwart - rood. De kruisen staan in de zwarte baan. De oorsprong van het stadswapen is niet bekend.