De vliegen zoeken beschutting en warmte als de winter invalt en zoeken daarvoor een geschikt pand. Rond het dak van een huis zijn er vaak gaatjes, kieren en scheuren te vinden waardoor de klustervliegen naar binnen kunnen. Zo komen ze dus op de vaak rustige zolder terecht, alwaar ze zich gemakkelijk kunnen verschuilen.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Ze zoeken constant huizen op om door deuren en ramen naar binnen te gaan voor eten, schuil- en broedplaatsen. Vliegen houden van warmte en licht, dus dat maakt huizen dan ook een aantrekkelijke verblijfplaats. Daarnaast hebben afvalcontainers een hoge aantrekkingskracht op deze vervelende insecten.
Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan. Bekijk het filmpje om te zien hoe dat er in het echt uit ziet. Komen haaien op mensenbloed af?
Klustervliegen zien eruit als de gewone vliegen die je in je woonkamer tegenkomt, al zijn ze vaak nog wat dikker, groter en meer behaard. Ze clusteren samen in grote zwermen van honderden tot zelfs duizenden. Dat doen ze om te overwinteren. Ze geven de voorkeur aan warme (en vaak dus hoge) gebouwen.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
Waar komen klustervliegen vandaan
De klustervliegen komen altijd van buiten waar ze in het najaar in het zonnetje nog even op de muur zitten te drogen en dan in de spouw of onder de pannen trekken. De beste manier om een vliegenplaag te voorkomen is dan om alle toegangswegen voor de vliegen dicht te maken.
Oftewel: je ziet (erg) veel vliegen rondvliegen en/of ze zitten in grote groepen op de muren 'geplakt'. Je ziet veel grote vliegen in en rond je kliko, container of afvalbak. Vaak zie je daar ook witte maden in krioelen.
Leefwijze. In het najaar verenigen de klustervliegen zich in zwermen en gaan zij op zoek naar een overwinteringsplaats, bijvoorbeeld in holle bomen of in spouwmuren. Soms zoeken ze de holle ruimten van huizen, woonflats en kantoorpanden. Hoge gebouwen, maar ook zolders van woningen hebben hun voorkeur.
Dicht kieren en gaten in de buitenmuur, zodat klustervliegen niet naar binnen kunnen komen. Gebruik de stofzuiger om de klustervliegen op te zuigen die in hun winterslaap zitten, maar let op gooi de zak direct weg. Zet een vliegenlamp in de kamer waar de vliegen zitten en ruim de dode vliegen altijd op.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Vliegen hebben een nog grotere hekel aan de geur van lavendel. Boeketjes, kaarsen, etherische oliën, je kan lavendel in allerlei vormen en manieren vinden. Met dit weer waan je je zo op vakantie in de Provence. Kruidnagels zijn meestal een goede afweermiddel tegen vliegen.
Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen.
Een vlieg vliegt een vaste route naar binnen. En omdat het insect niet onthoudt welke weg hij heeft afgelegd, weet hij dus ook niet hoe hij weer buiten moet komen. Een vlieg die naar buiten wil, kan zich alleen op het licht richten. Dat is waar hij volgens zijn instinct naartoe moet.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Vliegen gebruiken licht voor hun veiligheid.
Voor sommige insecten wordt een felle lichtbron mogelijk gezien als een noodbaken. Wanneer de insecten twijfelen, gaan deze insecten instinctief richting de lichtbron die meestal hoger ligt dan de gevaarlijke omgeving waar zij zich op dat moment bevinden.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat vliegen en mensen meer met elkaar gemeen hebben dan gedacht. Zo blijken vliegen – net als mensen – niet altijd even diep te slapen, maar houden er verschillende slaapstadia op na. Het betekent dat vliegen die slapen ook lijken te wisselen tussen lichte en diepe slaap.
Ontwikkeling en leefwijze
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Klustervliegen weten goed te overwinteren door dicht op elkaar te gaan zitten. Normaal gesproken wordt deze vliegensoort tussen de drie en vijf weken oud, maar tijdens het overwinteren worden ze enkele maanden oud.