De ouderlijke woning vormt vaak een belangrijk onderdeel van een nalatenschap. Na het overlijden van de langstlevende ouder staan de kinderen voor de keuze wat te doen met de voormalig ouderlijke woning. Er zijn verschillende mogelijkheden: de woning verkopen of de overige erfgenamen uitkopen en er zelf in gaan wonen.
De partner en de kinderen betalen over de eerste 123.248 euro een heffing van 10 procent. Bij een hogere verkrijging bedraagt de heffing 20 procent. Gaat de nalatenschap naar de kleinkinderen? Dan bedraagt de heffing 18 procent en 36 procent.
Gaat u een afbetaald huis erven? Dan kunt u de woning verkopen, verhuren of als woning voor een erfgenaam in gebruik nemen. Houd er rekening mee dat er ook in dit scenario kosten komen kijken bij een erfenis. Bijvoorbeeld overige vaste woonlasten of eventueel onderhoud.
Na jouw overlijden komen het huis en de hypotheek in de nalatenschap. Aan de meeste hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Na het overlijden van jou als verzekerde volgt een uitkering die de hypotheek verlaagt of zelfs compleet aflost. Zo voorkom je dat de nabestaanden een hoge schuld erven.
Je kan het ouderlijk huis kopen en zien als investering om later te verkopen. Let op, ouders kunnen hun huis tot aan de WOZ-waarde verkopen. Mag meer maar dan erfbelasting betalen. Vervolgens ga je daar wonen en het ouderlijk huis opknappen.
Als je het huis van je ouders wilt kopen, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De eerste gaat uit van de WOZ waarde maar de tweede gaat uit van de taxatie door de makelaar. Er is niets op tegen om een koopprijs af te spreken onder de waarde maar dit heeft wel fiscale gevolgen.
Ouders kunnen mede-eigenaar van de woning worden zonder erin te wonen door een deel van de koopsom te betalen. Zij lenen op die manier geld aan de kinderen. De fiscus eist wel dat daar een minimale vergoeding tegenover staat. Het kind moet dus huur betalen aan de ouders of een aflossing.
Het huis is gezamenlijk eigendom na overlijden
Als de langstlevende ouder overlijdt, erven de gezamenlijke kinderen de woning en hypotheeklening. Zolang de nalatenschap onverdeeld blijft, zijn de kinderen samen eigenaar van het voormalig ouderlijk huis. En zij zijn gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheeklening.
8. Kan ik mijn woning aan mijn kind schenken? Ja, je kan de woning schenken aan jouw kind, of een deel daarvan. Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen.
Het kindsdeel is het deel van de erfenis dat volgens de wet naar het kind gaat als een van de ouders overlijdt en er geen testament is. Wanneer de andere ouder nog in leven is, krijgt hij of zij de hele erfenis.
Wettelijk is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden erft. In de meeste gevallen zijn de erfgenamen de kinderen en de partner gezamenlijk. Bij de partner gaat het om de huwelijkspartner of een partner door een geregistreerd partnerschap. De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
Een erfenis in rechte lijn
Erf je bijvoorbeeld 50.000 euro aan roerende goederen en 150.000 euro aan onroerend goed? Dan betaal je 50.000 x 0,03 = 1.500 euro successierechten op roerende goederen. Op onroerende goederen betaal je (50.000 x 0,03) + (100.000 x 0,09) =10.500 euro successierechten.
Rechtbank Zeeland –West-Brabant heeft recent beslist dat er geen sprake is van een schenking als ouders hun zoon met zijn gezin voor niets in hun huis laten wonen. Bij het gedogen van de – gratis – bewoning is geen sprake van schenking omdat de ouders niet verarmen.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
Het huis op naam van de kinderen zetten ofwel de (bloot)eigendom van het woonhuis overdragen naar de kinderen, was vroeger een veel gebruikte methode om vermogen over te hevelen naar de kinderen. Het is echter maar de vraag of deze methode nog steeds de meest geschikte methode van vermogensoverheveling is.
De verkoop moet binnen acht maanden na overlijden plaatsvinden, na ongeveer een jaar zul je een belastingaanslag ontvangen. Als het niet mogelijk is om binnen acht maanden de woning te verkopen, dan is het mogelijk om bij de Belastingdienst uitstel van betaling aan te vragen.
Soms zijn er in de cao aanvullende afspraken gemaakt over de verlofperiode tot de uitvaart en rouwverlof. Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
U zou inderdaad uw appartement aan uw zoon kunnen verkopen, onder voorwaarde van huurrecht. Dat is een voordeel voor uw zoon, want nu kan hij het huis in bewoonde staat kopen. De prijs ligt dan ongeveer 30 procent onder de taxatiewaarde in onbewoonde staat.
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
Er zijn geen wetten die deze schijnconstructie verbieden. In de hypotheekvoorwaarden van banken wordt uitgelegd wat er onder 'verkoop' van het huis wordt verstaan. En dan dan wordt duidelijk dat een verkoop geen papieren constructie mag zijn.
De inkomstenbelasting over de woning is afhankelijk van of u in het huis gaat wonen, het huis verhuurt of dat u het leeg laat staan. Als u in het huis gaat wonen, geeft u het aan in box 1. Gaat u er niet zelf in wonen? Dan geldt het tarief van box 3.