Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
1. Stoofvlees met frieten. Jullie bevestigden het nog maar eens: het favoriete gerecht van de Belgen is stoofvlees met frieten.
De heerlijke goudgele frietjes, stoofvlees op Vlaamse wijze, Luikse wafel, mosselen en nog veel meer. Ontdek de Belgische keuken tijdens je staycation of bezoek. België kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
Een vergelijking van Europees statistiekbureau Eurostat toont aan dat de Belgen het vaakst gesuikerde frisdrank drinken. Maar liefst 20,4 procent van de ondervraagde Belgen (15 jaar en ouder) geeft aan dagelijks minstens een keer naar het gesuikerde goedje te grijpen.
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.
Bier. Als je België zegt, zeg je natuurlijk bier. Belgen zijn grote bierliefhebbers en het is dan ook vrij normaal tijdens de lunch of aan het einde van de dag een biertje te drinken. Tevens kent het land enorm veel speciaalbieren, welke ook allemaal een eigen glas hebben.
Typisch Belgisch ontbijt
Het lijkt veel op het Nederlandse ontbijt, met brood (al dan niet geroosterd) en beleg, zoals jam, pasta en ham. Verder zijn er koffiekoeken, die veel lijken op de Nederlandse koffiebroodjes.
Maar er is ook goed nieuws: een kwart van de Belgen gaat minstens één keer per week op restaurant en 10% zegt zelfs 3 keer per week of meer te gaan.
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
Negen op de tien Belgen eten graag of zeer graag. Het probleem zit in de gezondheid van onze eetgewoonten. Dat zegt Test-Aankoop op basis van een enquête bij ruim 1.500 Belgen (zie ook hiernaast) . Uit dat onderzoek blijkt dat de helft van de Belgen ,,veeleer ongezond'' eet, en elf procent echt ongezond eet.
Volgens cijfers van de Nationale Voedselconsumptiepeiling eet de Belg (3-64 jaar) gemiddeld 110 gram fruit per dag.
Traditioneel kersteten in België
Wie in België kerst viert, vindt op het menu vaak grote stukken vlees waaronder fazant (in plaats van het bij ons bekende kalkoen), verschillende soorten groente en aardappelkroketjes.
Pils blijft populairst
Ondanks de stijging van het speciaalbier segment blijft pilsener wel het meest gedronken bier in België. Want 30,4% van de ondervraagden drinkt liefst pils. Dan volgen regionale bieren (14,4%), Trappistenbier (14,3%), Abdijbieren (14,2%) of andere sterkere blonde bieren (14,1%).
De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
Vijf procent van de Nederlanders ontbijt nooit. Negen van de tien kinderen ontbijt elke dag. In de adolescentie is dit percentage lager. Van de volwassenen ontbijt 74% van de mannen altijd en 84% van de vrouwen.
Natuurlijk hoort bij een goed ontbijt ook iets te drinken, zoals water, koffie of thee (zonder suiker). Drink het liefst zo min mogelijk suikerhoudende dranken. In vruchtensap, ook als je het vers perst, zit net zoveel suiker als in frisdrank: zo'n 7 suikerklontjes per glas.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.